Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hajduk šokirao Dinamo, pobjeda za Bijele na Maksimiru: Petković promašio penal

Autor: Ivan Lukač

Počela je nova sezona HNL-a, a na premijeri prvenstva i u najvećem hrvatskom derbiju nogometaši Hajduka su nakon preokreta, na maksimirskom stadionu, svladali Dinamo 2-1 (0-1).

Dinamo je poveo u 35. minuti kada je strijelac bio Bruno Petković. Preokret je uslijedio u nastavku susreta. Marko Livaja je izjednačio u 74. minuti, dok je Rokas Pukštas u 93. zabio za 2-1 i pobjedu Hajduka.

Dinamo je bolje otvorio utakmicu te se nije dugo trebalo čekati na prvi opasan udarac prema splitskim vratima. Martin Baturina je u petoj minuti dobro ciljao s 17-18 metara, ali je vratar Hajduka Lučić odbio loptu u korner.

Velika pobjeda

Nakon uvodnog pritiska aktualnog prvaka Dinama gosti iz Splita su se oslobodili iz tog obruča te su i oni počeli prijetiti. Prvo je glavom pokušao Mlakar, a potom je slab udarac uputio Benrahou.

Uslijedila je potom ponovno dominacija Dinama koji je stisnuo Hajduk, pleo je mrežu oko suparnika i Splićani nisu uspjeli izdržati taj dio igre bez primljenog gola. Dinamo je poveo u 35. minuti nakon što je Mišić ukrao loptu Livaji, a potom je Špikić asistirao za pogodak kojeg je potpisao Bruno Petković. Do kraja prvog dijela mogao je Dinamo povećati prednost, ali je vrlo dobar udarac Ristovskog prošao pored vratnice.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vrlo mirno se igralo u uvodnih dvadeset minuta drugog poluvremena kada je Dinamo dobio savršenu priliku za povećanje vodstva. Mlakar je u svom šesnaestercu srušio Moharramija, a u 65. minuti je Petković namjestio loptu na bijelu točku. No, pucao je strijelac prvog gola mlako i slabo, Lučić je obranio njegov udarac i spriječio 2-0 domaćina.

Premda Hajduk u nastavku nije izgledao nimalo opasno uspio je u 74. minuti kazniti prethodni promašaj Petkovića. Bila je to majstorija Marka Livaje koji je pred vratima Dinama, držeći Livakovića na leđima, čekao pad lopte s velike visine. Odlično je obavio primanje i efektno zabio pored vratara Dinama koji je vrlo slabo reagirao u ovoj situaciji.




Nakon što je Livaković sjajno obranio udarac splitskog pojačanja Odjidja-Ofoea u 86. minuti, Hajduk je pogodak vrijedan tri boda dao u 93. minuti. Nakon kornera odlično je reagirao Rokas Pukštas i zakucao loptu u mrežu za slavlje Splićana.

U subotu od 18.45 sati na Rujevici igraju Rijeka i Rudeš, dok će se u 21 sat sastati Osijek i Slaven Belupo na otvaranju novog stadiona, Opus Arene. U nedjelju od 18.45 sati igraju Gorica i Varaždin te od 21 sat u posljednjem dvoboju prvog kola Lokomotiva i Istra 1961.


Dinamo- Hajduk 1:1




Dinamo: Livaković – Moharrami, Ristovski, Šutalo, Ljubičić – Mišić, Bulat – Špikić, Baturina, Ivanušec – Petković

Hajduk: Lučić – Sigur, Šarlija, Ferro, Melnjak – Pukštas, Krovinović – Sahiti, Benrahou, Mlakar – Livaja

92- GOOOOOLLL! Hajduk je ušutio Maksimir. Pukštas zabija glavom nakon udaraca iz kuta. Kakav šok za Dinamo. Dominacija tijekom cijele utakmice, ali sve se prosulo.

90- Još tri minute.

86- Hajduk sada stišće. Ofoie je pucao, čudesno brani Livaković.

85- Dinamo i dalje bolji, ali i dalje nema gola. Čeka nas napeta završnica.

80- Špikić je pokušao sa strane, ali pored gola odlazi. Bolja opcija je bila povratna lopta, ali sada je gotovo.

76- GOOOOOLL! Kakav šok za Dinamo. Livaković nije pokupio loptu i Livaja se odlično snašao i zabio za 1:1

73- Imao je Hajduk dobru situaciju, ali Dinamo uspješno čisti. Čini se da je Hajduk odlučio čekati kontru.

