Screenshot/Youtube

Hrvatski pustolov ušao u švapske špilje: Sama snimka izaziva klaustrofobiju

Autor: Zlatko Govedić

Švapska Jura ili Švapska visoravan (Schwäbische Alb) kraško je i šumovito brdsko područje u jugozapadnoj Njemačkoj, najvećim dijelom u saveznoj državi Baden-Württemberg. Proteže se u duljini od 200 km u smjeru jugozapad–sjeveroistok, između Schwarzwalda na zapadu i rijeke Wörnitz na istoku te Neckara na sjeverozapadu i Dunava na jugoistoku.

Arheološki lokaliteti na tom području upisani su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi 2017. godine. Među najvažnijima su za proučavanje špiljske umjetnosti starijeg paleolitika u vrijeme kada se na tom području javljaju prvi moderni ljudi – kromanjonci (43.000.-33.000. pr. Kr.), tijekom posljednjeg ledenog doba.

“Korak po korak, srce ubrzava ritam dok se spuštam u bezdan tame. Šapat vjetra, jedini pratitelj u ovom podzemnom labirintu, otkriva tajne koje čuvaju zidovi špilje. Moje ime je Alen Banković, avanturist koji se hrabro upustio u nepoznato, odlučan da istraži čaroliju duboko zakopanih svjetova”, kaže hrvatski pustolov i fotograf u svom videu o posjetu jednoj od švapskih špilja.

Mračne dubine

Bankovićev najnoviji video na YouTube kanalu Terra Croatia donosi snimke njegova osvajanja jedne od brojnih špilja koje se nalaze u Švapskoj Juri. Špilja, stražarka vremena, prostire se 250 metara ispod zemlje, završavajući svoju priču u misterioznom zatrpanom tunelu.

“Dok se približavam ulazu, osjećam kako me obuzima mješavina uzbuđenja i straha, ali to je ono što čini ovu avanturu tako neodoljivo privlačnom”, priča Banković i nastavlja:

“Jedan po jedan, prolazim kroz tijesna grla i uske kanale špilje. Svjetlost moje svjetiljke obasjava tek komadić tamnog labirinta preda mnom. Često se moram pritisnuti uz zidove, svjestan da jedini put prema naprijed vodi kroz skučene prolaze. To je trenutak kad se adrenalin počinje širiti mojim tijelom, dok svaki korak unaprijed predstavlja pobjedu nad vlastitim strahom.




Ali zašto avanturisti poput mene vole zalaziti u ovakve mračne dubine? Razloga je mnogo. Prvo, tu je neprocjenjiva osjećaj istraživanja nepoznatog. Špilje su poput knjiga koje čekaju da budu otvorene, s puno stranica prepunih tajni i iznenađenja. Drugo, svaka avantura pruža priliku za osobni rast. Svaki korak u nepoznato jača našu hrabrost i izdržljivost, dok svaka prepreka nudi priliku za naučiti nešto novo o sebi i svijetu oko nas”.

Ovaj hrvatski kralj nosio je prsten s magijskim zapisom: Stručnjaci ga nikad nisu dešifrirali




Povezanost s prirodom

No, najvažnije od svega, Banković tvrdi da mu ova pustolovina pruža intimnu vezu s prirodom.

“U mračnim dubinama špilje, osjećam puls Zemlje, ritam koji nas sve povezuje. Osjetiti strujanje vjetra, čuti šapat podzemnih rijeka, to su trenuci koji me podsjećaju na koliko smo mali, ali istovremeno i koliko smo povezani s prirodom.

Ove špilje stare su nekoliko milijuna godina, u brojnima imamo dokaze da su nekada naši davni preci živjeli u njima, skrivajući se tako od hladnoće i grabežljivaca.

I dok se vraćam na površinu, uzbuđenje pustolovine i dalje pulsira u mojim žilama. Ta slatka mješavina straha i uzbuđenja ostaje kao podsjetnik na snagu koju posjedujemo kada se usudimo kročiti izvan granica poznatog. Špilje su samo jedno od mnogih čuda koje nas čekaju, spremna da nas izazovu, ispune i inspiriraju. Spreman sam za sljedeću avanturu, jer za istinske pustolovine, ne postoji kraj”, zaključuje Banković.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.