Foto: Screenshot/Reddit

Vučić je gurao srpsku zastavu u usta pred cijelim svijetom: Stručnjak otkriva zašto je to radio

Autor: M.P.

Opća skupština UN-a u četvrtak je prihvatila rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Izglasana je s 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih. Naime, njome se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine.

Rezolucija osuđuje poricanje genocida kao povijesnog događaja te veličanje onih koji su međunarodni kazneni sudovi osudili za ratne zločine. Hrvatska je jedan od četrdesetak sponzora rezolucije koju su predložile Njemačka i Ruanda. Iako se u dokumentu ne spominje krivnja nijednog naroda, Srbija i Republika Srpska danima su žestoko lobirale protiv njezina izglasavanja.

Predsjednik Srbije u New Yorku se zagrnuo srpskom zastavom, a unatoč činjenici da je rezolucija prihvaćena, srbijanski mediji skloni režimu proglasili su svoju ‘moralnu pobjedu’. Naime, Vučić je istaknuo da su 84 zemlje glasale za rezoluciju, ali 87 njih nije. Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je da rezolucija o Srebrenici nije dobila većinu u Općoj skupštini “nego je propala” jer 84 glasa za “nisu natpolovična većina”. Dodik je ocijenio kako je propala namjera “da se Srbima zalijepi da su genocidan narod” te je odmah zaprijetio razdruživanjem Republike Srpske.

Foto: Borislav Zdrinja / ZIPAPHOTO / CROPIX

Srbi se ponašaju kao da su David naspram Golijata

“Usvojena je, ali je to zaista pirova pobjeda i ja bih rekla da je čitav svijet vidio bahatost, arogantnost tih velikih sila”, rekla je Ana Brnabić, predsjednica Narodne Skupštine Republike Srbije.

Hrvatska je bila među državama koje su glasovale za rezoluciju. Uz Srbiju u Europi je protiv glasala i Mađarska, a Crna Gora, iako se na početku protivila, na koncu je bila za rezoluciju. Suzdržani su bili Slovačka, Cipar i Grčka. Uz to, protiv su bile Rusija i Kina, ali i države poput Nikaragve, Malija, Grenade.

Politolog, sociolog i profesor političkih znanosti, Anđelko Milardović, rekao je kako ocjenjuje važnost ove rezolucije. “Smještanje u okvir suočavanja s prošlosti jako je bitno za kulturu svakog društva. Ova rezolucija je u toj funkciji, suprotno onima koji to pokušavaju zanijekati što nije suočavanje s prošlošću”, rekao je Milardović. Dodaje, još jedan važan aspekt je kultura sjećanja, a ona je vrlo bitna da se živi prisjete tih stravičnih događanja.

Foto: CROPIX

Signal Zapada prema Srbiji

Politički analitičar Branimir Vidmarović kaže, važno je da je rezolucija donesena, iako je njezino značenje prvenstveno politička poruka. “Dakle, nakon rezolucije nema sankcija, ona ne utječe na kreditni rejting tako da praktičnih posljedica za Srbiju neće biti. Je li naglašavanje genocida nad Armencima ikada oslabilo Tursku? Nije. A što se tiče naglašavanja broja zemalja koje su glasovale protiv ili suzdržano, Srbija to može interpretirati kao dokaz da cijeli svijet nije protiv njih”.




Dodaje, naravno da srpski mediji ove brojke tretiraju kao pobjedu, no to i dalje ne mijenja realitet. Vidmarović dodaje, to je i signal Zapada prema Srbiji da im se neće tolerirati neke stvari u vezi s Kosovom i stagnacijom u demokratskom procesu.

“Srbija je na europskom putu i kao takva je stabilna potrebna Europi i Americi. Međutim, Vučić se tu dosta bahati. Zna da je potreban i koči neke stvari poput procesa s Kosovom. Ovo je jedan od načina da se Srbiji pošalje signal”, kaže nam Vidmarović.

Jeziva ruska organizacija poslala poruku Srbiji: ‘Braćo Srbi, nikada nam niste bili daleko’




‘Vučić jede srpsku zastavu, a troši europska sredstva’

Srpski mediji cijeli su dan preplavljeni fotografijama Vučića u srpskoj zastavi te naslovima o moćnoj poruci Beograda cijelom svijetu. Milardović kaže, to su sve propagandni trikovi. “Ova reakcija se stavlja u ravninu politika prošlosti, gdje se prošlost instrumentalizira za dnevno političke svrhe, a politička elita to koristi”.

Vidmarović napominje, uvijek treba uzeti u obzir Vučićevu dramu za domaće birače. “Mora se pokazati pred biračima kao najveći zaštitnik srpskih interesa pa namjerno trpa sve u isti koš, ondašnji režim i današnju Srbiju. Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili je žvakao kravatu, a Vučić zastavu. Netanyahu je u UN-u radio dramatične pauze od 15 sekundi i šutke gledao prisutne, pokazivao karte s nuklearnim oružjem. To je određeni žanr, ne baš popularan”, kaže nam Vidmarović.

“On jede zastavu jer pati za srpskim suverenitetom, a Srbija najviše troši europska bespovratna sredstva”, dodao je Vidmarović, aludirajući na bizarne fotografije na kojima se Vučića može vidjeti da nešto uistinu neobično radi sa srpskom zastavom.

Pogledajte što je Vučić radio sa srpskom zastavom u UN-u: ‘Kakve su ovo traume iz djetinjstva’

Može li to dovesti do daljnjih podjela na Balkanu?

Što će sve ovo značiti za odnose zemalja u regiji, može li doći do pogoršavanja odnosa?

“Moguće je, ako Ujedinjeni narodi, koji su svjetska institucija, stali na stranu rezolucije, s druge strane su oni koji se tome protive. To bi moglo izazvati potencijalne napetosti, što nadalje može oživjeti stare napetosti”, kaže nam Milardović.

Vidmarović pak naglašava da je najvažnije da na razini sigurnosti i suradnji vojnih i obavještajnih tijela nema problema. “Diplomatski postoje trzavice, ima optužbi, ali to je stanje na koje smo navikli”, zaključuje.

Srbi likuju zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici, mediji vrište: ‘Očitali smo im lekciju’

 

 

 

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.