Foto: Guliver Image, AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Nova smjena u Rusiji, pao još jedan moćni general: Pretražili mu kuću, a onda su ga odveli

Autor: M.P.

Rusija je uhitila zamjenika načelnika Glavnog stožera vojske, general-pukovnika Vadima Šamarina, zbog sumnje u primanje mita, izvijestili su ruski mediji. “Sud je odobrio zahtjev za određivanje preventivne mjere u vidu pritvora”, rečeno je iz vojnog suda 235. garnizona.

RIA Novosti dodaju da se sumnja da je general – pukovnik primao mito u iznimno velikim razmjerima.  Šamarinu prijeti kazna do 15 godina zatvora, rečeno je za RIA Novosti u vojnom sudu. Navodno je pretražena Šamarinova kuća, a potom je odveden na ispitivanje.

Ovo je samo još jedna od smjena koje su se u posljednje vrijeme dogodile u ruskom vojnom i političkom vrhu. Predsjednik Vladimir Putin nedavno je odlučio da njegov dugogodišnji saveznik Sergej Šojgu napušta poziciju ministra obrane. On je preuzeo mjesto tajnika moćnog ruskog Vijeća sigurnosti gdje je zamijenio Nikolaja Patruševa.




Velika čistka u ruskom vojnom vrhu

Nagađalo se i da je Šojgu otišao na novu poziciju zbog koruptivnog skandala u Ministarstvu obrane, kada je njegov zamjenik Timur Ivanov uhićen zbog mita i korupcije.

Podsjetimo, dosad su uhićeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u ministarstvu obrane, i general-bojnik Ivan Popov, bivši zapovjednik ruske 58. armije.

Imenovanje novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju, najvažnije je Putinovo vojno preslagivanje od pokretanja invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.




Putin zaprepastio novom odlukom, Ukrajinci strahuju: Ovo je pozadina velike rošade u Rusiji

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.