Umjetnički prikaz egzoplaneta SPECULOOS-3 b, Ilustracija: NASA/JPL-Caltech

Misteriozan planet vreba u susjedstvu: ‘Nadživjet će nas za 100 milijarda godina’

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su otkrili egzoplanet veličine Zemlje, nazvan SPECULOOS-3 b, koji je izgubio atmosferu zbog intenzivnog zračenja zvijezde domaćina. Smješten otprilike 55 svjetlosnih godina od Zemlje, taj stjenoviti planet podnosi ekstremne uvjete koji ga čine negostoljubivim za život kakav poznajemo.

Međutim, njegove jedinstvene karakteristike nude astronomima rijetku priliku za proučavanje geologije planeta izvan Sunčeva sustava. SPECULOOS-3 b kruži oko svoje zvijezde, crvenog patuljka, svakih 17 sati i vjerojatno je gravitacijski zaključan, što znači da je jedna strana planeta stalno okrenuta prema zvijezdi, dok druga ostaje u vječnoj tami.

To rezultira danima i noćima koji se nikada ne mijenjaju. Zvijezda domaćin, 7 milijarda godina star crveni patuljak veličine Jupitera, bombardira planet zračenjem, zagrijavajući ga do temperatura poput one na Veneri.

‘Idealni kandidat’

Ovo intenzivno zračenje ogolilo je svu atmosferu koju je planet mogao imati, ostavljajući ga golom stijenom bez atmosfere i zraka. “Život kakav poznajemo ne bi se mogao pojaviti na površini planeta – u atmosferi ili ne – jer ne bi mogao održati velike količine vode u tekućem obliku. To je goli kameni planet poput Merkura“, objašnjava astronom i glavni autor studije Michaël Gillon sa Sveučilišta Liègeu (Belgija).

Unatoč njegovoj negostoljubivoj prirodi, blizina SPECULOOS-3 b Zemlji čini ga idealnim kandidatom za daljnja istraživanja. Astronomi se nadaju da će analizirati njegov kemijski sastav kako bi utvrdili je li ikada bio geološki aktivan.

Promatranja svemirskim teleskopom James Webb (JWST) planiraju se istražiti potencijalne vulkanske aktivnosti na planetu. Ta bi otkrića mogla dati uvid u formiranje stjenovitih planeta oko slabih, laganih zvijezda i procijeniti njihovu potencijalnu nastanjivost.
Istraživački tim intenzivno je tražio druge planete u istom zvjezdanom sustavu, ali nije pronašao nijedan. Gillon je primijetio da dodatni planeti mogu postojati, ali su premali ili previše udaljeni od zvijezde da bi se otkrili trenutnim metodama.

‘Božja ruka’ snimljena u našem svemirskom susjedstvu: Pogledajte što pokazuje
Novi putevi

Otkriće egzoplaneta SPECULOOS-3 b otvara nove puteve za razumijevanje geoloških karakteristika egzoplaneta i njihovog razvoja u različitim zvjezdanim sustavima.

Egzoplanet je planet koji kruži oko zvijezde izvan Sunčeva sustava. Dakle, za razliku od planeta u Sunčevu sustavu, egzoplaneti se nalaze u orbitama oko drugih zvijezda.

Otkrića egzoplaneta omogućuju nam bolje razumijevanje raznolikosti planetarnih sustava i potencijalno habitabilnih svjetova.

Prvi egzoplanet otkriven je 1992. godine. Zapravo, tada su otkrivena dva egziplaneta nazvana Poltergeist i Phobetor. Oni se nalaze u orbiti oko pulsara PSR B1257+12. Godine 1994. u istom je sustavu pronađen i treći egzoplanet, mnogo manji od prva dva, te je nazvan Draugr.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.