AP Photo/Daniel Ochoa de Olza / Guliver Image

Bivši svjetski prvak dobio milijun dolara da se dopingira i sruši svjetski rekord

Autor: Dnevno.hr/K.I.

James Magnussen, bivši svjetski prvak u plivanju, sprema se na pokušaj rušenja svjetskog rekorda na 50 metara slobodno. Ovaj 32-godišnji Australac izaći će iz mirovine u kojoj se nalazi već pet godina da bi nastupio na natjecanju po imenu ‘Enchanced Games’ (Poboljšane igre).

Riječ je o prvom svjetskom sportskom događaju za natjecatelje koji javno koriste doping. Vijest o bizarnom natjecanju na kojem je doping dozvoljen prenio je ugledni BBC.

Svjetski rekord na 50 metara slobodno iznosi 20.91 i u vlasništvu je Brazilca Cesara Ciela koji ga je postavio 2009. godine. On je tada rekord postavio plivajući u posebnom odijelu koje je omogućavalo bolji učinak, a koje je zabranjeno nekoliko mjeseci kasnije.

Na meti oštrih kritika

“Oborit ću rekord za šest mjeseci”, rekao je Magnussen, koji će za pokušaj biti plaćen milijun dolara. ‘Enchanted Games’ je događaj koji je osnovao australski biznismen Aron D’Souza 2023. godine i on nije podložan kontrolama Svjetske antidopinške agencije (WADA). U programu događaja je uvrstiti sportove poput atletike, plivanja, gimnastike i borilačkih sportova iako datum i mjesto održavanja još nisu službeno određeni.




Ovakva D’Souzina ideja izazvala je brojne kritike. Posebno glasni bili su iz Antidopinške agencije Ujedinjenog Kraljevstva:”Premisa sportskih natjecanja koja dopuštaju lijekove za poboljšanje performansi je nesigurna, opasna za zdravlje i dobrobit sportaša i kosi se s poštenom igrom.”

Magnussen je osvojio naslove svjetskog prvaka na 100 metara slobodnim stilom 2011. i 2013., te olimpijsko srebro u Londonu 2012.. Njegov osobni rekord na 50 metara slobodno otprije 11 godina je 21.52.

Prevaga za nastavak lude utrke, njegovim buđenjem budi se i Dinamo




Autor:Dnevno.hr/K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.