Foto: Privatna arhiva

Slavni osječki cvjećar otkrio kako napraviti unikatni biljni terarij: Možete početi i s 20 eura

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Biljni terariji, mali čarobni svjetovi prirode, doživjeli su pravu renesansu posljednjih godina kada je u pitanju dizajn interijera. Ovaj zeleni trend malenih oaza prirode, koje nas opuštaju i inspiriraju, nisu samo ukras za prostor, već i prilika da se povežemo s prirodom u urbanom okruženju, stoga i ne čudi što su posljednjih godina sve popularniji ukrasi u našim domovima.

O ovoj gotovo čarobnoj umjetnosti stvaranja mikroekosistema u staklenim posudama, razgovarali smo s poznatim osječkim cvjećarom Slavenom Pavlovićem. Osim praktičnih savjeta, dao nam je odgovor na pitanje zašto su biljni terariji toliko popularni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cvjećarnica Florista Osijek Owner/Florist: Slaven Pavlović (@cvjecarnica.florista)

Idealno rješenje za ‘biljkoubojice’

Kako nam govori Slaven, biljni terariji mogu trajati godinama, a špricaju se svega nekoliko puta godišnje. Ne vole direktno sunce, ali vole dnevno svjetlo. “Dobro je što je tako jednostavno za održavanje i super je stvar za nekoga tko se ne zna brinuti o biljkama ili nema vremena”, rekao nam je Slaven i time zapravo dao odgovor na pitanje zašto su biljni terariji toliko popularni – i najokorjelijim ‘biljkoubojicama’ bi trebali preživjeti bar neko vrijeme.




 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tropika Green Boutique (@tropika.hr)




Izrada biljnog terarija

Iako su jednostavni za održavanje, biljni terariji u staklenkama izrađuju se pažljivim odabirom biljaka i materijala te pravilnim održavanjem. Odaberite staklenku ili stakleni spremnik koji vam se sviđa i koji ima dobar poklopac. Staklenka može biti otvorenog ili zatvorenog tipa, ovisno o vrsti biljaka koje planirate koristiti.

‘NE, OVO NIJE ŠALA!’ HRVATSKI CVJEĆAR SE OGOLIO: Ovo cvijeće nikako ne smijete pokloniti ženi svog prijatelja!

Najbitnija stvar

Složite terarij u sljedećim slojevima tako što ćete na dno staviti drenažni sloj, sitni šljunak ili eskapndiranu glinu. Zatim dodajte sloj aktivnog ugljena kako biste spriječili nepoželjne mirise i previše vlage. Na vrh ugljena stavite sloj terarijskog supstrata, koji može biti posebno formuliran za terarije. I ono najbitnije, odaberite male biljke koje se dobro prilagođavaju uvjetima u terariju. Dodatni ukrasi poput kamenčića, školjki ili figurica mogu dodati estetsku vrijednost terariju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ryou roki (@ryou.roki)

Zalijevajte ga umjereno

Nakon što složite terarij, zalijevajte ga umjereno i držite ga na svjetlom mjestu bez izravne sunčeve svjetlosti. Prilagodite zalijevanje prema potrebama biljaka, kako Slaven kažem ako je riječ o zatvorenom tipu terarija, potrebno ga je špricati četiri puta godišnje. Terarij otvorenog tipa zalijevajte kad primijetite da je supstrat postao suh na dodir. Pripazite da ne prelijevate, jer staklenka može zadržavati vlagu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ophélie 🐺 (@terraphenix)

Cijene

Ako biljke prerastu terarij, možda ćete morati obrezati ili zamijeniti biljke kako biste održali ravnotežu u prostoru. Što se tiče samih cijena, na internetu se mogu pronaći terariji veličine epruvete za sedam eura i to je najjeftiniji kojeg smo pronašli. Cijene se uglavnom kreću od 20 eura pa do nekoliko stotina eura, čak i tisuća eura,  ovisno o biljkama koje su korištene, kao i samoj veličini terarija.

‘NE, OVO NIJE ŠALA!’ HRVATSKI CVJEĆAR SE OGOLIO: Ovo cvijeće nikako ne smijete pokloniti ženi svog prijatelja!

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.