CERN, Screenshot/Youtube

Sukob Zapada i Rusije prelio se i na znanost: Zaharova ima poruku za CERN

Autor: Zlatko Govedić

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se u srijedu povodom odluke Europskog vijeća za nuklearna istraživanja (CERN) o prekidu suradnje s ruskim znanstvenicima, nazivajući je politiziranom, diskriminatornom i neprihvatljivom.

“Takve akcije smatramo politiziranima i apsolutno neprihvatljivima. Zapad povećava pritisak na našu zemlju u području fundamentalne znanosti“, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova novinarima u Moskvi. Dodala je da je odluka CERN-a diskriminatorna prema ruskim znanstvenicima.

CERN je osnovan 1953., a suradnja sa Sovjetskim Savezom formalizirana je 1967. Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji s Ruskom Federacijom 1993., Međunarodni sporazum o suradnji stupio je na snagu 2019. i vrijedio je do 30. studenog 2024. kao okvir za suradnju.

Odluka vrijedi ‘do daljnjega’

Nakon odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda u ožujku 2022. pod nazivom “Agresija protiv Ukrajine”, suspendirano je promatrački status Ruske Federacije “do daljnjega” te su efektivno suspendirane sve razmjene sredstava, materijala i osoblja u oba smjera s Ruskom Federacijom i Bjelorusijom.

Odluka o prekidu sporazuma donesena je u prosincu 2023. kada je Vijeće CERN-a usvojilo rezoluciju “o prestanku Međunarodnog sporazuma o suradnji između CERN-a i Ruske Federacije, zajedno s pripadajućim protokolima i dodacima, s učinkom od 30. studenog 2024.”. Suradnja s Bjelorusijom završit će 27. lipnja, prije nego što se završi ruska suradnja.

Ruski znanstvenici trenutno i dalje rade u CERN-u. Pavel Logačev, direktor Instituta za nuklearnu fiziku Sibirskog odjela Ruske akademije znanosti, izjavio je za novinsku agenciju TASS da će šest njihovih istraživača nastaviti raditi u CERN-u do isteka sporazuma.
Hrvati u posljednje vrijeme imaju dosta problema sa zmijama: Postoji nekoliko metoda kako se obraniti

Globalni projekt

CERN, čiji je sjedište u Ženevi (Švicarska), objavio je da je njegova misija pomoći “otkrivanju sastava i funkcioniranja svemira” te pruža niz jedinstvenih postrojenja za ubrzavanje čestica istraživačima, kako bi proširili granice ljudskog znanja.
Taj globalni projekt okuplja oko 10.000 fizičara. U samom CERN-u radi oko 2500 ljudi, dok se oko 800 znanstvenika iz 580 institucija koristi njihovim resursima za istraživanja. Njegovim velikim laboratorijem upravljaju zemlje članice Europske unije, a suradnja se proširuje i na druge zemlje

Hrvatska je uspostavila suradnju s CERN-om odmah nakon stjecanja nezavisnosti. Do 1997. godine, hrvatski fizičari bili su aktivni uglavnom u SPS programu teških iona, NA49 eksperimentu i pripremama za program ALICE.

Nakon obnove kontakata s hrvatskim vlastima 1998., znanstvene skupine iz Splita i Zagreba uključile su se u programe ALICE i CMS, uz podršku hrvatske industrije u izgradnji dijelova detektora. Institut Ruđer Bošković preuzeo je ulogu koordinacijskog tijela. Znanstvenici iz Instituta Ruđer Bošković sudjeluju u eksperimentima OPERA i CAST u suradnji s CERN-om.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.