Foto: Screenshot/Istramet

Hrvatsku ubrzo čeka novi meteorološki fenomen, ciklogeneza: Stiže masivna pošiljka iz Afrike

Autor: I.G.

Na kraju ovogodišnje veljače, koja će biti upamćena po iznimno visokim temperaturama, Europa se priprema za masivnu pošiljku afričkog pijeska koja će donijeti turbulentno vrijeme većem dijelu kontinenta.

Dugotrajna ciklogeneza trebala bi se intenzivirati u Genovskom zaljevu krajem idućeg tjedna, a tada bi mogla započeti novim prodorom s Atlantika te donijeti vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe.

Osim vrućine, sa sobom će ciklona donijeti i ogromnu količinu saharskog pijeska koji će se proširiti duboko na sjever Europe. Prognoze upućuju na prljavu kišu i moguće pogoršanje kvalitete zraka, posebice u Istri gdje su već zabilježene visoke razine PM 2.5 čestica.

Naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare gotovo do Sicilije i juga Grčke. Prve velike vrućine tako stižu na sjever Afrike, a primjerice u Libiji vrijednosti bi mogle porasti i do 35 °C, što se dobro može uočiti na prognostičkim kartama za Europu.

Foto: Screenshot/Istramet

U jakim južnim visinskim strujama stiže nam i ogromna količina saharskog pijeska koji će do kraja idućeg vikenda prodrijeti duboko na sjever Europe. Padati će prljava kiša, a vjerojatno će i kvaliteta zraka biti niža, što se naročito odnosi na razinu PM 2.5 čestica koje zasad pratimo na 2 lokacije u Istri, piše Istramet.

Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka. Naravno, ništa zimskog osim snijega u najvišem gorju nema na vidiku. (P.R./IM).

Foto: Screenshot/Istramet

Prognoza DHMZ-a

Inače, prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da je jedino na Zavižanu u 7 sati ujutro izmjerena temperatura ispod nule, dok su ostali dijelovi zemlje bilježili temperature između 8 i 11 Celzijevih stupnjeva. Najviša temperatura zabilježena je na Hvaru, 14°C.




“Za vikend će još prilično vjetrovito i kišovito biti na jugu Hrvatske, a sasvim suho ne može se jamčiti ni u sjevernijim krajevima. No neprijeporan je nastavak za ovo doba godine iznadprosječno visoke temperature zraka.

Štoviše, ova veljača nije samo rekordno topla u znanoj povijesti mjerenja nego je srednja temperatura zraka viša čak i od prosječne za ožujak, što se jako rijetko događa. A sljedećih će nam se dana dogoditi i ublažavanje suše, koja postoji u većini Hrvatske, uz samo rijetke iznimke”, prognozira meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Petak će na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj biti još oblačniji, vjetrovitiji i kišovitiji od četvrtka pa su prognostičari DHMZ-a objavili upozorenje žutog – prvog stupnja zbog lokalno obilne kiše, te narančastog – drugog od 3 moguća stupnja zbog često olujnog juga, u gorju južnog i jugozapadnog vjetra.

U najvišem gorju moguć je i snijeg. Temperatura zraka tijekom dana bez znatnije promjene – uz more od 10 do 15°C, u unutrašnjosti 6 do 11°C. Za veljaču iznadprosječno toplo i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, ali uz južinu i vjetrovito, uz more i jače valovito, te uz čestu kišu, osobito prema kraju dana i u obliku pljuskova pa bi neke rive mogle biti poplavljene.

Snažan potres uzdrmao Jadran, osjetili ga i Hrvati: ‘Ovo je zdrmalo jako, sve se treslo’

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.