Foto: Guliver (AP Photo/Vadim Ghirda)

Drama za Putina, evo tko su partizani koji marširaju po Rusiji: ‘Diktatora ćemo srušiti oružjem’

Autor: Dnevno.hr

“Pravi ruski čovjek se ne uključuje u ovaj agresivni rat, ne siluje djecu, ne ubija žene i starce. Zato se ne kajem. Radim svoj posao i već sam ih mnogo ubio”, rekao je za New York Times vojnik kojega suborci zovu Cezar, glasnogovornik Legije Sloboda Rusiji, čije članove nazivaju ruskim partizanima.

Upravo je ova skupina sastavljena od nekoliko stotina do četiri tisuće boraca, i to Rusa, koji su se pobunili protiv Putinova režima i stali na stranu Kijeva s oružjem u rukama. Iako pomno čuvaju svoja prava imena zbog straha za svoje obitelji, ono što se o njima doznalo jest da su prije “specijalne vojne operacije” živjeli u Ukrajini, prebjegli iz ruske vojske ili pak su prešli granicu kako bi ratovali protiv ruskih napadača.

Iako njihov broj varira u različitim medijskim izvješćima, poznato je da se spremno bore rame uz rame s drugim strancima, od Britanaca, do Bjelorusa i Gruzijaca, a ukrajinske snage su ponekad prema njima nepovjerljive pa ih nerijetko “posjednu” na poligrafsko testiranje.

Foto: X Screenshot

 

Akcije na zapadu Rusije

Ovih dana ruski partizani ponovno su se oglasili, tvrdeći da se nalaze na područja Kurska i Belgoroda na zapadu Rusije gdje s ukrajinskim snagama ratuju protiv Rusa. I dok rusko ministarstvo obrane javlja kako su ukrajinske snage pretrpjele značajne gubitke, antikremaljske milicije tvrde suprotno.

Prema njihovim Telegram kanalima, selo Tetkino u regiji Kursk je pod potpunom kontrolom ruskih oslobodilačkih snaga, a navode da Putinovi vojnici bježe iz sela, ostavljajući iza sebe tešku opremu.

Ali to nije sve. Ruski dobrovoljački korpus, Legija za slobodu Rusije i Sibirski bataljun izveli su ograničeni upad u regije Belgorod i Kursk i upravo su objavili zajedničku izjavu u kojoj su najavili novi žestok napad i zatražili evakuaciju regija Belgorod i Kursk.




‘Donosimo slobodu i pravdu’

“Obraćamo se našim sugrađanima: stanovnicima grada Belgoroda, službenicima uprave Belgoroda i svima onima koji nas čuju. Putinove ubojice izvode masovne napade na mirne ukrajinske gradove, utvrđuju položaje među vašim domovima, školama vaše djece i u državnim institucijama. Svaki dan deseci običnih nevinih ljudi (uglavnom žena i djece) umiru od granatiranja iz Belgoroda. Granatiranje Ukrajine s područja Belgoroda mora prestati!”, navodi se u izjavi. Ruski partizani poručuju da su stoga prisiljeni napasti vojne položaje koji se nalaze u gradovima Belgorod i Kursk.

“Kako bismo izbjegli civilne žrtve, pozivamo sve da odmah napuste gradove. Pozivamo lokalne vlasti da spase ljudske živote i započnu evakuaciju gradova Kurske i Belgorodske oblasti”, poručili su danas.

Podsjetimo, jučer se oglasio i Sibirski bataljun, koji na Telegramu poručio da su “konačno kod kuće”. “Kao što smo obećali, donosimo slobodu i pravdu našoj ruskoj zemlji”, ponosno rekoše u objavi.

Borbe se nastavljaju

“Ranije smo rekli da neće biti moguće svrgnuti zločinački diktatorski režim u Ruskoj Federaciji mirnim putem. On se može eliminirati samo oružjem u rukama. Počeli smo ispunjavati svoje obećanje. Nastavljaju se žestoke borbe na području Ruske Federacije”, slavodobitno će oni.

Inače, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR) Andrij Jusov napomenuo je da su ove postrojbe sastavljene od ruskih državljana. “Oni na području Ruske Federacije djeluju potpuno autonomno, neovisno, ispunjavajući svoje društveno-političke programske zadatke. Uostalom, ovo nisu prvi takvi postupci ovih struktura i organizacija na tom području”, rekao je Jusov.

No, CNN tvri drugačije. Svi pripadnici skupina Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dragovoljački korpus, obje sastavljene od ruskih državljana koji se bore u Ukrajini protiv svoje domovine,  nalaze se pod zapovjedništvom ukrajinskih snaga sigurnosti, tvrdi ugledni američki medij.

Švedska okončala 200 godina neutralnosti i pridružila se NATO-u: ‘Dobre stvari dolaze onima koji čekaju’

Skupina sabotera

Inače, prošle je godine u ožujku ova Legija proglašena terorističkom u Rusiji te njezinim članovima prijeti 20 godina zatvora, a Kremlj ih je opisao kao “skupinu sabotera”. Oformili su se u ožujku 2022., nekoliko tjedana nakon početka Putinove invazije na Ukrajinu, a vođa im je Ilja Ponomarev, bivši zastupnik u ruskoj Dumi, koji je bio jedini član tamošnjeg parlamenta koji je glasao protiv aneksije Krima.

Glasnogovornik Legije, ratnog imena Cezar, odrastao je u Sočiju, a onda se preselio u Sankt Peterburg gdje je 20 godina radio kao kondicijski trener. Također je bio član dviju krajnje desničarskih skupina koje su proglašene terorističkim organizacijama koje su se urotile protiv Kremlja – Ruskog carskog pokreta i Narodne milicije.

“Dugo sam bio na meti ruskih obavještajnih agencija. Uhitili su me nekoliko puta, ali nikad nisam bio u zatvoru… Mislim da sada žale zbog toga”, rekao je Cezar, dodavši kako zna da je tražen čovjek u Rusiji, no da je njegova obitelj sigurna u Ukrajini.

Govorio je i o tome kakvu podršku imaju i što očekuju u budućnosti. “Tisuće kandidata čekaju da se pridruže našim redovima i nastavit ćemo napadati ruske granice dok nam snage ne budu dovoljno velike i snažne da udare na Moskvu”, zaključio je tada.

Koliki će njihov značaj doista biti u ovom ratu kojemu se ne nazire kraj tek ćemo vidjeti.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.