Foto: Josko Supic / CROPIX

Ovako je Paljetak zborio o teolozima: ‘Bibličari žele izbaciti poeziju iz Biblije! Sam Bog zna zašto‘

Autor: G.B.

U 81. godini života preminuo je veliki hrvatski književnik Luko Paljetak, piše Dubrovački dnevnik. Luko Paljetak rodio se i odrastao u Dubrovniku, gdje je radio sve do zadnjeg dana svojega života, a duh Grada protkan je kroz sve njegove redove, bilo poezije ili proze.

Paljetak je jedan od najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika s preko 150 knjiga tiskanih do 2019; objavio je četrdesetak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu, od kojih je najpoznatija “Miševi i mačke naglavačke”, desetak grafičko-pjesničkih mapa, dva romana.

Pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu.

Foto: Josko Supic / CROPIX

Kritizirao teologe

Njegovo je polazište opća poetizacija svijeta, hiperbolizacija pojedinosti te iznimna versifikacijska umješnost. Svojevrsnim vrhuncem objedinjavanja tradicije i modernosti smatraju se zbirke “Pjesni na dubrovačku” (1984), “Sandosten forte” (1987) i “Singerica pod snijegom” (1994); u prvoj je izraženo poznavanje jezika staroga Dubrovnika, nadopunjeno dodavanjem novoga smisla, poigravanjem i kombinatorikom te dijalogom s djelima starije hrvatske književnosti, što je jedna od glavnih odlika njegova stvaralaštva.

Ostat će upamćeno i kako je, krajem prošle godine, prilikom jednog njegova gostovanja u Trogiru, otvoreno i s dozom humora kritizirao teologe koji su “depoetizirali Bibliju”.

HRT je prije dvije godine Hrvatsku zakinuo za još jednog Lasagnu, a onda se pojavio Huljić
“Zamislite, gospoda bibličari žele reducirati poeziju u Bibliji, pjesme ne prevode na poetičan način! Sam Bog zna zašto; a možda ni on”, dobrodušno je negodovao protiv intervencija u Svetu knjigu kršćana autor koji se i sam bavio prijevodima.

Paljetak je, naime, prevodio s engleskog, francuskog, ruskog, talijanskog, španjolskog i slovenskog jezika velike pisce poput Shakespearea, Byrona, Joycea, Blakea, Puškina, Ljermontova, Poea, Dickensa i Preverta.
Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.