Loš PR u dijaspori – Koje su svjetski poznate osobe podrijetlom Hrvati, a da to niste ni znali

Autor: Ratko Martinović

Višemilijunsko hrvatsko iseljeništvo nastanjeno je u većem broju svjetskih država, te ćemo vidjeti koji Hrvati svojim uspjesima mogu najviše promovirati domovinu, no to ne čine zbog lošeg PR aparata u matici.

Od Buenos Airesa, Pertha do Punta Arenasa i Pittsburgha hrvatska dijaspora naseljava gotovo sve geografske točke. Koliko koristimo iseljeništvo u promociji druga je tema, no zanimljivo je vidjeti koji su Hrvati danas dio ‘mainstream’ kulture, a toga smo više ili manje svjesni.

Dietrich Mateschitz (Austrija) – Ovaj austrijski multimilijarder rođen je 1944. u hrvatskoj prosvjetarskoj obitelji u mjestu Sankt Marein, a danas je najpoznatiji kao vlasnik najprofitabilnijeg svjetskog energetskog pića Red Bulla. Izuzev komercijalnog poteza i leta Felixa Baumgartnera, Didi Matešić ulaže na sve strane u sportske brandove, a Hrvatska mu trenutno nije niti na kraj pameti. Naši lobisti i političari još jednom nisu ispunili svoju ‘domaću zadaću’.

Scott Bakula (SAD) – Poznati američki glumac i kapetan zvjezdanog broda ‘Enterprise’ iz istoimene serije gdje utjelovljuje kapetana Jonathana Archera. Koliko smo se potrudili oko promocije dovoljno govori činjenica kako je do prije svega koje godine mislio da je Čeh.

Mark Russinovich (Španjolska) – Jedan od bitnijih Microsoftovih programera, suosnivač Winternals Software kompanije i autor brojnih komponenti operacijskih sustava Windows NT i Windows 2000.

Denise Richards (SAD) – Jedna od najljepših Amerikanki po majci je Hrvatica. Glumica poznata po ulogama u ‘Divljoj igri’ i ‘James Bondu’ nama je u pamćenju ostala kao bivša žena Charliea Sheena.

Joe Šakić (Kanada) – Vjerojatno ponajbolji hokejaš svih vremena. Iako je relativno dobro poznato njegovo podrijetlo, nismo ga dobro iskoristili niti u promociji niti u razvoju hrvatskog hokeja.

Jenna Elfman (SAD) – Poznata glumica čije je pravo ime Jennifer Mary Butala. Pamtimo je kao Dharmu u seriji ‘Dharma & Greg’, te po gostovanjima u brojnim filmovima i serijama.




Dušan Popov (Engleska) – Dubrovčanin srpskog podrijetla. Poznat je kao inspiracija za lik Jamesa Bonda, bio je dvostruki agent britanskog MI5 i veliki ženskaroš i kockar. Njegovo ime bi se sigurno moglo pozitivno iskoristiti u raznim marketinškim kampanjama.

Joe ‘Pegleg’ Morgan (Meksiko) – Osnivač meksičke Mafia Mexicane koja je danas napredovala do zloglasnih narko kartela.

Bill Belichick (SAD) – Legendarni trener i glavni menadžer momčadi New England Patriotsa (američki nogomet). Tri puta je bio najbolji trener NFL-a s tri Super Bowla u posjedu. Pravo prezime mu je Biličić i putem djeda dolazi iz Karlovca.




John Cena (SAD) – Najpoznatiji svjetski kečer i protivnik poznatog MMA borca Brocka Lesnara podrijetlom je Hrvat i Albanac. Kako je prilično popularan u SAD-u nije jasno zašto je ovaj podatak toliko brižno ‘skrivan’ od američke javnosti koja ga favorizira.

Anthony Maglica (SAD) – Izumitelj i osnivač branda ‘Maglite’, najpoznatije svjetske svjetiljke koju koriste policijski službenici diljem svijeta.

>>> VIDEO: Gary Gabelich – zaboravljeni rekorder hrvatskih korijena

Croatoan – Legendarno misteriozno indijansko pleme. Neki povjesničari potvrđuju legendu da su Indijanci plemena Croatan, koji su živjeli na području Sjeverne Karoline, bili dijelom hrvatskog porijekla uz činjenicu da su istovremeno hrvatski mornari doživjeli brodolom kod Cape Hatterasa 1498. Također se oslanjaju i na tri rezbarije koje su engleski istraživači pronašli 1593. godine. Rezbarije su sadržavale natpis ‘Croatoan’, što američki povjesničari povezuju s imenom indijskoga plemena Algonquin.

Kada pričamo o ostalim nepoznatim ‘poznatima’ s hrvatskim podrijetlom, vrijedi istaknuti glumca Franka Gorshina (legendarni Zagonetač iz originalnog Batman serijala), Caryja Elwesa (poznati američki komičar, ‘Robin Hood – muškarci u tajcama’), Jaya Grdinu (XXX glumca i bivšeg muža Jenne Jameson), Tomu Miličevića (gitarista benda ’30 seconds to Mars’), Ivanu Miličević (glumicu), Johna Bonačića (republikanskog senatora države New York), Kevina McHalea (bivšeg trostrukog NBA prvaka i današnjeg trenera Houston Rocketsa), Pata Mileticha (MMA i UFC legendu) i brojne druge.

Srećom, postoje i svijetli primjeri PR-a poput Johna Malkovića, Krista Novoselića, Marka Begića, Denisa Kučinića, Rudyja Tomjanovića, no i ti primjeri su plod samoinicijativne želje za promocijom, a ne nekog organiziranog plana.

Autor:Ratko Martinović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.