Foto: Boris Kovacev / CROPIX

IMAMO SVA IMENA HDZ-ovaca KOJI ĆE SE NAĆI NA LISTAMA ZA IZBORE: Otkriveni aduti za pobjedu u Zagrebu!

Autor: Iva Međugorac / 7dnevno

Parlamentarni izbori trebali bi se održati što prije. Stav je to koji posljednjih nekoliko tjedana prevladava u HDZ-u. To zapravo i ne iznenađuje previše jer nije nepoznanica da su nakon unutarstranačkih izbora u vladajućoj stranci, na kojima je nadmoćno pobijedio tim Andreja Plenkovića, vladajući krenuli u obračun s pandemijom koronavirusa. Upravljanje krizom, formiranje nacionalnog stožera, ali i svakodnevni medijski nastupi ministara Beroša i Božinovića odrazili su se i na HDZ. Suprotno predviđanjima i analizama raznih stručnjaka, HDZ-ov se rejting usred nezapamćene krize oporavio i stabilizirao pa su tako ponovno vodeća stranka u državi, što je prilika koju nitko racionalan ne bi propustio pa je izgledno da je neće propustiti ni Plenković.

Ipak, valja imati na umu da su stabilan rejting i popularnost ministara koji upravljaju krizom dvosjekli mač, zbog neizvjesnog vremena u kojem se nalazimo, a od čega, razumljivo, nije cijepljena ni politika. Najavljeni paket relaksirajućih mjera pokrenut će gospodarstvo, no problem bi mogao nastati ako zbog popuštanja mjera naglo naraste broj zaraženih jer bi se pohvale mogle pretvoriti u negodovanje i kritike. Međutim, gospodarstvo se moralo pokrenuti, sitnim, ali bitnim koracima jer svi se stručnjaci i izvan okvira Lijepe Naše slažu kako je koronavirus iznjedrio i koronakrizu, do koje je došlo zbog samoizolacijskih mjera i karantene koje je zaustavila globalno gospodarstvo, a zaustavljanje gospodarstva u Hrvatskoj, koja se godinama oporavljala od prošle recesije, znači nezaposlenost, manjak novca u državnoj blagajni, rezanje plaća, otkaze te neuspješnu turističku sezonu koja je ujedno i žila kucavica hrvatskog proračuna.

Izbori prije krize

O padu BDP-a ne treba ni govoriti, on je izgledan, a to, naravno, sa sobom povlači i nova zaduženja, ali i sve one nepopularne mjere zbog kojih bi se vlast mogla naći na udaru javnosti. Baš je zato razumljivo da će u HDZ-u učiniti sve kako bi se izbori održali sredinom srpnja, čime će izbjeći danak krize i u periodu stabilnog rejtinga osigurati još četiri godine na vlasti. Da se u tom smjeru razmišlja, ne potvrđuju samo glasine po stranačkim kuloarima, nego i otvorene prozivke iz oporbe koja popuštanje mjera naziva prvim korakom prema parlamentarnim izborima usred ljeta, dok su istovremeno nacionalnom stožeru SDP-ovci zalijepili etiketu HDZ-ova predizbornog stožera. Plenković pak oštro odbacuje teze kritičara koji nastoje politizirati stožer, no dok se on brani, najvruća tema u HDZ-u je raspuštanje Sabora sredinom svibnja, za što će im biti potrebno 76 ruku u Saboru. U HDZ-u smatraju da bi im neki od njihovih partnera mogli stvarati probleme, ali očekuju da Plenković riješi probleme s koalicijskim partnerima i da se u izborne procese krene što prije. Da se u vladajućoj stranci, pa i u Plenkovićevim redovima, za izbore priprema, potvrđuje i to što se diskretno i daleko od očiju javnosti već sastavljaju liste za Sabor, a s obzirom na to da je Plenković nadmoćno pobijedio na unutarstranačkim izborima, parlamentarni izbori daju mu mogućnost da svoje ljude postavi na liste te na taj način potpuno preuzme kontrolu nad strankom.

