Screenshot/Youtube

Najbizarniji semafor na svijetu i danas radi: Nećete vjerovati gdje su ga smjestili

Autor: Zlatko Govedić

Usred zlatnih dina kineske pustinje Kumtag primijenjeno je neobično rješenje za upravljanje valom turista tijekom mjeseca svibnja: semafori za deve. Ti funkcionalni prometni signali postavljeni su na slikovitim mjestima planine Mingsha i Parka prirode Crescent Spring kako bi se spriječilo zagušenje prometa.

Tijekom godišnjih praznika početkom svibnja, ta slikovita područja u pokrajini Gansu na sjeveru Kine privlače tisuće posjetitelja dnevno. U jahanju deva, popularnoj aktivnosti, turistima je 2023. bilo dostupno oko 2400 deva, što je dovelo do velikih prometnih gužvi duž popularnih ruta.

Kako bi riješile taj problem, lokalne su vlasti uvele semafore za deve. Ta rasvjeta regulira protok jahača deva i pješaka, osiguravajući glatko iskustvo za sve. Semafori rade kao i oni za vozila: zeleno svjetlo signalizira devama da nastave, dok crveno svjetlo označava da se moraju zaustaviti kako bi pješaci mogli sigurno prijeći.

Genijalno rješenje

Implementacija tih semafora pokazala se učinkovitom. Prvog dana svibnja 2023. planinu Mingsha posjetilo je više od 10.000 posjetitelja, a broj se udvostručio u narednim danima proljetnih praznika.

Inovativni prometni sustav pomogao je u upravljanju priljevom, sprječavajući kaotične “zastoje deva” koji su prije harali tim područjem.

Semafori za deve sada su postali atrakcija sami po sebi, privlačeći još više turista na već popularna mjesta. Unatoč gužvi, ta svjetla osiguravaju da iskustvo posjetitelja ostane uredno i ugodno.
Očekuje se da će ove godine više od 240 milijuna Kineza putovati širom zemlje tijekom prvomajskih praznika, hrleći na popularna odredišta. Na nekim je turističkim mjestima došlo do tolike gužve da su izdane javne objave u kojima se turiste poziva da razmotre alternativne lokacije zbog prostornih ograničenja.

Zahvaljujući genijalnim semaforima za deve, pustinja Kumtag u provinciji Gansu nudi uvid u to kako kreativna rješenja mogu poboljšati turistička iskustva, čak i na najneočekivanijim mjestima.

Arheolozi riješili tisućljetnu zagonetku o piramidama: Pao je jedan od najvećih misterija
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.