Slonovo stopalo, Foto: Wikimedia Commons

Ovo je najsmrtonosnija tvar na svijetu: Može vas ubiti za samo pet minuta

Autor: Zlatko Govedić

U slabo osvijetljenom podrumu ispod zloglasne černobilske nuklearne elektrane nalazi se jedan od najopasnijih objekata poznatih čovječanstvu: “slonovo stopalo“. Ta smrtonosna masa, sposobna ubiti čovjeka u samo pet minuta izloženosti, sumorni je podsjetnik na katastrofalne događaje od 26. travnja 1986. u Černobilu.

Tog kobnog dana, došlo je do eksplozije na 4. reaktoru u černobilskoj elektrani. Naknadno ispuštanje radioaktivnih materijala kontaminiralo je ogromna područja, što je dovelo do trenutnih i dugoročnih smrtnih slučajeva.

Dok su deseci poginuli neposredno nakon katastrofe, tisuće drugih podleglo je bolestima povezanima s radijacijom u sljedećim godinama. Prema posljednjem izvještaju iz 1991. godine, uzrok eksplozije predstavljaju greške u dizajnu samog reaktora, točnije u šipkama koje kontroliraju rad reaktora.

Slonovo stopalo, Foto: US Department of Energy

‘Smrtonosni koktel’

“Slonovo stopalo” je skrutnuta masa crnog, radioaktivnog materijala pronađenog u podrumu elektrane. Sastoji se od mješavine betona, pijeska i rastopljenog nuklearnog goriva. Osim silicijeva dioksida, ima i tragova otopljenog uranija, titanija, cirkonija, magnezija i grafita. Ime je dobio po izgledu, koji podsjeća na veliko, naborano slonovo stopalo.

U prosincu 1986. otkrile su ga ekipe za hitne slučajeve koje su hrabro izdržale opasne uvjete da obuzdaju katastrofu. Danas se nalazi u prostoriji 217/2, 15 m jugoistočno od uništenog reaktora i 6 m iznad razine tla. Materijal od kojeg je napravljeno slonovo stopalo izgorio je kroz najmanje 2 m armiranog betona, a zatim je tekao kroz cijevi i pukotine i niz hodnik kako bi stigao na svoju trenutnu lokaciju.

Na vrhuncu svoje smrtonosne moći, samo 30 sekundi u blizini slonova stopala izazvalo bi vrtoglavicu i umor. Dvije minute izlaganja mogle bi uzrokovati krvarenje stanica, a četiri minute ozbiljne simptome poput povraćanja, proljeva i groznice. Prema očitanjima uzetim u to vrijeme, petominutno stajanje u blizini mase rezultiralo bi smrću unutar dva dana.

Stiže najbrži pogon u povijesti čovječanstva: Znanstvena fantastika postaje realnost
Sumorni podsjetnik

Desetljeće nakon katastrofe, razine zračenja koje je emitiralo slonovo stopalo smanjile su se na otprilike jednu desetinu svog izvornog intenziteta. Međutim, čak i danas, 500 sekundi izloženosti može izazvati bolest zračenja, a nešto više od sat vremena može biti smrtonosno.

Unatoč tome što je prošlo više od tri desetljeća od katastrofe u Černobilu, slonovo stopalo ostaje na mjestu i polako se topi u temelje elektrane.
Njegova ekstremna radioaktivnost jamči da će i dalje predstavljati opasnost desecima tisuća godina, što je sumoran dokaz dugotrajnog utjecaja jedne od najgorih nuklearnih nesreća u povijesti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.