Prvi put u RH predstavlja se 12,44 kg monetarne poluge zlata vrijedne 500 000 eura!

Autor: dnevno.hr

Hrvatska nema svojih zlatnih rezervi dok svjetske velesile značajan postotak novčanih rezervi čuvaju upravo u zlatu

Hrvatska u državnim rezervama nema zlatnih poluga, najviše ih ima SAD koji u trezorima čuva 8.133,5 tona zlata, zatim slijedi Njemačka s 3.377,9 tona zlata Zagreb, 13. 12. 2016 – U Hrvatskoj će po prvi put biti predstavljena zlatna poluga mase 12,44 kilograma vrijedna 500 tisuća eura. Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, World Gold Council, Hrvatska nema svojih zlatnih rezervi dok svjetske velesile značajan postotak novčanih rezervi čuvaju upravo u zlatu. Najviše zlatnih poluga čuva se u trezorima SAD-a, 8.133,5 tone zlata (653.818 zlatnih poluga). Slijedi Njemačka s 3.377,5 tona zlata (271.535 poluga) te Međunarodni monetarni fond (IMF) s 2.814 tona (226.205 poluga). U prvih deset zemalja s najviše zlatnih rezervi u središnjim bankama su i Italija, Francuska, Kina, Rusija, Švicarska i Japan.

Što zapravo zlatnu polugu s oznakom London Good Delivery Bar čini tako posebnom i pravom ikonom moći i prestiža? Zlata poluga – London Good Delivery Bar – je uglavnom jedina plemenita
kovina s kojom se trguje na vodećim međunarodnim tržištima. Masa poluge koju ćete po prvi put imati priliku vidjeti u Hrvatskoj je 400 unci zlata ili mase 12,44 kilograma. Cijena poluge je oko 500 tisuća eura, ovisno o kretanju cijene zlata na svjetskoj burzi. Njezina vrijednost iznosila je u ponedjeljak, 12. prosinca u 12 sati 35,0429 eura, 265,8004 kn. Good Delivery je oznaka koji garantira međunarodni standard kvalitete zlatnih i srebrnih investicijskih poluga. Kovnicama zlata koje ispunjavaju potrebne visoke standarde dodjeljuje ga neovisno udruženje LBMA (London Bullion Market As.), koje djeluje u okviru londonske burze. Investicijske poluge kovnica koje su članice LBMA imaju standard Good Delivery i s njima se trguje na svjetskoj burzi.

Zlatne poluge standarda Good Delivery kupuju uglavnom središnje banke za zlatne rezerve i kovnice koje iz njih rade manje poluge i kovanice. Preporučuje se da kupci prilikom kupnje investicijskog zlata posebnu pozornost obrate na to imaju li poluge standard Good Delivery, kao garanciju visoke kvalitete i međunarodne likvidnosti. Od 11 do 15 sati, 13. 12. 2016. zlatna poluga će biti izložena u lobiju poslovne zgrade Eurotower u kojoj je i sjedište tvrtke Moro & Kunst, uglednog međunarodnog trgovca zlatom i zastupnika svjetski priznate austrijske kovnice Münze Ӧsterreich na hrvatskom tržištu.

zlatna-poluga-moro

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.