Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Goran Aleksić za Dnevno: ‘Banke moraju dužnicima vratiti 20 milijardi kuna, a Vlada pilatovski pere ruke’

Autor: D.Kt.

Hrvatska ima pravo donijeti zakon o ništetnosti kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, odnosno izmijeniti nepoštene odredbe takvih ugovora – ukratko glasi odgovor Europske komisije na upit hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić, koji je Tomašić objavila na svojem Facebook profilu.

Isto je pitanje još u svibnju prošle godine Komisiji uputio i saborski zastupnik Snage, Goran Aleksić, kojemu je EK na isti način odgovorila u rujnu. Ukratko, Hrvatska kao suverena država ima potpuno pravo na temelju posebnoga zakona regulirati izvansudsko obeštećenje oštećenih korisnika kredita na temelju kolektivne sudske presude. Međutim, Vlada po tom pitanju ne da nije napravila ništa, nego nije ni obavijestila javnost, a kamoli dužnike u “švicarcima”, o tome da je to moguće riješiti zakonom.

“Nakon što sam dobio odgovor od Europske komisije, kontaktirao sam i premijera Plenkovića, i ministra pravosuđa, i ministra gospodarstva, no bez ikakvog učinka, iako mi je Plenković najprije obećao da ćemo se sastati. Međutim, do tog sastanka nikad nije došlo. Predlagao sam im zakon za vraćanje novca dužnicima zbog nepoštene bankarske prakse, no Vlada za to jednostavno nije zainteresirana. To je vruć krumpir koji Vlada ne želi uzeti u ruke i pilatovski pere ruke od toga”, rekao je u izjavi za Dnevno.hr saborski zastupnik Snage, Goran Aleksić, procjenjujući da bi banke dužnicima trebale vratiti čak 20 milijardi kuna!

Aleksić podsjeća da je u tijeku arbitraža u Washingotnu na kojoj banke od hrvatske države traže isplatu 350 milijuna eura kako bi nadoknadile gubitke zbog konverzije kredita u švicarskim francima. Ako taj sud presudi u korist banaka, to će biti velik problem za Vladu.

“Međutim, ta arbitraža nije utemeljena u pravnom sustavu Europske unije, a banke koriste priliku da izvan pravnog sustava EU-a dobiju presudu, odnosno odštetu”, pojašnjava Aleksić i najavljuje da će vrijeme za zakon koji predlaže najvjerojatnije doći kad završi arbitraža u Washingtonu jer Vlada očito ne želi riskirati. Isto tako, Aleksić kaže da treba najprije pričekati odluku Vrhovnoga suda RH o ništetnosti CHF ugovora, jer se ne može očekivati od Vlade i Sabora da prejudiciraju takvu odluku Vrhovnoga suda.

Naime, tek nakon što VSRH utvrdi ništetnost temeljnih CHF ugovora, Vlada RH neće više imati nikakvih zapreka da predloži zakonsko rješenje na temelju takve odluke. Ujedno je najavio da će upravo na ovu temu održati konferenciju za novinare u srijedu u Saboru s početkom u 10.30 sati.

Aleksić još jednom skreće pozornost javnosti da je i Sud EU-a presudio da je valutna klauzula u “švicarcima” nepoštena i ništetna te da se ugovor s bankom mora vratiti na početne osnove, odnosno na početni kunski iznos kredita i početnu kamatu. Navodi da su u članicama EU-a takve presude donesene u korist dužnika, i to u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj i Njemačkoj, gdje sudovi presuđuju čak i u korist poduzeća, a ne samo građana, dok u Sloveniji sudovi još nisu zauzeli stav o tome.




“Dakle, i Sud Europske unije, i Europska komisija, i mi u stranci Snaga, kao i Udruga Franak, smatramo da su temeljni CHF ugovori ništetni u cijelosti, samo se još nije oglasio Vrhovni sud Republike Hrvatske po tome pitanju, pa stoga očekujemo njegovu odluku”, navodi Aleksić, podsjetivši da u Hrvatskoj imamo kolektivnu presudu prema kojoj svaki dužnik ima pravo tužiti banku i tražiti povrat novca zbog ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjenjive kamate.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.