Borna Filic/PIXSELL

Hasanbegović za Dnevno: Ploča u Jasenovcu ne može biti predmet rasprave

Autor: Marcel Holjevac

Zamolili smo Zlatka Hasanbegovića da nam kaže smatra li da slučaj spomen ploče palim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu može srušiti Plenkovićevu Vladu, odnosno smatra li da će to dovesti do pada Vlade, i da nam da kratak komentar slučaja.

“Nemam informacija o tome hoće li to rezultirati padom vlade”, kaže Hasanbegović koji o tome ne želi spekulirati, “Ali za nas kao za stranku taj slučaj ne postoji. Spomen obilježje poginulim pripadnicima legalne hrvatske ratne postrojbe iz Domovinskog rata ne može biti predmet rasprave – uključujući simbol te postrojbe”, odrješit je Hasanbegović.

A na pitanje smatra li da Vlada, odnosno Plenković kao izvršna vlast ima uopće ovlasti ukloniti ploču bez sudske odluke o tome, odnosno može li je on uopće ukloniti bez odluke Vijeća koje je sam osnovao, a koje se još nije izjasnilo, kaže: “Ne može, naravno. Uklanjanje ploče traži određene zakonske promjene koje se ne mogu prelomiti preko koljena. Plenković je suočen s političkom ucjenom: uklanjanje ploče je cijena koju kreditori gospodina Plenkovića žele od njega naplatiti u zamjenu za podršku njegovoj vladi, uz lihvarsku kamatu.”

U normalnoj se državi, smatra Hasanbegović, o tome uopće ne bi vodila nikakva rasprava. O postojećim presudama sudova u Kninu i Zagrebu u vezi spornog ZDS, kaže kako je simbol na ploči “Legalan simbol, zakonit simbol zakonite postrojbe u sastavu Hrvatske vojske”.  Hasanbegović je, dakle, u ovom slučaju striktno legalist.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.