FOTO: Sjećate li se prvog hrvatskog superheroja, čovjeka od kamena – Super Hrvoja?

Autor: Z.S.

Kada se pretvori u čovjeka od kamena, Super Hrvoje je gotovo neranjiv; iz ruku ispucava kamenje, a može se i stopiti sa kamenom. Jedina mu je slabost što uvijek mora biti u kontaktu sa kamenim tlom.

U jeku Domovinskog rata 1992. godine izašao je strip o prvom hrvatskom superheroju. Hrvoje Horvat je, položivši ruke na kameni pleter, postajao Super Hrvoje – čovjek od kamena. Naime, prema legendi iz stripa, svaki put kada se nevina krv prolije na starohrvatskom kamenu, mala kamena statua oživljava i povjerava moć kamena svom nalazniku.

– Ideja o Super Hrvoju javila se 1991. godine za vrijeme napada na Hrvatsku. Moj prijatelj i strip-crtač Siniša Ercegovac mi je došao s idejom stripa o prvom hrvatskom superjunaku. Poznato je da je Superman nastao za vrijeme rata i da se borio protiv nacista. Ideja novinara koji je dijete naših gastarbajtera i dolazi u Hrvatsku te postaje Super Hrvoje – čovjek od kamena – odmah mi se svidjela. Prva epizoda je izdana 1992. godine u lipnju i bila odlično primljena – rekao je Nikola Listeš, jedan od autora stripa.

Hrvatski Kapetan Amerika

Prvi broj stripa prodan je u 18.000 primjeraka. Super Hrvoje svoje je mjesto našao i na stranici internationalhero.co.uk, međunarodnom katalogu superheroja.

'Superheroj je napravljen s namjerom da bude hrvatska verzija Kapetana Amerike, tijekom hrvatskog rata za nezavisnost od Jugoslavije. Zato se u stripu bori protiv jugoslavensko-srpske vojske i paravojske', opisuju na ovoj stranici Super Hrvoja.

Kada se pretvori u čovjeka od kamena, Super Hrvoje je gotovo neranjiv; iz ruku ispucava kamenje, a može se i stopiti sa kamenom. Jedina mu je slabost što uvijek mora biti u kontaktu sa kamenim tlom.

– Ni dan danas ne znam zašto se taj projekt ugasio iako je imao prodajnu budućnost i tržište. Znam da su ga hrvatski vojnici oduševljeno prigrlili. Ja i Siniša smo bili spremni nastaviti crtati daljnje epizode, ali strip je bio ugašen vjerojatno zato što je imao hrvatski predznak. Pravo je čudo da i Super Hrvoje nije završio u Haagu zbog prekomjerne upotrebe vatre recimo, ili zbog zločinačkog pothvata ha, ha… Danas čujem da je među strip-kolekcionarima jako tražen, a osobito u Srbiji! Meni i danas dođu ljudi i pitaju kada će druga epizoda i što se događa sa Super Hrvojem u njoj? Nažalost, tada nismo znali da će to biti i jedini objavljeni strip-album o Domovinskom ratu – rekao je Listeš.




Prvi hrvatski superheroj prošle je godine napunio 20 godina što je proslavljeno reizdanjem u Q stripu. Mnogi fanovi i danas ga se rado sjećaju.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.