Foto: Pixabay

Šest znakova da ste pod većim stresom nego što ste mislili: Spriječite negativne utjecaje na zdravlje

Autor: Zlatko Govedić

U današnjem ubrzanom načinu života, stres je postao gotovo neizbježan pratilac. Ponekad se suočavamo s toliko svakodnevnih izazova da nismo ni svjesni koliko nas stresni događaji zapravo pogađaju.

Iako određena razina stresa može biti normalna, prevelik stres može štetno utjecati na vaše tjelesno i duševno zdravlje.


Ovih šest znakova ukazuju na to da biste mogli biti pod većim stresom nego što ste pretpostavljali.

Problemi sa spavanjem

Ako vam je teško usnuti, često se budite tijekom noći ili se budite umorni i iscrpljeni, to bi mogao biti znak da ste pod stresom.

Stres može uzrokovati anksioznost i nesanicu, što dalje može dovesti do smanjenja energije, loše koncentracije i općeg umora.

Napitak za brzo jutarnje razbuđivanje: Nakon samo jedne čaše započet ćete dan puni energije i poleta

Promjene u apetitu

Stres može značajno utjecati na vaše prehrambene navike. Neki ljudi pod stresom mogu se okrenuti prejedanju, tražeći utjehu u hrani, dok drugi gube apetit i zanemaruju obroke.

Ako primijetite znatne promjene u prehrani, to može biti znak da stres igra veću ulogu u vašem životu nego što pretpostavljate.
Tjelesne tegobe

Stres ne utječe samo na vaš um, već i na tijelo. Česti simptomi stresa uključuju glavobolje, bolove u trbuhu, napetost u mišićima i česte prehlade.

Ti fizički simptomi ukazuju na to da se tijelo pokušava nositi sa stresom, no dugotrajni stres može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Promjene raspoloženja

Stres može izazvati značajne promjene u vašem raspoloženju. Osjećaj tuge, razdražljivosti, tjeskobe ili čak bijesa mogu biti posljedice prevelikog stresa.

Ako primijetite da ste postali emotivno labilni ili da vam je teško kontrolirati svoje emocije, mogli biste biti pod većim stresom nego što pretpostavljate.

Foto: Unsplash

Smanjena koncentracija

Stres može negativno utjecati na vašu sposobnost koncentracije pa se možete suočiti s teškoćama u obavljanju svakodnevnih zadataka.
Zaboravljanje stvari, smanjena oštrina uma, osjećaj “magle u glavi” ili nemogućnost koncentriranja na posao ili zadatke mogu biti znaci prekomjernog stresa.

Opadanje kose

Kada razina kortizola poraste, ona također inhibira druge hormone u vašem tijelu, poput hormona štitnjače.

Kada se to dogodi, to utječe na signal vašeg tijela da raste dlaka. Stres također može potaknuti trihotilomaniju, stanje koje uzrokuje da osoba ima neodoljivu želju da čupa kosu s glave, obrva ili drugih dijelova tijela

Osjećate li tjeskobu ovih dana? Postoje razlozi zašto vas muči anksioznost u ovom dijelu godine

Reagirajte na vrijeme

Ako prepoznate bilo koji od ovih znakova, važno je da poduzmete korake kako biste se nosili sa stresom i vratili ravnotežu u svoj život.

To može uključivati vježbanje, tehnike opuštanja, razgovor s terapeutom ili promjene u načinu života.

Prepoznavanje stresa i njegovo aktivno upravljanje mogu značajno poboljšati vaše tjelesno i duševno zdravlje.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.