Foto: Tea Cimas / Cropix

Njegova ‘izdaja’ potresla je Hrvatsku: Na kraju je i skupljao boce kako bi podebljao novčanik

Autor: GIŠ

Iako to više nije toliko rijetka pojava, da sportaši zbog boljih uvjeta ili ne mogućnosti da nastupaju za domicilnu reprezentaciju promijene državu, odlazak našeg poznatog olimpijca Jakova Faka pod stijeg susjedne Slovenije, potresao je Hrvatsku prije četrnaest godina.

Jakov Fak postao je poznat kada je osvojio prvu medalju za hrvatski biatlon u povijesti, a to se zbilo u 2009. godine u Pyeongchangu, da bi godinu dana kasnije osvojio i broncu na Olimpijskim igrama u Vancuveru i tada je došao kraj nastupa za Lijepu našu.

Jakov je svoj sport našao u skijaškom trčanju, preciznije biatlonu, koji nije među sportovima gdje se lako dolazi do sponzora i prijeko potrebnog novca za nastavak karijere na vrhunskoj razini pa je Fak odlučio napustiti Hrvatsku i nastupati za susjednu nam Sloveniju.

Teška odluka




”Odlučiti se za Sloveniju bila je vrlo teška odluka, ali imao sam opravdan razlog. Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Uvidio sam da Hrvatski biatlonski savez nije okolina u kojoj mogu postići svoj maksimum, radilo se previše amaterski.

Ja sam cijeli svoj život posvetio karijeri i sve što sam radio, radio sam profesionalno. Jasno je da moja Hrvatska, kao ni Hrvati, nisu bili razlog zbog kojeg bih mijenjao državu za koju želim nastupati.

Razlog je bila tek nekolicina ljudi koji rade u mom matičnom savezu, a koja se nije željela prilagoditi ni meni ni mojim profesionalnim potrebama”, izjavio je više puta Jakov Fak, koji po njemu očito nije imao potporu saveza.




Platio državljanstvo

No njegov prijelaz pod slovensku zastavu nije prošao bez skandala, kako u Hrvatskoj, tako u Sloveniji, a i šire, jer je Švedski biatlonac Bjorn Ferry otkrio u svojoj autobiografiji kako je Jakov Fak 2010. dobio slovensko državljanstvo.

Kako tvrdi bivši švedski reprezentativac, Fak je morao platiti kako bi dobio državljanstvo na vrijeme:

“Rekao mi je da je morao platiti 100 tisuća eura ‘ispod stola’ kako bi na vrijeme dobio državljanstvo. Nije imao toliko pa je morao posuditi. Sve za sport koji voli i za svoje snove”, izjavio je Ferry, ali Fak je nastavio nastupati uspješno i za Sloveniju, kojoj je donio dva zlata, srebro i broncu sa svjetskih prvenstava, dok je na Olimpijadi došao do srebra.

Skupljao boce

No iako je nastavio ostvarivati sjajne rezultate za Deželu, izgleda kako Jakovu niti susjedi nisu davali dovoljno para pa je tako jednom i pričao kako skuplja plastične boce kako bi popravio budžet.

Zanimljivo je kako bi Fak boce skupljao u Sloveniji pa bi ih potom prodavao u Hrvatskoj, a razlog je pomalo i prozaičan:

“Kad se sve zbroji, zaradim oko 150 eura. Nije baš puno, ali dobro dođe za kino”, ispričao je jednom Jakov, koji je na kraju svega ipak napravio nabolje za svoju karijeru, čemu su dokaz i svi njegovi rezultati.

Trebao je u svećenike, zatvarali su ga i Amerikanci i komunisti: Pustili su ga jer je bio najbolji na svijetu

 

 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.