FOTO: RTL

Šprajc i RTL postali žrtve prevare: U sve upetljana i umjetna inteligencija

Autor: Barbara Grgić

Na društvenim mrežama brzo se širi lažni video koji manipulativno koristi urednika i voditelja RTL-a, Zorana Šprajca, te njegovu emisiju “Stanje nacije” u svrhu vlastite promocije.

Autori lažnog videa potiču ljude da ulože novac i obrate im se za pomoć. Bitno je istaknuti da je sam video u potpunosti generiran pomoću umjetne inteligencije, a Šprajc i RTL apeliraju na korisnike društvenih mreža da ne nasjedaju na sadržaj spornog videa.

EMOTIVNA ISPOVIJEST UDOVICE OLIVERA DRAGOJEVIĆA: ‘Ja jedino mogu sebe satrat i sebe uništiti, a to ne želim’

Trenutno, RTL poduzima korake kako bi uklonio problematičan video, dok se Zoran Šprajc i RTL Hrvatska jasno distanciraju od svih navedenih tvrdnji u tom video materijalu.

Lažiran i Plenkovićev govor

Osim Šprajca, u video je lažiran i govor premijera Andreja Plenkovića.




Kako prenosi Sib.hr, riječ je o tzv. deepfake (dubinski lažnjak ili lažiranje) tehnologiji, kreiranju sintetičkog medija kako bi se zamijenili nečiji lice i glas obilježjima neke druge osobe.

Šprajc se zgražao nad novim modnim trendom kod žena: ‘Tko je manijak koji se toga sjetio?’




Može se kreirati transformiranjem izvornog sadržaja u kojemu se jedna osoba zamijeni drugom, ili stvaranjem novog, originalnog sadržaja u kojem je netko predstavljen kako radi ili govori nešto što uopće nije napravio ili rekao.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.