Foto: Pexels

Stručnjaci upozoravaju na problem koji se tiče i Hrvata: ‘Je li naš način života vrijedan toga’

Autor: F.F

Agencija France Presse izvještava kako su posljednje tri godine na Antarktici obilježene povijesno niskim razinama ledenog pokrova. Miguel Angel de Pablo, znanstvenik koji istražuje situaciju iz prve ruke, izrazio je duboku zabrinutost zbog nedostatka svijesti javnosti o ozbiljnosti ove situacije. On naglašava da znanstvena upozorenja često prolaze neprimijećeno ili se ignoriraju, što dodatno pogoršava već alarmantnu situaciju.

“Mi znanstvenici smo jako zabrinuti jer ne vidimo kako to možemo riješiti sami. Što više upozorenja šaljemo kako bi društvo bilo svjesno što se događa, čini se kao da nas nitko ne sluša i da nas smatraju paničarima”, rekao je De Pablo.

Prema podacima Američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), ledeni pokrov na Antarktici pao je ispod dva milijuna kvadratnih kilometara već treću godinu zaredom. Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da se takav pad obično događa tijekom ljetnih mjeseci na južnoj polutci. Ovi trendovi ukazuju na ozbiljne promjene u klimatskim uvjetima Antarktike, koje mogu imati globalne posljedice.

Ilustracija: Pixabay

Situacija nije dobra

De Pablo upozorava na činjenicu da topljenje leda neizravno utječe na razinu mora i na globalno zatopljenje. Iako topljenje morskog leda ne izravno podiže razinu oceana, gubitak leda uzrokuje manju refleksiju sunčeve svjetlosti, što dodatno ubrzava proces globalnog zatopljenja. Također, to može dovesti do izloženosti kopnenog ledenog pokrova, čije topljenje ima potencijalno katastrofalne posljedice za razinu mora i okoliš.

Studije su pokazale da je gotovo polovica ledenog pokrova koji se veže za kopno Antarktike nestala u proteklih 25 godina, oslobađajući enormne količine vode u oceane. Ovi događaji imaju dubok utjecaj ne samo na razinu mora, već i na slanost i temperaturu oceana, što dodatno destabilizira ekosustav. Znanstvenici procjenjuju kako se Zemlja već zagrijala 1,2 stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

(VIDEO) Pilota zbunio neobičan objekt koji je pratio njegove manevre: ‘Vjerojatno nije NLO, ali…’
Znanstvenici jasno ističu da su promjene na Antarktici dokaz klimatskih promjena i da će se te promjene nastaviti i dalje utjecati na cijeli svijet. De Pablo izražava strah da bi možda već moglo biti prekasno za preokretanje ovog trenda, ističući da je važno poduzeti hitne akcije kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje i sačuvala Zemlja.

“Moramo se pitati je li način na koji živimo svaki svoj dan doista vrijedan toga jer ćemo na kraju izgubiti planet”, rekao je De Pablo.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.