Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Kontroverzni aktivist očitao bukvicu Zovku i ekipi: ‘Ajmo jednom biti principijelni’

Autor: I.G.

Nakon što je HND ranije ovog tjedna optužio Vrhovni sud za pritisak na HND i udar na novinarstvo, što je Sud odlučno demantirao, u raspravu se se sad uključio i član Srpskog narodnog vijeća Eugen Jakovčić. Sada je stigla njegova reakcija na sukob u kojem je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) prozvalo Vrhovni sud zbog presude protiv Hrvoje Zovka u postupku protiv HRT-a.

“Dragi/e Andrea, Branko i Melisa, to što Katarina Periša Čakarun nije dio ‘naše’ ekipice, ne znači da nasilje koje je proživjela treba degradirati i omalovažavati. Ajmo jednom biti principijelni u borbi protiv nasilja, neovisno o tome tko ga je od nas počinio”, napisao je pa nastavio.

“Imam razumijevanja za nemoguću situaciju u kojoj se našao kolega Zovko, solidaran sam uvijek i sa svima koji prolaze cenzuru i institucionalno nasilje, ali to ne znači da se sve to treba prelomiti preko leđa jedne žene, pa makar ona bila i urednica informativnog programa HRT-a. Vidim da oko ovog slučaja vlada šutnja jer Katarina nije ‘naša’ – znate što, malo me sram svih nas skupa. Katarina i sve osobe koje prožive nasilje zaslužuje u najmanju ruku ispriku i empatiju”, naglasio je.

Dragi/e Andrea, Branko i Melisa,

To što Katarina Periša Čakarun nije dio “naše” ekipice, ne znači da nasilje koje je…

Posted by Eugen Jakovčić on Wednesday 22 May 2024

 




‘Niste učinili nikakvu uslugu kolegi Zovku’

“Ovom pressicom niste učinili nikakvu uslugu kolegi Zovku, dapače, upravo ste ga dodatno kompromitirali, a ponajmanje ste pomogli novinarkama i novinarima u ime kojih ste govorili na ovoj pressici”, zaključio je te se potpisao kao “Vaš kolega, bivši urednik (splitske) emisije Cenzura”

Podsjetimo, cijela priča je započela u rujnu 2018. godine kada je Hrvoje Zovko, inače predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, dobio otkaz na HRT-u nakon što je razgovor s njemu nadređenom urednicom Katarinom Perišom Čakarun, od koje je tražio da ga razriješi uredničke dužnosti zbog cenzure, eskalirao u sukob. HRT je kasnije, u razdoblju od 2019. do 2022. godine, izgubio sedam sudskih postupaka.

Drama u HND-u, teku suze zbog presude Vrhovnog suda: ‘Dižemo ustavnu tužbu’




Posljednji u nizu, onaj s Vrhovnog suda, otišao je međutim na stranu HRT-a što je HND ocijenio kao pritisak na HND i udar na novinarstvo. Glavna tajnica HND-a Melisa Skender izjavila je da je sigurna da je ova “odluka mila i novim koalicijskim partnerima koji su odmah nepoćudne medije i novinare proglasili neprijateljima države”.

Vrhovni sud je ekspresno reagirao na izrečene optužbe ističući da se “takvim reagiranjima omalovažava rad vijeća, a i čitavog Vrhovnog suda, jer se vijeće koje je odlučivalo u ovom predmetu rukovodilo drugim kriterijima, prvenstveno zakonom, činjenicama u spisu i stabilnom sudskom praksom ovog suda u takvim i sličnim situacijama.”

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.