68-  Nastavlja Dinamo istim tempom i nakon penala.

63-  Čist penal za Dinamo Mlakar je skrivio na Moharamiju, ali Petković puca preslabo i brani Lučić

58- Ništa zanimljivo nismo još vidjeli. Hajduk sada radi trostruku izmjenu.

51- Plavi nastavljaju gdje su stali u nastavku. Lopta je kod njih Hajduk bezuspješno pokušava doći do nje.

46- Evo nas u nastavku nadajmo se jednako dobro ako ne i boljem nogometu.

45- Kraj prvog djela. Potpuna dominacija aktualnog prvaka, a Bruno Petković je još jednom dokazao koliko je bitan za Dinamo. Odličan nogomet gledamo u prvoj utakmici nove sezone.

39- Počastio se Ristovski dalekometnim projektilom, ali za dlaku odlazi pored gola.

35- GOOOOOOOOOLLLLLL! Mišić krade loptu Livaji, koji daje za Špikića, a on se sjajno izborio za loptu pored Ferra koji je jako loše ušao u duel, i na povratnoj se našao Petkovića koji zabija za 1:0. Zasluženo vodstvo Dinama, a Petković zabio i u ovako sjajnoj predstavi koju pruža.

30- Čudesna lopta Baturine za Ivanušeca koji ulazi u 16 metara i ide 1 na 1 protiv Lučića, ali na kraju daje povratnu loptu koja nije došla do Špikića.

25- Dinamo sada ima loptu u svojim nogama i plete mrežu oko Lučića, ali bez prave šanse za sada.

20- Odlična akcija Dinama završava ubačajem na Baturinu, ali njegov udarac glavom u zadnji čas blokira Sigur.

15- Pritisak Hajduka u zadnjih 5 minuta. Dobar pokušaj Mlakara, ali Livaković je siguran.

10- Jak ritam utakmice puno bolje nego u superkupu. Odlično izdanje na tribinama , nadajmo se da ćemo isto vidjeti i na terenu

5- Baturina još jednom pokazuje koliko vrijedi. Sjajan udarac, Lučić šalje u korner.

4- Grub starta Livaje naljutio je navijače. Petković ih je oduševio sjajnom petom, ali Špikić se spetljao nakon toga.

1- Počela je utakmica nadajmo se kvalitetnom derbiju.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Aktualni prvak Hrvatske, zagrebački Dinamo po obranu titule kreće na Maksimiru i to protiv najvećeg rivala Hajduka. U superkupu je Dinamo slavio golom Baturine.

Utakmicu sudi Igor Pajač, 37-godišnjak iz Svetog Ivana Zeline. On je provjerio travnjak i dao zeleno svjetlo za igranje utakmice što znači da nevrijeme koje je ponovno zadesilo Zagreb neće odgoditi najveći derbi hrvatskog sporta.

U odnosu na derbi u Superkupu trener Dinama Igor Bišćan je uveo Moharramija umjesto Perića. To znači da će na stopersku poziciju Ristovski.  Hajdukov trener Ivan Leko uveo je Livaju i Sahitija umjesto Dajakua i Dolčeka.

Važna tri boda

Trener prvaka ovako je najavio susret: “Naše su ambicije jasne, a to je pobjeda i po mogućnosti nešto bolja igra nego što je bila u subotu”, a dotaknuo se i povratak Livaje: ” Oni u ofenzivnom dijelu puno toga baziraju na njemu, bit će sasvim sigurno drukčije, ali koliko će se to generalno odraziti na zbivanja na terenu, teško je procijeniti. Trebali bismo fizički biti bolji nego u prošloj utakmici jer smo se tad tek vratili s priprema.”

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ivan Leko je pak konferenciju započeo saučešćem za obitelji poginulim u oluji u Zagrebu: ” U životu, dobiti, izgubiti utakmicu i nije toliko bitno u širem kontekstu. Želim uputiti sućut svima koji su žrtve velike tragedije, nadam se da će se ozlijeđeni što prije oporaviti.”

Zatim se vratio na nogomet: “S taktičke strane ne očekujem velike promjene, možda jedan dva detalja. Hajduk i Dinamo su velike ekipe u HNL-u i takve ekipe žele igrati svoj način. Je da je maraton, 36 utakmica, velika razlika nego kada se igra jedna utakmica za trofej. Želimo otići gore i pokazati se, ali isto to žele i oni.”

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.