Foto: Ilustracija/Pixabay

Pitali Hrvate gdje se nalaze Koloseum i egipatske piramide: ‘To je u Dubaiju valjda’

Autor: F. P.

Svjetske znamenitosti svakako su jedan od većih fenomena, još i danas. Spomenici kao što su egipatske piramide, atenska akropola ili pak rimski koloseum kod promatrača izazivaju divljenje, a nimalo ne čudi kako svake godine privlače nevjerojatan broj posjetitelja.

Međutim, za neke od njih potrebno je malo ‘napregnuti mozak’ kako bi se sjetili gdje se točno nalaze. Upravo to znanje odlučili smo provjeriti među hrvatskim građanima, koje smo upitali gdje se  nalaze odabrane svjetske znamenitosti te kako se točno zovu, a odgovori su bili zaista šaroliki.

Rimski koloseum jedna je od prepoznatljivijih građevina, a samo ime otkriva i njenu lokaciju. Stoga ne čudi što je većina naših ispitanika točan odgovor ispalila ‘kao iz topa’, dok je samo jedan priznao da ne zna. No nisu sva iduća pitanja bila tako laka za odgovoriti.

@dnevno.hr Znate li vi gdje se nalaze ove znamenitosti? 🗽 #dnevnohr #anketa #voxpopuli #znamenitosti #streetinterview #quiz #newyork #peru #zagreb #athens #egypt #rome #fy #fyp #tiktok #viraltiktok ♬ original sound – dnevnohr

Jedna znamenitost izazvala najviše netočnih odgovora

Akropola u Ateni znamenitost je iznimno bogata poviješću. Redovno se spominje u školskim udžbenicima, a neizbježna je destinacija pri većini posjeta Grčkoj. Pa ipak, iako je većina Hrvata na ulicama znala lokaciju akropole, nisu se svi mogli sjetiti točnog naziva spomenika.

Povijesno utočište Machu Picchu u Peruu izazvalo je najviše netočnih odgovora. Nekoliko ih nije znalo niti lokaciju niti naziv, dok su dvije grupe ispitanika netočno odgovorile da se nalazi u Kini no nisu rekli naziv znamenitosti. Jedna Hrvatica je također pogrešno odgovorila da se radi o planini Mount Everest.

Hrvatice otkrile koliko su platile robu: Od ovih iznosa mnogima će se zavrtjeti




Uslijedile su zatim slavne egipatske piramide. Predmeti čuđenja i brojnih legendi, ove građevine su vjerojatno jednako poznate kao i rimski koloseum. Većina ispitanika nije nimalo oklijevala sa točnim odgovorom, no jedan je ipak iskakao. “Znam da je neka piramida, u Dubaiju valjda”, odgovorio je jedan Hrvat.

Za kraj je uslijedio jedan od najvećih i najpoznatijih američkih spomenika. Riječ je, dakako, o Kipu slobode na ušću rijeke Hudson u New Yorku, koji se pojavljuje i u brojnim filmovima. Kao i sa piramidama, svi osim jednog koje smo upitali sa sigurnošću su ponudili točan odgovor te tako zaokružili našu anketu.




Autor:F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.