Foto: Ivana Grgic / CROPIX

Saznajemo tko će se pojaviti na HDZ-ovim listama za izbore: Neka imena će vas iznenaditi

Autor: Iva Međugorac

Ono o čemu se dugo spekuliralo premijer Andrej Plenković ovih je dana i potvrdio. Uskoro se naime raspušta Sabor, a nakon toga kreće intenzivna kampanja za parlamentarne izbore na kojima će se Plenković boriti za još jedan, treći uzastopni mandat. Baš zbog toga Plenković ništa nije želio prepustiti slučaju pa je ovu odluku obznanio strateški otkrivajući pri tome i nositelje HDZ-ovih listi po izbornim jedinicama.

Kao što se to očekivalo upravo će Plenković biti nositelj HDZ-ove liste u prvoj izbornoj jedinici gdje će mu se kako tvrde upućeni pridružiti i vitez Željko Reiner. Visoko na listi u ovoj jedinici naći će se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao i šef zagrebačke organizacije stranke Mislav Herman.

Kao i obično Plenković će u ovoj jedinici naći mjesta za zastupnika Ivana Ćelića, a tu bi na listi trebao biti i Mario Kapulica kao i bivši šef HDZ-ove mladeži Ivan Vidiš. Vrlo će se vjerojatno ovdje naći i netko iz HSLS-a koji je HDZ-ov točkasti koalicijski partner za ove parlamentarne izbore na kojima stranka što se listi tiče računa i na Ljubicu Lukačić te na Miljenka Filipovića kao i na bivšeg ministra Marka Pavića za kojeg se Plenković želi pobrinuti iako se do sada nije proslavio ni na jednim izborima.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Deur uz Jandrokovića i Radmana

Što se tiče druge izborne jedinice koju predvodi predsjednik Sabora Gordan Jandroković tu bi se visoko na listi kao i Dario Hrebak. Ovo je jedinica u kojoj HDZ računa i na Antu Deura te na ministra Gordana Grlića Radmana, a kao kandidat na listi spominje se i Miro Totgergeli te mladi Tomislav Okroša, ali i Darko Sobota. Bez prve pozicije u trećoj izbornoj jedinici zbog afere kaj bi štel biti ostao je Žarko Tušek, koji će se doduše naći na HDZ-ovoj listi u ovoj jedinici koju predvodi Varaždinski župan Anđelko Stričak. Iznenadilo je to one koji su očekivali da će u ovom djelu zemlje listu predvoditi ministar gospodarstva Damir Habijan, kojega Plenković nije imao hrabrosti staviti na prvo mjesto navodno zbog izjava predsjednika Milanovića o njegovoj homoseksualnosti.

Unatoč tome Habijan će se naći visoko na HDZ-ovoj listi u ovoj jedinici u kojoj stranka više ne može računati ni na Darka Horvata, ali zato nadu polažu u Zorana Gregurovića dugogodišnjeg gradonačelnika Krapine. Kao kandidat u ovoj jedinici spominje se i Ljubomir Kolarek, Dražen Srpak te Nadica Dreven Budinski i Emil Gredičak. U četvrtoj jedinici velika je gužva jer HDZ-u ovdje snažnih imena ne nedostaje. Listu očekivano predvodi bivši župan, aktualni ministar obrane Ivan Anušić, a uz njega će se tu naći i njegov imenjak Ivan Radić. Uz gradonačelnika Osijeka na listi bi se mogao naći i bivši šef HDSSB-a Dragan Vulin koji se u međuvremenu pridružio vladajućoj stranci. TU je dakako i virovitički župan Igor ANdrović kao i bivša ministrica Nataša Tramišak te Josip Škorić i Zoran Đuroković. U sabornicu bi ponovno htio i Goran Ivanović.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Medved izbjegao kritičnu petu jedinicu

U petoj jedinici HDZ-ov će Marin Piletić snage odmjeravati s vukovarskim  gradonačelnikom Ivanom Penavom. Nije HDZ-u u ovoj jedinici lako pronaći kandidate za listu pošto više ne mogu računati na nekadašnjeg nositelja liste Zdravka Marića, ali ni na Marija Banožića i Josipa Aladrovića koji su baš iz ove jedinice ušli u sabornicu.

