Foto: GuliverImage/AP Photo/Alastair Grant

Đoković pao u velikom finalu, Wimbledon ima novog kralja! Srbin ostao pred vratima povijesti

Autor: Ivor Krapac

Wimbledon ima novog pobjednika, Carlos Alcaraz je novi ‘kralj’ na londonskom Grand Slam turniru! U napetom finalu koje je trajalo više od četiri i pol sata, 20-godišnji Španjolac je s 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4 pobijedio Novaka Đokovića, ostavljajući 36-godišnjeg Beograđanina pred vratima više novih povijesnih dosega koji su za njega bili u igri.

Đoković je tražio svoj osmi naslov na travi Wimbledona, čime bi se izjednačio s trenutnim rekorderom Rogerom Federerom, a bio je u prilici doći i do sveukupno 24. titule u karijeri na Grand Slam turnirima. Time bi se poravnao s Australkom Margaret Court, rekorderkom među tenisačicama i tenisačima.

Pored toga, 36-godišnjem Beograđaninu propala je prilika da kasnije ovog ljeta traži kalendarski Grand Slam, sva četiri najveća naslova u istoj godini. Bio je pobjednik Australian Opena i Roland Garrosa, ali na travi Wimbledona nije otišao do kraja pa na US Openu neće imati šansu za dolazak do četiri najveće titule u istoj sezoni.

Đoković je nakon ovogodišnjeg Wimbledona ostao na 23 naslova u karijeri na Grand Slam turnirima, čime je i dalje rekorder u muškoj konkurenciji, a s druge strane, Alcaraz je sa svoja dva tjedna na londonskoj travi potvrdio da je nova velika zvijezda na najvećoj sceni.




Mladi Španjolac je lani to već pokazao osvajanjem US Opena i dolaskom na prvo mjesto na svijetu, koje i sada drži, no pobjeda nad Đokovićem u finalu Grand Slam turnira je ipak posebna stvar, pa još sa samo 20 godina… Za Alcaraza će se još itekako čuti, pred njime je još puno vremena za nove velike stvari.

Đoković žali zbog nekoliko šansi

Nakon što je prvi set otišao na njegovu stranu, u furioznom ulasku u finale, Đoković je nakon toga imao nekoliko prilika zbog kojih će žaliti. U drugom setu imao je set-loptu kod vodstva u ‘tie-breaku’, priliku za dolazak do 2-0 u setovima, međutim, Alcaraz se tada izvukao na poenu na servisu.

Nakon što je treći set uvjerljivo otišao na stranu mladog Španjolca, Đoković se vratio u četvrtom, a potom rano u petom imao i ‘break’-loptu, u drugom gemu, no Alcaraz je ostao čvrst u toj situaciji.




Foto: GuliverImage/AP Photo/Alberto Pezzali

Nakon toga, presudnim se pokazao Alcarazov ‘break’ u trećem gemu petog seta, za vodstvo od 2:1, nakon čega više nije napravio krivi korak na servisu.

Novi vladar Wimbledona došao je nakon četiri uzastopne Đokovićeve titule na londonskom Grand Slam turniru, u seriji u kojoj je bio od 2018., s jednom propuštenom godinom kada se na Wimbledonu nije igralo, s otkazanim izdanjem turnira iz 2020. godine zbog koronavirusa.

Dugo je Srbin bio na tronu najpoznatijeg svjetskog turnira na travi, ali sada je tu novi čovjek na vrhu…

Novak Đoković – Carlos Alcaraz 2-3 (6:1, 6:7(6), 1:6, 6:3, 4:6)

Carlos Alcaraz je slavio, Wimbledon, ima novog pobjednika!

Đoković – Alcaraz 2-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, 6:3, *3:5) Carlos Alcaraz držao je za 5:3 i došao je gem do pobjede na Wimbledonu.

Đoković – Alcaraz 2-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, 6:3, 3:4*) U nastavku borbe u petom setu, Đoković je i dalje u igri, ali Alcaraz još drži ‘break’ prednosti.

Đoković – Alcaraz 2-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, 6:3, 2:3*) Đoković je opet u teškoj situaciji u finalu, Alcaraz je došao do ranog ‘breaka’ prednosti u petom setu i ima veliku prednost!

Đoković – Alcaraz 2-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, 6:3, 1:0*) Početak petog seta bio je težak za 36-godišnjeg Beograđanina, ali uspio je držati servis sa spašenom ‘break’-loptom.

Đoković – Alcaraz 2-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, 6:3, *0:0) Đoković je s još dva osvojena gema izborio peti set, i dalje nema odluke o ovogodišnjem pobjedniku Wimbledona!

Đoković – Alcaraz 1-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, *4:3) Novak Đoković došao je do ‘breaka’ u četvrtom setu i potom na servisu povisio na 4:2, sve smo bliži odlučujućoj dionici finala!

Đoković – Alcaraz 1-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, 2:2*) Đoković je izjednačio na 2:2, nastavlja se borba u četvrtom setu.

Đoković – Alcaraz 1-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, *1:2) Alcaraz je zadržao svoj servis nakon gema s tri izjednačenja.

Đoković – Alcaraz 1-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, 1:1*) Đoković je uspio zaustaviti niz od četiri izgubljena gema, ali jedva, s obzirom na to da je držao za 1:1 sa spašenih 15:40.

Đoković – Alcaraz 1-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, *0:1) Početak četvrtog seta nudio je Đokoviću šansu da se odmah podigne, došao je do 0:30, ali Alcaraz je ipak zadržao servis s četiri uzastopna osvojena poena.

