Screenshot/YouTube

Predstavili izgradnju čudesnog stadiona u Hrvatskoj: Evo zašto im Hrvati baš i ne vjeruju

Autor: Ivan Lukač

Šibenik je predstavio projekt novog Šubićevca. Kultni Šubićevac dobit će nove, moderne konture vrijedne čak 50 milijuna eura. Novi je to projekt koji u Hrvatskoj obećava novi stadion, a dobri stati običaj nas je navikao da uvijek budemo sumnjivi. Zašto? Pa zato jer jedini stadion koji je zapravo izgrađen nije imao veze s Hrvatskom već mađarskom grupacijom.

U ovom tekstu podsjetiti ćemo vas na nekoliko legendarnih obećanja koja se nikada nisu ispunila uz želje i nadu da se u Šibeniku ipak sve ostvari. Pod broj jedan najpoznatije obećanje u Hrvatskoj, a u koje više ne vjeruju ni najveći pozitivci je obnova Maksimir. Povijesno važan stadion koji iz godine u godinu sve ružniji nikada nije doživio obnovu, a nije da nije uloženo u njega.

Da budemo precizniji Mamić, Bandić i ekipa u Maksimir su uložili 900 milijuna kuna javnog novca do 2021., a stadion i dalje izgleda kao otvorena betonska kutija. Prevara koja bi se posramila i braća Trotter, ali kod njih to nije slučaj.

Foto: GNK Dinamo/ Projekt predstavljen 2021.

Ruža Hrvatske, nova Kantrida…

Jedno od najzabavnijih obećanja je kultni “Plavi vulkan” na Kajzerici. Kako vrijeme odmiče na Kajzerici ćemo prije vidjeti “Plavu kamenicu”, a ne megamoderni stadion kakav svijet još nije vidio. Nije nitko ni vidio carevo novo ruhu pa su se ljudi čudili. Tako su se i čudili kada je izašao ovaj projekt. Trebao je to biti nacionalni stadion, a sve se dodatno pokrenulo tijekom ruskog ljeta.

Financije, birokacija, korupcija i sve ono u čemu je Hrvatska pri vrhu spriječile su početak gradnje, ali i realnost jer doista bio je to projekt kao da su ga stvarali članovi “Top liste nadrealista”. Zanimljivo, tada su se vukle paralele s cijenom dvorana koje su izgrađene kada je Hrvatska bila domaćin SP 2009. u rukometu.

Hrvatska je, primjerice, na rukometne dvorane potrošila više od četiri milijarde kuna. Jedna od najbogatijih država svijeta, Katar, organizirala je Svjetsko prvenstvo u rukometu za 210 milijuna eura, dok je Hrvatska samo za gradnju dvorana potrošila 270 milijuna eura, što će se s kamatama i drugim troškovima popeti na 550 milijuna. Dakako, izuzev Spladium arene sve dvorane se itekako koriste.

Plavi vulkan
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Iz Zagreba letimo za Split koji također čeka obnovu Poljuda, ali “ljepotica” se još ne dira iako se već godinu dana priča da je krov u kritičnom stanju. Čak se i nešto pomaklo krajem prošle godine, ali onda smo se sjetili da je ovo izborna godina te da osim predstavljanja projekta neće biti ništa.




Pamti Split i “Ružu Hrvatske”. Trebao je to biti novi obnovljeni stadion RNK Splita Park mladeži trebao je postati Ruža Hrvatske, a projekt je propao i kao sam klub. O novom modernom stadionu koji će imati 10.000 mjesta za gledatelje, atletskoj dvorani i stambeno-poslovnom kompleksu s 250 stanova u srcu grada, a investitori su tvrdili da vrijedi više od 100 milijuna eura.

Idemo prema Kvarneru. Ne trebamo zaboraviti da se Kantrida obnavlja već 10 godina, a Mišković je više puta rekao da mu je to san. Ipak, priča je stala,  a kada jedna završi počnete pričati drugu pa je tako krajem 2023. predstavljen novi veliki projekt još jednom nove Kantride. Bio bi to moderan stadion sa stanovima i hotelima okolo na vrlo atraktivnoj lokaciji. Ponavljamo, bio bi…




Foto: NK Rijeka/ Nova Kantrida, projekt iz 2023.

Kranjčevićeva, Sesvete, Dubrovnik, Dugo Selo, Bjelovar samo su neki od stadiona koji su bili obećani, teško da ćemo ih vidjeti. Nemojte slučajno govoriti bolje da se grade vrtići, škole, bolnice itd. Novca ima dovoljno, i privatnog i pogotovo državnog da se sagradi sve. Samo ga nema dovoljno da se napune tuđi džepovi zbog kojega svi ovi projekti propadaju. Po tome smo valjda svjetski rekorderi.

 

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.