Za sada se kao kandidati u ovoj jedinici spominju brodski HDZ-ovac Pero Ćosić, župan Danijel Marušić i Marijana Balić, ali i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić te Josip Šarić prvi čovjek Otoka. U požeškom kraju očekuju da se na listi nađe i njihova županica Antonija Jozić, a moguće je da na listi opet osvanu Anamarija Blažević i Ljubica Maksimčuk. Poznato je da šestu izbornu jedinicu predvodi ministar Davor Božinović uz kojeg će se visoko na listi naći nezavisna zastupnica Marijana Petir, ali i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.




Visoko na listi u ovoj jedinici biti će i sisački župan Ivan Celjak, ali i velikogorički gradonačelnik Krešimir AČkar kao i Magdalena Komes gradonačelnica Petrinje te Tugomir Majdak i Željka Josić. U sedmoj jedinici ministru Medvedu pridružiti će se Nada Murganić i Maja Grba Bujević kao i Tomislav Klarić, a kao kandidat u ovoj jedinici spominje se i Davor Ivo Stier kao i Marija Jelkovac. Visoko na listi u ovoj bi jedinici trebala biti i ministrica Nikolina Brnjac. Poznato je da listu u osmoj jedinici predvodi ministar prometa Oleg Butković, a uz njega HDZ-ovci tu očekuju bivšeg ministra turizma Antona Klimana, Ivana Kirina, Ilirijanu Croatu Medur te Kristijana Staničića, Josipa Borića i njegova imenjaka Ostrogovića kao i Majdu Burić.

Od idućeg mjeseca kreću na rušenje Plenkovića: Otvaraju se neugodne teme i afera koja je pala u zaborav




Dvojbe oko devete jedinice

Deveta izborna jedinica ona je oko koje su se u HDZ-u vodile velike polemike, no Plenković je na kraju prelomio i vođenje liste u ovoj po stranku važnoj izbornoj jedinici prepustio svojem ministru pravosuđa Ivanu Malenici. Na drugom će se mjestu na listi naći ministar regionalnog razvoja Šime Erlić koji je spominjan kao mogući nositelj liste na čijem bi se trećem mjestu trebao pojaviti HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader, ali i zastupnica Danica Baričević unatoč tome što se izblamirala izjavama o malim i škurim stranim radnicima. Biti će na ovoj listi vjerojatno i Josip Bilaver kao i Branka Juričev Martinčev, a lako moguće i točkasti Hrvoje Zekanović te Goran Dodik.

Branku Bačiću premijer Plenković povjerio je prvo mjesto u desetoj izbornoj jedinici gdje bi se mogao pojaviti i ministar zdravstva Vili Beroš koji je na prošlim izborima u ovom djelu zemlje bio HDZ-ov nositelj liste, ali to su bila vremena u kojima je Beroš zbog pandemije korona virusa bio najpopularniji političar u državi. Sada pak HDZ-ovci zbog straha od bojkota i konkurencije nastoje birače pridobiti Bačićem kojemu bi se navodno mogao pridružiti i Damir Krstičević. Bivšeg ministra obrane Plenković navodno nagovara da prihvati ponudu o kandidaturi na posljednjem mjestu na listi na kojoj bi mu društvo trebao praviti i dubrovački gradonačelnik Mato Franković kao i bivši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te ministrica Marija Vučković kao i šef splitskog ogranka stranke Tomislav Šute i župan Blaženko Boban. Mjesta će se na listi naći i za ministra financija, nestranačkog Marka Primorca, no u HDZ-u za sada nisu sigurni u kojoj točno izbornoj jedinici.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.