Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Tko je Josip Komar? Ovaj genijalac uspio je podići Split bez novca i uz moćne protivnike

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Napokon, reći će svi oni koji su s nestrpljenjem očekivali službeno otvorenje splitskog AC Hotela by Marriott, ali i najviše zgrade u Hrvatskoj, Dalmatia Towera, iza kojega kao predstavnik investitora stoji poduzetnik Josip Komar. Do realizacije ovog cilja Komar je prošao brojne financijske, a onda i administrativne prepreke, pri čemu su pozornost splitske javnosti ponajviše privlačili neosnovani napadi gradonačelnika Ivice Puljka i dogradonačelnika Bojana Ivoševića na ovaj projekt.

Ministarstvo graditeljstva dva je puta moralo poništiti odluke Grada Splita kojima se odbija izdavanje građevinske i uporabne dozvole. Kako je riječ o investiciji teškoj oko 70 milijuna eura, Komar je bio prisiljen gradskoj vlasti prijetiti tužbom, međutim, na koncu su gradski oci, nakon dopisa iz Ministarstva graditeljstva, ipak morali popustiti pa je najviši neboder u gradu pod Marjanom dobio uporabnu dozvolu, te je AC Hotel by Marriott s radom počeo još prošloga srpnja. 

“Budući da smo neboder i hotel stavili u funkciju prošle godine u špici sezone, nismo imali logističke mogućnosti ni vremena da napravimo ovakvu svečanost prije. Zato smo se u međuvremenu zbilja potrudili da sve bude na nivou jer je naš projekt najveće arhitektonsko postignuće u posljednjem desetljeću osim Pelješkog mosta”, objasnio je zašto je baš sada upriličeno svečano otvorenje splitski poduzetnik Josip Komar.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Najviši neboder

Na blagdan svetog Dujma, zaštitnika grada Splita, stoga je organiziran neviđeni spektakl pod simboličnim nazivom “Above all”, što je sugeriralo da se domjenak održao na najvišoj građevini u Hrvatskoj. Laserski šou sateliti su mogli zabilježiti iz svemira, preko cijele zgrade alpinisti su rasprostrli kultnu hrvatsku zastavu koja je pratila naše nogometaše na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Katru, Gibonni je održao koncert, vatromet je bio spektakularan…

O kakvom je zdanju riječ, jasno je iz toga što je Dalmatia Tower visok čak 135 metara te je u cijelosti ostakljen, dok se AC Hotel by Marriott proteže na najvišim katovima s ukupnim kapacitetom od 214 apartmana i soba. Riječ je inače o prvom hotelu grupacije AC u našoj zemlji, koji je ujedno i dio Marriott Internationala, najvećeg svjetskog lanca hotela, čije je sjedište u Sjedinjenim Državama.

Popularna škola u Hrvatskoj pokrenula novi smjer: ‘Ovo je iznimno atraktivan program’




Projektirao ga je ugledni arhitekt Otto Barić. Ovaj neboder dobitnik je dviju prestižnih međunarodnih nagrada: “European Property Award” u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene te “International Property Award” za najbolji projekt u kategoriji razvoja. Obje nagrade zaslužene su u oštroj europskoj i svjetskoj konkurenciji jer se Dalmatia Tower natjecao među više stotina građevina i projekata.

Da je riječ o projektu vrijednom pažnje, jasno je i iz toga što je nova veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes tijekom svojeg prvog službenog posjeta Splitu prvi susret odradila baš s predstavnicima Westgate grupe koju predvodi Komar. Investitor Josip Komar izrazio je ponos i sreću što je nakon dugogodišnjeg procesa finaliziran projekt koji je udahnuo život Splitu.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Ponos i priznanje

“Danas u Dalmatia Toweru radi gotovo tisuću ljudi, od čega ih je najmanje 700 iz područja visokospecijaliziranog IT-ja. Uz AC Hotel ovdje posluju i mnoge međunarodne kompanije, a upravo je to ono što smo htjeli postići. Htjeli smo urbanistički, turistički, ali i korporativno repozicionirati Split i stvoriti konture budućeg razvoja grada”, rekao je Komar.




U javnosti se prije desetak godina Josipa Komara dosta često spominjalo i kao vlasnika tvrtke Fonem koji je najavljivao gradnju najvišeg nebodera u Zagrebu. 

Danas živi ozbiljnim životom kojim su mnogi i impresionirani, jer kada je prije desetak godina počeo graditi najviši splitski neboder, Komar nije mogao ni sanjati da će doći tu gdje danas jest, niti je njegovo financijsko stanje na to ukazivalo. Osim što je savladao financijske prepreke, njegova investicija savladala je i sukobe s gradskom vlašću pa sada s ponosom otvara hotel kakav Split sasvim sigurno odavno zaslužuje. 

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.