Đoković – Alcaraz 1-2 (6:1, 6:7(6), 1:6, 0:0*) Nakon maratonskog gema nakon kojeg je Alcaraz ‘breakom’ došao do 4:1 u trećem setu, slijedila su dva brza, oba u korist 20-godišnjeg Španjolca koji ima 2-1 u setovima i korak je bliže osvajanju Wimbledona.

Đoković – Alcaraz 1-1 (6:1, 6:7(6), 1:4*) Nije lako 36-godišnjem Beograđaninu koji je u fazi meča u kojem su mu stvari počele bježati iz ruke zavapio prema Goranu Ivaniševiću i svojem igračkom ‘boksu’, s pitanjem gdje mu je nestala igra i s potragom za savjetom.

Đoković – Alcaraz 1-1 (6:1, 6:7(6), 1:4*) Nakon maratonskog gema, dugog više od 20 minuta, Alcaraz je došao do još jednog ‘breaka’ i sve je bliži vodstvu od 2-1 u setovima.

Đoković – Alcaraz 1-1 (6:1, 6:7(6), *1:3) Alcaraz je držao servis i poveo je s 3:1 nakon što je bio suočen s dvije ‘break’-lopte, Đokovićevih 15:40.

Đoković – Alcaraz 1-1 (6:1, 6:7(6), *0:2) Nakon što je kraj drugog seta bio nesretan za Đokovića, za 36-godišnjeg Beograđanina je problematičan i početak trećeg seta. Odmah je izgubio servis, a Alcaraz je zadržao svoj i došao do 2:0.

Đoković – Alcaraz 1-1 (6:1, 6:7(6)) Odluka u drugom setu pala je u napetom ‘tie-breaku’, Alcaraz ga je dobio s 8:6 i došao je do izjednačenja u finalu! Španjolac je pritom spasio i set-loptu na servisu kod zaostatka od 6:5.

Đoković – Alcaraz 1-0 (6:1, 5:5*) Alcaraz je vratio prednost na svoju stranu u drugom setu, a Đoković je još jednom izjednačio.

Đoković – Alcaraz 1-0 (6:1, 4:4*) Alcaraz je zadržao servis i poveo s 4:3, a Đoković odgovara vraćanjem u egal.

Đoković – Alcaraz 1-0 (6:1, 3:3*) Đoković je došao do novog izjednačenja u drugom setu.

Đoković – Alcaraz 1-0 (6:1, *2:3) Alcaraz je nakon gema s dva izjednačenja zadržao servis.

Đoković – Alcaraz 1-0 (6:1, 2:2*) U drugom setu su stvari sad u egalu, na semaforu je 2:2.

Đoković – Alcaraz 1-0 (6:1, *1:2) Đoković je odmah uzvratio, došao je do svojeg prvog ‘breaka’ u drugom setu i vratio se u ritam servisa!

Đoković – Alcaraz 1-0 (6:1, 0:2*) Okreće li se ‘plima’ u ovom finalu? Drugi set počeo je bolje za Alcaraza, došao je do ‘breaka’ i vodstva s 2:0.

Đoković – Alcaraz 1-0 (6:1, 0:o*) – Završen je prvi set. Đoković ga je dobio uvjerljivo, sa 6:1.

Đoković – Alcaraz 5:0 – Đoković je došao do novog ‘breaka’, poveo je s 4:0, a onda i zadržao servis za 5:0!

Đoković – Alcaraz 3:0 – Novak Đoković zadržao je prednost, sada vodi s 3:0.

Đoković – Alcaraz 2:0 – Nakon teškog starta, Đoković je u prednosti! Došao je do ‘breaka’ u prvom gemu 20-godišnjeg Španjolca na servisu.

Đoković – Alcaraz 1:0 – Prvi izazov za Đokovića dogodio se već na početku meča, držao je servis sa spašenom ‘break’-loptom.

Finale Wimbledona je počelo, Novak Đoković je prvi na servisu.

 

Ovogodišnji Wimbledon došao je do završne točke, a ona će donijeti susret dvojice trenutno najboljih na svijetu. Novak Đoković bori se za novi povijesni doseg, izjednačenje s Rogerom Federerom u broju titula na travi londonskog Grand Slam turnira, pokušavajući dostići Federerovih osam naslova, a s druge strane mreže bit će mlada zvijezda, 20-godišnji Španjolac Carlos Alcaraz, trenutno na vrhu ATP ljestvice.

Alcaraz će pokušati zaustaviti Đokovićevu dominaciju koja na Wimbledonu traje od 2018. godine, kada je 36-godišnji Beograđanin započeo seriju od četiri uzastopna naslova na najvećem svjetskom turniru na travi. Veliki srpski tenisač se sada bori za peti naslov u nizu, a planove će mu pokušati pokvariti mladi Španjolac koji je lani već pokazao kakvu kvalitetu ima.

Podsjetimo, Alcaraz se prošle sezone prvi put u karijeri probio na prvo mjesto na svijetu, a došao je i do prvog naslova na Grand Slam turnirima odlaskom do kraja na US Openu. Sada će pokušati prekinuti Đokovićev niz na Wimbledonu, ali i Srbinovu ovogodišnju dominaciju na Grand Slam razini, s osvajanjem naslova na Australian Openu i Roland Garrosu, čime se 36-godišnji Beograđanin samostalno probio na vrh vječne ljestvice muških pobjednika na Grand Slam turnirima s 23 osvojene titule u karijeri.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.