Foto: Zeljko Sop/ CROPIX

Mani Gotovac ni Severina nije mogla pomoći: Kada je izgubila kćer, pala je u tešku depresiju

Autor: I.D.

Mani Gotovac preminula je u 80. godini života, a umrla je na isti datum kad i rođena – 12. studenog. Naša priznata kritičarka, spisateljica i kazalištarka, čiji je utjecaj bio značajan, gotovo je prestala živjeti nakon smrti svoje 6- godišnje kćeri Ane.

Nakon što joj je dijagnosticirana ozbiljna bolest, Mani je, dosljedna svojoj životnoj filozofiji koju je otvoreno prikazivala u svojim knjigama, odbila medicinsko liječenje i odlučila napustiti ovaj svijet na svoj vlastiti način.

Život ispunjen umjetnošću i tugom

Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine, gdje je završila Klasičnu gimnaziju. Kao studentica, aktivno je pisala kazališne kritike, a potom se zaposlila kao novinarka na radiju.

Njezini eseji o kazalištu objavljivani su u raznim časopisima poput Prologa, Scene, Foruma, talijanske revije Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju pod mentorstvom prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon udaje za Peru Gotovca, zadržala je prezime Gotovac i nakon razvoda.

Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Njen život obilježen je umjetnošću, ljubavlju i istodobno, velikom tragedijom koja ju je potpuno slomila 1984. godine.

Slomila se zbog smrti kćerke

U drugom dijelu svoje knjige ‘Fališ mi’, Mani Gotovac otvara svoje srce o smrti kćerke Ane, koju je dobila u braku s drugim suprugom, slikarom i scenografom Željkom Senečićem.

OVAKO JE GOVORILA MANI GOTOVAC: ‘Unatoč razočaranjima, i dalje vjerujem da je ljubav stvarni pokretač života!’




Ana je izgubila bitku s rakom u dobi od šest godina, a njena smrt odvela je Mani u duboku depresiju. U svojoj knjizi opisuje teške trenutke, poput jela i spavanja na Aninom grobu nakon što bi donijela hranu za njih obje. Pjevala je uspavanke svojoj kćeri na grobu, opisujući u knjizi dan kada su joj u bolnici dali posljednju dozu morfija.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

“31. siječnja. Ana je u komi. Prima infuzije. Poslijepodne skače joj temperatura. Dah joj miriše na vrućicu. Đive je njuši. Oko 21 sat dolazi Cico. Ana se guši. Đive ne može ući u spavaću sobu. Leži na pločicama u kuhinji u embrionalnom stanju. Ne miče se. Ništa ne pita. Ozdravit će mala”, govorila je Mani samoj sebi.




Isplivale stare fotografije Ane Gruice: Pogledajte kako je izgledala na početku karijere

“Petak, 3. veljače. Dajte joj morfij. Zar ne vidite da je boli? Svi su se smirili. Cico je prišao Ani i počeo slušati otkucaje srca. ‘Ti znaš, mama, da ja imam veliko malo slce.’ U 18 sati i 30 minuta Cico je prekrio njezino lice pelenom. ‘Je li čista pelena’, pitala je Đive od mora. Cico je izveo Đivu iz sobe i vodio je nekim bezbrojnim uskim hodnicima i sobama i nešto joj je govorio, a ona ništa nije razumijevala. Nije ni primijetila kad su joj dali injekciju za umirenje”, napisala je Mani.

Nakon toga raspao se njen brak sa Senečićem, a u knjizi je otkrila da više nije mogla biti intimna sa suprugom.

Severina je obožavala Mani

Severina Vučković na svom je Instagramu u ožujku ove godine objavila tekst posvećen Mani Gotovac i otkrila je kako su se njih dvije upoznale, kako su počele surađivati i kako je došlo do toga da pjevačica glumi barunicu Castelli u Krležinoj drami Gospoda Glembajevi.

“Mani Gotovac sam vidjela dva puta prije nego me pozvala da glumim u kazalištu. Prvi put u jednoj emisiji za mlade u kojoj smo gostovale, drugi put (ustvari ju nisam ni vidjela, al’ ona kaže da mene je) kad je došla na moj dobrotvorni koncert u HNK-u Split… Kad je postala intendant HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, nazvala me i našle smo se u Lisinskom na kavi. Kad je progovorila, odmah sam se zaljubila u nju”, započela je Severina.

Foto: Tea Cimas/ CROPIX

“Predložila mi je da glumim u predstavi (istoimenu ulogu) ‘Karolina Riječka’. Ma ja bi pristala i da me je zvala da joj svaki dan kuvam kavu. Bila je osoba koju želiš slušati, upijati svaku rrrriječ s razvučenim ‘r’. Bila je puna priča, puna života i strasti. Kad me, nakon tri godine, pozvala da glumim barunicu Castelli-Glembay, uvjeravala me da to moram učiniti. Usrljala sam u to “grlom u jagode”, iako sam slutila da ćemo se morati obje braniti kao dva Don Quijotea.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Severina (@severina)

Morala sam biti jako dobra kao barunica Castelli, samo da nju previše ne napadaju. Postale smo prijateljice koje su išle u šetnje, na izložbe, u teataRRR….Spavala sam u njenom krevetu, kuhala mi je domaću spizu i brinula o meni kao mama.

SEVERINA ŠOKIRALA NAJNOVIJOM OBJAVOM: Javno podijelila zdravstveni nalaz svog sina

I bila je moja kazališna mama, kao i brojnim mladim umjetnicima koje je obožavala. Večeras, na Svjetski dan kazališta, u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci je premijera njene predstave ‘Rastanci’, u kojoj glume moja draga Tanja Smoje i Janko Popović Volarić. Jedva čekam to pogledati. Duhovita, lucidna, pametna, nježna i mila. Naša Mani”, napisala je tada Seve.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.