Evo koliko stvarno dajemo za nevladine udruge, a koliko za Crkvu!

Autor: Marcel Holjevac

Ako ste čitali histerične napise o milijardama koje dajemo za Crkvu koji su zadnjih dana preplavili medije, ovo će vas možda začuditi: Za RKC su Vlada i sve institucije države lani izdvojile – 280 milijuna kuna. Za nevladine udruge Republika Hrvatska je lani izdvojila – milijardu i pol kuna! I to su službeni podaci. I jedni i drugi, i sve drugo je jednostavno manipuliranje brojkama i laž.

Krenimo od nevladinih udruga. U Hrvatskoj se za programe i projekte organizacija civilnog društva iz svih javnih izvora, odnosno iz državnog proračuna te proračuna županija, gradova i općina, dodijeli oko 1,5 milijardi kuna godišnje, prema podacima koje je HINA objavila u lipnju prošle godine. No unatoč tolikom novcu pojedine udruge koje se bave razvojem civilnog društva nisu zadovoljne i tvrde da će morati prepoloviti svoje aktivnosti i broj zaposlenih ili se čak ugasiti, kaže vijest. Od toga, gotovo milijardu kuna – čak 985 milijuna – izdvojeno je izravno iz proračuna! Pri tome su lani, da stvar bude gora, smanjena sredstva za udruge koje se bave humanitarnim radom – pomaganjem gladnima, djeci, i slično – a povećana za “udruge civilnog društva” koje uglavnom prodaju ideološku maglu.

No udruge su jako osjetljive na svaku najavu smanjenja financiranja od države. Među tim udrugama koje se bune su uglavnom one koje su se u cijelosti ili dijelom financirale preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kojoj su Vladinom uredbom iz svibnja prošle godine skoro prepolovljena sredstva na iznos od 24 milijuna kuna. No, upraviteljica zaklade Cvijetana Plavša Matić je istakla kako je ta zaklada tek na petom-šestom mjestu među ustanovama preko kojih se te udruge financiraju. Svrha je zaklade je da svojim projektima financira održivost udruga – drugim riječima da ih održava umjetno na životu, tako da ne mogu propasti čak ni udruge koje stvarno nikom nisu potrebne. Time se ciljevi zaklade razlikuju od ciljeva projekata i programa za koje ministarstva i druge ustanove, poput županija, gradova i općina, izravno daju novac.

No ni među udrugama ne postoji sloga oko toga tko treba dobiti manje, a tko više novca. Dok siromašna država pokušava provesti kakvu-takvu racionalizaciju sustava financiranja udruga, od kojih su dobar dio petokolonaške organizacije, a dio ih radi na kulturnoj okupaciji prostora katoličke Mitteleurope od strane SAD i satelita te onog što teoretičari zavjera zovu NWO, udruge uredno traže svake godine sve više novca za svoj rad.

U srpnju 2012. Vlada je usvojila Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. godine, u kojoj su sadržane smjernice za unapređenje pravnog, financijskog i institucionalnog sustava potpore djelovanju organizacija civilnoga društva. Vladin Ured za udruge objavljuje godišnji plan natječaja, javnih poziva i drugih programa financiranja projekata i programa organizacija civilnog društva. Taj plan je za prošlu 2016. sadržavao popis 93 programa za dodjelu nepovratnih sredstava projektima i programima organizacija civilnoga društva.

Iznosom od 985 milijuna kuna iz državnog proračuna, dijela prihoda od igara na sreću i fondova EU, financirano je više od 6.300 programa i projekata organizacija civilnoga društva na područjima od korisnih i poželjnih, poput borbe protiv ovisnosti, do onih koji identitetskim politikama stvaraju sukobe u društvu, a kasnije se nude kao posrednici u rješavanju sukoba koje su sami izvazvali.

Po podacima iz Registra udruga u Hrvatskoj je u 2014. bilo više od 51.000 udruga. Broj im se značajno povećao nakon 2008., što se povezuje s ekonomskom krizom, kada su brojni građani izgubili svoj redovni posao. Tako je po podacima iz Registra u 2012. u nevladinom odsjeku bilo zaposleno 18.500 osoba, što je iznosilo oko 1,3 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj! Nećemo reći da su svi oni, kako se to kolokvijalno kaže, “uhljebi”, no dobar dio svakako jest!




