Screenshot/Youtube

Nekim ljudima oči izgledaju poput svemira: Mnogi ni ne znaju da imaju to stanje

Autor: Zlatko Govedić

Relativno često, ali misteriozno stanje čini da oko izgleda kao da sadrži zvjezdano noćno nebo. Poznato kao asteroidna hijaloza (AH), to benigno stanje uzrokuje izbijanje sićušnih mrlja svjetlosti na tamnoj pozadini, stvarajući efekt koji podsjeća na galaktiku.

Iako pogođeni ne vide nebeska tijela u svojoj viziji, promatrači primjećuju upečatljiv izgled u njihovim očima. Stanje, ponajprije povezano s godinama, još nije dobro shvaćeno, a njegove implikacije na cjelokupno zdravlje ostaju nejasne.

Prema raznim studijama, asteroidna hijaloza pogađa otprilike 10 do 20% ljudi. Primijećena je i kod pasa. Unatoč privlačnom učinku, AH rijetko uzrokuje probleme s vidom, iako može zakomplicirati dijagnozu drugih očnih bolesti. Stanje se obično razvija postupno, a mnogi pojedinci i dalje nisu svjesni da ga imaju.

‘Pjenušava zamućenja’

U jednom značajnom slučaju iz 2018., 54-godišnja žena s dijabetesom otkrila je da ima AH u lijevom oku tijekom rutinskog pregleda. Oko joj je razvilo taj “zvjezdani fenomen”, a da toga nije bila ni svjesna.

Zvjezdasti fragmenti AH-a su nakupina materijala, često kalcija, u staklastom tijelu – tekućina nalik gelu koja ispunjava oko. Ta tekućina zauzima prostor između mrežnice na stražnjoj strani i leće na prednjoj strani. Kako ljudi stare, staklasto tijelo može akumulirati ostatke od infekcije, upale ili krvarenja, što dovodi do tamnih, vijugavih mrlja u vidu.

Za razliku od plutajućih tijela, krhotine u AH nisu vidljive pogođenoj osobi, ali promatračima izgledaju kao “pjenušava zamućenja”. Pod izravnim osvjetljenjem, ta tijela su krem-bijela. Koristeći oftalmoskop, uređaj koji kliničarima omogućuje pregled unutrašnjosti oka, materijal svjetluca poput zlata.




Odnos između AH i drugih zdravstvenih stanja nije siguran. Promatračke studije dale su mješovite rezultate i čini se da se stanje javlja bez upale. Neki stručnjaci vjeruju da bi AH mogla biti povezana s problemima s krvnim žilama ili problemima sa staničnim recikliranjem.

Najopasniji plesni pokret ostavlja tisuće djece s paralizom: ‘Krivi su roditelji’




Mehanizam za predviđanje bolesti?

“U tijeku je rasprava dijeli li asteroidna hijaloza slične degenerativne i mikrovaskularne mehanizme s metaboličkom disfunkcijom i bolestima koronarnih arterija s obzirom na uobičajeno identificirane zajedničke čimbenike rizika kao što su dob, hipertenzija, dijabetes i muški spol”, tvrde autori studije iz 2023.

Istraživači su sugerirali da “AH zapravo može predstavljati konačni zajednički put za više kliničkih stanja i čimbenika rizika”.

Posljednjih godina znanstvenici su istraživali oči kako bi pronašli markere brzog starenja, mentalnog pada koji prethodi Alzheimerovoj bolesti ili rane smrtnosti. Budući da su oči jedini vanjski dio živčanog sustava, one potencijalno mogu otkriti značajne pokazatelje unutarnjeg zdravlja.

Na primjer, studija iz 2022. koristila je model strojnog učenja za predviđanje životnog vijeka osobe s relativnom točnošću ispitivanjem njezine mrežnice.

Može li se AH koristiti za predviđanje sličnih zdravstvenih ishoda, tek ćemo vidjeti. Naše trenutno razumijevanje AH temelji se uglavnom na anegdotskim dokazima i kliničkom iskustvu. Kako bi se dobila jasnija slika, potrebna su velika randomizirana klinička ispitivanja, naročito za istraživanje rijetkih slučajeva u kojima AH uzrokuje simptome.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.