Pomlađivanje stranke

Šef HDZ-a od početka mandata govori o rekonstrukciji i pomlađivanju stranke, a time će se voditi i pri sastavljanju lista, ne zanemarujući pritom umjerene konzervativce s kojima će nastojati poljuljati Domovinski pokret i Miroslava Škoru. Očekivano, na HDZ-ovim listama za Sabor neće se naći Milijan Brkić, koji ni na prošlim izborima nije bio nositelj ni jedne liste, već je dobio 14. mjesto u drugoj izbornoj jedinici, s kojeg je preferencijalnim glasovima dogurao do Sabora. Na listama za Sabor neće se naći ni Miro Kovač, a slična sudbina očekuje i Tomislava Tolušića, dok za Davora Ivu Stiera još ima šanse u devetoj izbornoj jedinici.

Nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici trebao bi biti Plenković osobno, uz njega, drugi na listi bit će ministar zdravstva Vili Beroš, a zatim i Gordan Jandroković. Na prošlim izborima treće mjesto u prvoj jedinici pripalo je Darinku Kosoru, no sada Plenković razmišlja da na tu poziciju postavi šefa HDZ-ove mladeži Ivana Vidiša. U istoj toj izbornoj jedinici na listama će se naći i Davor Božinović te Zvonko Milas, ali i Ljubica Lukačić. Prva izborna jedinica rezervirana je i za Željka Turka i mladog Josipa Bilavera, a Plenković će ponovno dati šansu i svojoj kolegici Margareti Mađerić. Iako će HDZ na izbore ići samostalno, razmatra se da se u prvoj izbornoj jedinici ponudi mjesto Marijani Petir. Ona bi bila zamjena za Brunu Esih, koja se sabornice domogla preferencijalnim glasovima na prošlim parlamentarnim izborima, i to preko HDZ-ove liste, na kojoj bi se u prvoj jedinici mogli naći i Dijana Zadravec, doktorica Dubravka Brezak-Stamać te Tena Mišetić. Inače, prva izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije, ali i dio centra i zapada grada Zagreba. Druga izborna jedinica obuhvaća Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju te istok Zagreba i istočni dio Zagrebačke županije, a tu bi Plenković za nadolazeće izbore trebao napraviti velike i ozbiljne rošade.




Najzaslužniji kadar

Umjesto Ivane Maletić koja je u toj jedinici na prošlim izborima bila nositeljica liste, na prvoj bi se poziciji mogao naći Krunoslav Capak, koji je jedna od najsnažnijih karika vladajuće stranke za parlamentarne izbore. Na listama za Sabor neće se naći ni glavni državni inspektor Andrija Mikulić, već će Plenković na drugo mjesto u toj izbornoj jedinici postaviti doktora Dragu Prgometa, a umjesto Zlatka Hasanbegovića, šef HDZ-a u borbu za konzervativce u toj jedinici poslat će svoju novu potpredsjednicu Zdravku Bušić. U toj bi se izbornoj jedinici mogao pojaviti i mladi ekonomist Miroslav Smetiško, sin bivšega načelnika Lobora Andrije Smetiška, ali i Mario Kapulica, jedan od utemeljitelja HDZ-a. U drugoj izbornoj jedinici Plenković će ostati lojalan Branku Hrgu, a važnu ulogu imat će i Miro Totgergeli, Darko Sobota i Damir Felak, dok će se na dnu liste pojaviti i Ante Plazonić, ali i Sanda Kulić-Makar te Ruža Hrga. U toj izbornoj jedinici u Sabor će se pokušati progurati i Marko Milić, a tu bi se mogao ukazati i šef zagrebačke HDZ-ove mladeži Maksimilijan Šimrak te Miroslav Smetiško, predsjednik NO-a Mladeži HDZ-a grada Zagreba.

Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija objedinjeno predstavljaju treću izbornu jedinicu, a ondje bi nositelj liste trebao biti ministar gospodarstva Darko Horvat. Uz njega, u toj izbornoj jedinici predsjednik stranke računa i na Žarka Tušeka koji je na prošlim izborima u toj jedinici bio nositelj liste, no sada će se naći na drugome mjestu.




