Foto: Guliver Image /Ilustracija

Srbima drastično pojeftinio ključan proizvod: Pogledajte koliko košta u Hrvatskoj

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Suncokretovo ulje jedna je od rijetkih namirnica koja je posljednjih mjeseci u Srbiji pojeftinila i to za više od 40 dinara u godinu dana. Litra je u veljači prošle godine bila čak 217 dinara (1.84 eura), a danas u trgovinama košta između 160 (1.36 eura)  i 175 dinara (1.48 eura), dok se na sniženju može naći i za 140 dinara (1.19 eura).

Agroekonomist Milan Prostran kaže da će cijena ulja ovisiti i o količini suncokreta koja će biti zasijana ove godine, s obzirom na to da još nije završena proljetna sjetva, ali i o cijenama u svijetu. Prostran kaže da su Ukrajinci najveći proizvođači pšenice i suncokreta te da je njihova roba u jednom trenutku preplavila europsko tržište.

Dodaje i da su zbog toga trpjeli i proizvođači u Srbiji te da nisu bili zadovoljni otkupnom cijenom. Navodi, može se očekivati da će ove godine zasijati manje količine te da će se tek vidjeti utjecaj na cijene ulja u trgovinama.

Foto: Pixabay

Srbija na popisu najjeftinijih

S cijenom od oko 175 dinara, Srbija je među zemljama u kojima je ova namirnica najpovoljnija. To je pokazala analiza stranice Global Product Prices koji uspoređuje cijene namirnica diljem svijeta. Među 81 zemljom, koje su obuhvaćene u bazi podataka ovog portala, ulje je povoljnije samo u Rusiji, Ukrajini i Hrvatskoj, a prosječna cijena je 3,31 dolara.

U Hrvatskoj litra suncokretovog ulja može se kupiti, ovisno o trgovini, za 1,39 ili 1,49 eura. Na akcijama se može naći i za cijenu od 1,29 eura.

Velika promjena za električne automobile, ovaj potez mogao bi biti pun pogodak




 




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.