Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

OVAKO JE GOVORILA MANI GOTOVAC: ‘Unatoč razočaranjima, i dalje vjerujem da je ljubav stvarni pokretač života!’

Autor: Dnevno

Njezin teatar ljudi su ili voljeli ili mrzili. Najviše je prašine uvijek podizala s Gospodom Glembayevima.

Mani Gotovac je otišla u umirovljenički dom nakon operacije kralježnice jer se više nije mogla uspinjati do stana na trećem katu u zgradi bez lifta, pišu 24 sata.

Vrijeme je provodila pišući roman, a kada nije radila, čitala je i odlazila u kazalište. Svojedbno je govorila:

“Završavam obiteljski roman Tuga. Dio radnje je iz Crnatkove ulice, gdje je starački dom u kojemu živim. Nakon što u svibnju predam roman, posložit ću svoj život u staračkom domu”, rekla je tada 77-godišnja Mani za 24 sata.

Teatrologinju i spisateljicu život nije mazio. Izgubila je kćer Anu koja je 1984. umrla zbog inoperabilnog tumora. Od tuge i boli spavala je na njezinu grobu.

Iza sebe ima dva razvoda, i to joj je, kako je govorila, sasvim dovoljno. S Perom Gotovcem bila je u braku 14 godina, a sa Željkom Senečićem 25. Prezime prvog supruga nosi zbog kćeri.

“Htjela sam da nosimo isto prezime pa smo obje ponosne Gotovčeve”, rekla je.




Usprkos bračnim brodolomima, uvijek je vjerovala u ljubav.

“Unatoč razočaranjima, i dalje vjerujem da je ljubav stvarni pokretač života. I slažem se s filozofima koji tvrde da je ljubav danas najugroženija pojava”, izjavila je svojedobno Mani.

Trebala je studirati pravo i naslijediti odvjetnički ured oca Zdravka Birimiše u Splitu, no po uzoru na majku, splitsku glumicu Mariju Daniri, voljela je teatar i upisala komparativnu književnost i teatrologiju u Zagrebu.




Odmah je počela pisati za Studentski list, a 60-ih se zaposlila na radiju. Željela je čitati svoje kritike, ali nisu joj dali jer nije mogla izgovoriti glas ‘r’. Zato je pisala kritike u kojima nije koristila ‘r’ i koje su joj dali da čita.

“Na ovaj ili onaj način šest puta sam sudjelovala u kreiranju predstave o Glembajevima. Uvijek su izazivali uzbune. Zbog ovih ili onih razloga. Često se pitam jesmo li mi narod koji je uopće zaslužio tako velikog pisca kao što je Miroslav Krleža?” pitala se teatrologinja i spisateljica, a pišu 24 sata.

Najveću buru izazvala je kad je Severini u riječkom teatru dala ulogu barunice Castelli.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.