Vjerni Miroslav Tuđman

Nakon njega u trećoj izbornoj jedinici HDZ-ove boje branit će Anđelko Stričak, ali i Josip Križanić. Umjesto Sunčane Glavak koja se domogla Europskog parlamenta, na HDZ-ovu listu za sjever uskočit će Stanko Belina, a tu Plenković računa i na Mirka Krznara, Viktoriju Horg i Nevenku Benić te Nikolinu Babić, kao i na Martinu Car-Matišić i Dragutina Gotića, Dražena Srpaka i Martinu Rubil-Skitanić. Listu ovih relativno nepoznatih članova stranke začinit će i predsjednik međimurske mladeži Ivan Borović.

Četvrta izborna jedinica obuhvaća Virovitičku županiju, ali i područje Osječko-baranjske županije u cijelosti. Oko toga Plenković nema dvojbi, nositelj liste bit će župan Ivan Anušić. Ondje će u boj kao i dosad poslati i vjernog Tuđmanova sina Miroslava Tuđmana, a zamjena za Tomislava Tolušića trebala bi biti ministrica Vesna Bedeković. U toj izbornoj jedinici Plenković će ostati lojalan Josipu Đakiću, a na popisu za sabornicu trebao bi se naći i Vlatko Kopić te Irena Petrijevčan-Vuksanović. Tu je i Josip Miletić, gradonačelnik Našica, ali i Domagoj Mikulić, potpredsjednik Osječko-baranjske mladeži. Popis u toj, za HDZ iznimno važnoj izbornoj jedinici nastavlja profesor Drago Šubarić, a tu su i Leon Žulj te Marin Mandarić, Igor Fazekaš, ali i Stipan Šašlin, kojima će se pridružiti Berislav Androš, član virovitičke mladeži.

Peta izborna jedinica obuhvaća Požešku, Brodsko-posavsku i Vukovarsku županiju, gdje će Plenković također provesti velike rošade. Naime, ondje se na prošlim izborima sabornice domogao Stevo Culej, na kojeg Plenković definitivno ne računa, a male su šanse da se na listi za Sabor u ovoj jedinici ukaže i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Šansu da u tom kraju predvodi HDZ-ovce ima mladi ministar Mario Banožić, koji bi ondje mogao biti nositelj liste. U istoj izbornoj jedinici natjecat će se i ministar financija Zdravko Marić, a mogao bi se pojaviti i predsjednik GO-a HDZ-a Požege Darko Puljašić. Plenković i dalje računa na Dražena Milinkovića, ali i na Antoniju Jozić. Uz to, umjesto Penave, na listu za Sabor ulazi predsjednik GO-a HDZ-a Vukovar Damir Barna, ali i Mladen Karlić iz HDZ-a Vinkovci te Davor Miličević iz Županje, a na listi bi se mogao naći i Josip Šarić iz Otoka, kojemu će se pridružiti iločka kolegica Renata Banožić. Nije nemoguće da se na toj listi ukaže i bivša ministrica Gabrijela Žalac, kao i Marijana Balić te Marko Šimić, ali i Livija Maduna iz brodsko-posavske mladeži.

Vječni Ivan Šuker

U šestoj izbornoj jedinici snage će se odmjeravati na jugoistoku grada Zagreba, u Sisačkoj, ali i jugoistočnom dijelu Zagrebačke županije. Ondje će Plenkoviću nositelj liste biti ministar Dražen Bošnjaković, a u vidu tradicionalno ima i Ivana Šukera te velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića. Iako je iz Vlade ispratio Gorana Marića, u ovoj izbornoj jedinici on bi se trebao boriti za ulazak u sabornicu, a uz njega, tu bi se trebali pojaviti Željka Josić, Tugomir Majdak, Marija Mačković i Stipe Šapina, ali i Ivan Celjak, predsjednik sisačkog HDZ-a, kao i Tomislav Okroša iz stranačke mladeži. Na popisu bi se mogao ukazati i zaboravljeni Jasen Mesić, ali i Ivo Žinić te Stjepan Kostanjević i Marin Piletić.

