Foto: Pixabay/ilustracija

Svaki tjedan biste trebali resetirati svoj mobitel: To je dobro za vašu sigurnost, no i za uređaj

Autor: B. D.

Američka nacionalna sigurnosna agencija (NSA) savjetuje svakome da barem jednom tjedno ponovno pokrene svoj pametni telefon. Dovoljno je jednom tjedno isključiti, pa opet uključiti uređaj, a mnogi mobiteli imaju opciju za “reset”. