Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Ova biljka 21. stoljeća se ‘sama sadi’, a donosi dobru zaradu: Podnosi suše i velike minuse

Autor: M.P.

Ako ste na tržnici primijetili gomoljastu biljku, a niste znali što je, riječ je o sve popularnijoj čičoki. Ovo povrće uspijeva u svakom kutku vrta, a mnogi kažu da se ‘samo sadi’. Čičoka potječe iz Južne Amerike, a domaće stanovništvo gomolje je koristilo kao zimsku namirnicu. Za čičoku se kaže i da je biljka 21. stoljeća koja daje izvanredne prinose, otporna je na sve vremenske uvjete, nepogode, bolesti, a proizvodnja je vrlo jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a iskorištava se desetak godina.

Često je nazivaju slatki krumpir, morska repa, mačja repa, divlji krumpir, jeruzalemska artičoka. Ova višegodišnja zeljasta biljka slatkog gomolja nepravilnog oblika može narasti i do tri metra, a krajem ljeta cvjeta crvenkastosmeđim ili svijetlo žutim cvjetovima sa tamnim središtem promjera oko osam centimetara, sličnim suncokretu samo malo sitnijim.

Zbog gomolja, koji se brzo šire, čičoka se može uzgajati više godina na istom mjestu. Vrlo brzo potiskuje ostale vrste, pa je dobro izbjegavati njen uzgoj u blizini osjetljivijih biljaka, poput rajčice i krumpira, jer im oduzima vodu i hranjive tvari. Odgovaraju joj biljke iz porodice kupusnjača, zatim lubenica, krastavac, špinat i grah, a dobro uspijeva uz začinsko i ljekovito bilje.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Čičoka dobro podnosi velike minuse i sušu

Čičoka cvate samo kad je dan kraći od 12 sati (u rujnu). Gomolji čičoke podnose temperaturu i do -30 stupnjeva, dobro podnosi i sušu, na istom mjestu ostaje godinama.

Gomolji koji su namijenjeni za sadnju vade se tijekom jeseni, najbolje su oni zdravi, cijeli, težine 30 do 50 grama. Skladište se na hladnom mjestu, a kako bi sačuvali vlagu posipaju se pijeskom i zemljom.

Preporučljivo ih je čuvati u papirnim vrećama ili kartonskim kutijama u prostoriji u kojoj se temperatura kreće od 10 do 15°C. Dok ih jedni čuvaju u kontroliranim uvjetima drugi ipak smatraju da se gomolji nakon vađenja iz zemlje kratko mogu čuvati u bilo kojim uvjetima te ih je najbolje vaditi po potrebi, piše Agroklub.

Od ove biljke može se živjeti kao kralj: Cijena kilograma penje se i do nekoliko tisuća eura




Momčilo zasadio čičoku prije 15 godina i nije zažalio

Momčilo Ćalić koji je prije 15 godina zasadio prve čičoke, a sada ih ima i u vrtu i na polju. Kaže da ih je lako uzgajati, treba samo obratiti pažnju na suzbijanje korova, da bi se čičoka mogla razvijati i rasti i da on nikada nije prakticirao nikakav kemijski tretman.

On napominje da čičoku vadi onda kada mu treba i nema potrebe da se to radi s većom količinom jer bi se u tom slučaju morala utrapiti tako da je gomoljima puno bolje u zemlji obzirom da mogu izdržati niske temperature i do -30°C.




Ćalić biljku vadi štihačom, ali kaže da se ovaj posao može obavi tii mehanički – vadilicom za krumpir. Ona je, dodaje, vrlo zdrava i mnogi je koriste u svježem stanju, a on u okviru kućne radinosti suši i od nje pravi ljuskice od kojih se priprema čaj.

Plaća 1200 eura, potrebna samo osnovna škola: Diljem Hrvatske traže se ljudi za ovaj posao

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.