Sedma izborna jedinica uključuje jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku županiju, istočni dio Primorsko-goranske županije, ali i južni dio grada Zagreba, a ondje će Plenković za nositelja liste postaviti ministra branitelja Tomu Medveda. Uz to, listu će kreirati i s Davorom Stierom, kojemu bi se trebao pridružiti nesvrstani s unutarstranačkih izbora Ivan Domagoj Milošević. Na listi će se pojaviti i Plenkovićeva bivša ministrica Nada Murganić, ali i ministar Tomislav Ćorić te Ivan Ćelić, a računa se i na mladu Majdu Burić, kao i na Hrvojku Božić, Tomislava Klarića i Mariju Jelkovac. Tu će se pojaviti i relativno nepoznati Tomislav Masten, Jasenka Štiglec, Sanjin Vrkić te Frano Primorac.

Zapadni dio Primorsko-goranske županije i Istarska županija pripadaju osmoj izbornoj jedinici. Jasno, ondje će se za HDZ ponajprije založiti ministar Oleg Butković, važnu rolu odigrat će i Gari Cappelli, ali i Josip Ukalović iz HDZ-ove mladeži. Teško da će Plenković na listu staviti bivšeg Karamarkova ministra Klimana, no zato će se na listi vrlo vjerojatno pojaviti Jurica Šiljeg, Zlatko Tomašić, kao i Josip Borić i Ivan Kirin. Na popisu potencijalnih saborskih zastupnika u ovoj jedinici naći će se i Monika Udovičić, Marija Bukvić, Dubravka Marković, Carla Konta, Mirka Ćaleta, Željko Plazonić i Marija Dujmović-Pavan, ali i Nada Bartolić-Paulišić.

Deveta izborna jedinica za HDZ je uvijek bila atraktivna, što i nije čudno, to je njihova izborna baza koja obuhvaća Zadarsku, Ličku i Šibensko-kninsku županiju, ali i sjever Splitsko-dalmatinske županije, pa će onamo Plenković poslati najjače adute. Nositelj liste trebao bi biti Ante Sanader, a ulazak u sabornicu putem ove jedinice nastojat će izboriti i Branka Juričev-Martinčev, kao uostalom i na prošlim izborima. Jedinica u kojoj se na prošlim izborima istaknuo Miro Kovač sada će se morati okrenuti prema Božidaru Longinu, Nediljku Dujiću, tu će se pojaviti i Josip Nekić, Željko Dilber, župan Goran Pauk, nesuđeni ministar Darko Nekić, no dakako i mladi ministar Ivan Malenica. Ovdje će se natjecati i Branko Dukić, Nikola Blažević, kao i šef ličkog HDZ-a Marijan Kustić zbog kojega je Plenković iz stranke odstranio Milinovića. Pojavit će se ovdje i Martin Baričević, ali i Davor Lončar.

Tu je Krstičević 

Deseta izborna jedinica još je jedna iz skupine važnih za HDZ jer uključuje južni dio Splitske županije, ali i Dubrovačko-neretvansku županiju. Ondje bi Plenković kao nositelja liste trebao postaviti ministra Krstičevića, a ta izborna jedinica zanimljiva je i utoliko što se u njoj na prošlim izborima proslavio Milan Kujundžić koji je u svom rodnom kraju osvojio veliki broj preferencijalnih glasova. Iz te je jedinice stasao i bivši ministar Lovro Kuščević, dok će se sad Plenković osloniti na ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. U istoj izbornoj jedinici pojavit će se i Branko Bačić, Andro Krstulović Opara, Mate Franković, ali i župan Blaženko Boban. S liste otpada Petar Škorić, a na njoj ostaje Šuičina nećakinja Sanja Putica. Bit će tu i mlada HDZ-ova nada Dragica Roščić, kao i Ivan Budalić iz imotskog HDZ-a, te Ante Babić i njegov imenjak Ante Bačić, ali i Jure Brkan, Frano Matušić i Joško Cebalo.

Jedanaesta izborna jedinica namijenjena je za izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u RH, popularna dijaspora koja je tradicionalno HDZ-ova biračka baza. Ondje se biraju tri zastupnika, a HDZ pak za dijasporu ima Božu Ljubića i Željka Raguža, dok se treći kandidat za tu izbornu jedinicu još razmatra, no moguće je da ta pozicija pripadne doktoru Vjekoslavu Jeleču. Dvanaesta, a ujedno i posljednja izborna jedinica, ona je na kojoj se biraju saborski zastupnici iz redova manjina.

Autor:Iva Međugorac / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.