Dakle, uz okruglo milijardu kuna iz središnjeg državnog proračuna, udruge dobivaju još pola milijarde od gradova, općina i županija te neutvrđen iznos – obzirom da u Hrvatskoj nema transparentnosti financiranja udruga izvana – od stranih veleposlanstava (obično prednjači Nizozemsko, kao transmisija anglosaksonske protestantske politike), Sorosa, i sličnih izvora te sestrinskih organizacija iz inozemstva.

S druge strane, lov na vještice u mantijama je opet otvoren, nakon što je neko vrijeme trajao lovostaj nakon ustoličenja pape Franje na mjesto Benedikta XVI. Ovih dana je po svim medijima objavljeno – u naslovima – da je Crkva u tri zadnje godine dobila milijardu kuna iz proračuna, ali ukupno! A vijest je namjerno prezentirana tako da se kod niže kapacitiranog auditorija stekne dojam da je to iznos koji se izdvaja godišnje! 

To jednostavno nije istina – lani je za RKC, koja održava stotine objekata koji su spomenici kulture, neki i nulti, katedrale od Rijeke do Đakova i od Zagreba do Dubrovnika, koja drži stotine vrtića i karitativne organizacije, dano sveukupno 280 milijuna kuna iz proračuna! I to je – ukupan i stvaran iznos! A i taj iznos je dan – jer je država dužna Crkvi plaćati naknadu za nacionaliziranu, tj. ukradenu imovinu (koja uključuje među ostalim i zemljište na kojem je sagrađen cijeli Novi Zagreb, potom velik broj bolnica i gimnazija u državi, nekretnina, i tako dalje.)




No Index ide dalje sa svojim lažima – pa piše kako se za Crkvu zapravo ne izdvaja milijardu godišnje, pazite, sad je to postalo “godišnje” iako su SAMI prvo napisali da je to iznos za zadnje tri godine – nego dvije milijarde! Jer, kažu, država plaća i plaće vjeroučiteljima!

Kakve veze imaju vjeroučitelji i njihove plaće s Crkvom?! To nigdje nije objašnjeno, i smisleno je koliko i tvrditi da država plaćanjem nastavnika prirode i društva financira Greenpeace a nastavnika zemljopisa National Geographic. Vjeroučitelji nisu nužno katolički kler – u stvari, većinom nisu i nemaju nikakve veze s Crkvom! Ponekad su to čak bivši učitelji marksizma! Usto, njihove plaće idu njima osobno, ne Crkvi, bili oni kler ili ne!

Kakav učinak to ostavlja na potkapacitirane konzumente medijskog hejterskog smeća imao sam jučer prijepodne čuti u kvartovskom kafiću u koji  sam svratio na miru pročitati novine, gdje je jedan prilično glasan besposličar razglabao drugom besposličaru kak Crkva, pas mater cucku, eeeej kuiš oni zemu ma ne jednu ne dve nego tri milijarde, i onda kuiš ono ta lova ide direkt za Vatikan niš ne ostane tu u Hrvatskoj! Ima li nekom tko očito nema IQ veći od broja cipele objašnjavati da niti kuna tog novca ne ide nigdje, dapače Vatikan sufinancira Crkvu u Hrvatskoj? Ili da je 280 milijuna samo u njihovoj glavi naraslo na tri milijarde? I to nekom tko o RKC priča jednakim žarom kojim član KKK priča o potrebi paljenja crnaca, ili nacist o potrebi pravljenja sapuna od židova?

Takve medijske manipulacije u biti i služe tome da se izazove što više mržnje u javnosti spram nečeg što je inače u temeljima narodnog identiteta i kulture, kako bi se narod ostavio bez identiteta i kulture i kako bi njime bilo lakše manipulirati, oblikovati ga, “preodgajati”, učiniti ga “politički korektnim”. A drugi cilj je ostaviti Crkvu bez financiranja, kako bi sav novac išao “udrugama civilnog društva” koje su danas ono što je RKC bila negdje tamo u kasnom srednjem vijeku, jedini moralni arbitar i vlasnik monopola na istinu u svim znanstvenim pitanjima – naravno, na štetu objektivne znanosti i znanstvenika koji se drznu biti heretici. Naravno, svećenici koji voze Mercedese samo takvima idu na ruku, no još više im na ruku idu marksisti (pripadnici “teologije oslobođenja”) unutar same RKC.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.