Nel Pavletic/PIXSELL

Stižu najljepše suze sv. Lovre do sada! Donosimo 7 stvari koje o njima morate znati (i upute za opažanje)

Autor: T. P.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići - ne propustite ovogodišnji spektakl zvijezda na nebu!

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati 12. kolovoza od oko 00 sati 35 minuta počevši s povećanim brojem malih meteoroida dok bi se veći primjerci trebali početi pojavljivati oko 1 sat i 23 minuta pa sve do jutra, javljaju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Prema predviđanjima Međunarodne meteorske organizacije, Zemlja će ove godine prolaziti kroz nešto gušći oblak meteoroida pa se u maksimumu predviđa veća aktivnost i to 150 do 160 meteora na sat. Mjesec će svojom svjetlošću ponešto ometati vidljivost meteora prvi dio večeri, a obzirom na to da zalazi oko 00 sati i 41 minutu, u vrijeme maksimuma bi uvjeti za opažanje meteora trebali biti idealni.

Najbolje vrijeme za opažanje ovog nebeskog vatrometa bit će 12. kolovoza od 01:00 sat do jutra. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Hrvatski astronomski savez
Hrvatski astronomski savez

1. Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle
2. Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej
3. Maksimum aktivnosti: 10. – 13. kolovoza
4. Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu
5. Brzina meteora: 59 km/s
6. Narodni naziv: Suze sv. Lovre
7. Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Tko je sv. Lovro?

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, prema legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu”.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.




Upute astronoma za opažače

•za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…)
•meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu
•potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
•potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.