Foto: YouTube

Mirjana Hrga o komociji života bez djece: ‘Ne moram u dućan po četiri dana’

Autor: T.Š.

Vlasnica konobe Mare, Mirjana Hrga, promatrala je goste u konobi te joj je pao na pamet porez na samce. Naime, navodi kako se obitelji s djecom suočavaju s raznim izazovima te da društvo treba više cijeniti one koji stvaraju život, tj. imaju djecu, jer oni osiguravaju budućnost društva.

“Ne znam koliki je kod nas porez na samce, ali palo mi je to napamet dok sam danas promatrala goste u svom restoranu (vjerojatno pod dojmom aktualne rasprave o demografskoj politici)”, započela je Hrga i nastavila: “Nije rijetkost, ali ne dolazi pretjerano često jedna osoba sama. Dakle, da je još i neoženjen, on bi po definiciji bio – samac. Gospodar svog vremena, prilika i neprilika, svojih financija. Use, nase i podase.”

“Smijem to reći jer i ja sam jedna od tih. OK, nisam samac jer sam udata, ali brak sam po sebi nije trošak. Štoviše. Dvoje ljudi koji se slažu, mogu napraviti čudo. Ali tu definiciju “samca” možda bi trebalo gledati kroz prizmu onih koji – imaju ili nemaju djecu”, navodi i ističe: “Nismo ni u približno sličnoj situaciji.”

Ne znam koliki je kod nas porez na samce, ali palo mi je to napamet dok sam danas promatrala goste u svom restoranu…

Objavljuje Mirjana HrgaUtorak, 21. svibnja 2024.

“Društvo živi od onih koji stvaraju život” 

“Baš danas je bilo dosta obitelji s dvoje, troje djece. Samo da svakom uzmeš sok, jedno jelo, pa onda još muž, žena… Da je i McDonald’s, treba imati taj novac. Kolike god bile porezne olakšice ili što već”, piše Hrga i nastavlja: “Osim toga što je financijski izazovnije, izazovnije je i organizacijski. Ne možeš se u potpunosti posvetiti poslu i samo stvarati karijeru jer doma imaš nešto puno važnije.”

“Sve je dakle izazovnije. A društvo živi od onih koji stvaraju život. To je najvrijednije.
Mislim da bi pravedna društva to trebala pravedno uzeti u obzir. Makar išlo na moju štetu”, zaključila je Hrga i potaknula razne reakcije.




“Super pogotovo za one koji ne mogu stvarati novi život ni da silno žele ( zdravstveno, životno) i onda ih još kaznit s porezom…tako nepravedno”, komentirala je jedna pratiteljica, a Hrga joj je poručila: “Onaj tko silno želi a ne može, ozbiljno će razmišljati o posvojenju ili da konkretno pomaže određeno/određenu djecu”.

Mirjana Hrga se obrušila, uputila gorljivu poruku: ‘Počinje spirala nesreće, trajat će duže od izbora’




“Brate mili, što ste se tipično hrvatski već uzjogunili”

“Majkama domaćicama treba dati plaću i sva prava kao i zaposlenima dok djeca ne postanu punoljetna”, poručio je jedan pratitelj, a Hrga je dodala: “A i dalje, jer trpi muža. U svakom slučaju, žena zaslužuje sve. Ako je žena.”

Jedna pratiteljica nije se baš složila s Hrginom objavom. “Nisam sigurna. Spektar djelovanja samca ili obitelji? Kojim mjernim instrumentom mjeriti vrijedno i najvažnije? Nisam još otkrila. Doduše imam jedno iskustvo, ali vrijedno je. Ne bih na svoju štetu, ipak”, poručila je, a njen komentar malo je iznenadio Hrgu.

“Dobro brate mili, što ste se tipično hrvatski već uzjogunili?   Nije isto kad kupuješ sebi hranu svaki dan ili kad kupuješ za još jedno, dvoje, troje…a vi pričajte što želite. Nije isto. Ja ne moram u dućan po četiri dana. Uvijek ću nešto smisliti za sebe, ali da imam još jedno, dvoje to ne bi bilo isto stanje budžeta. Početak i kraj priče”, iskazala je svoje stajalište Hrga.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.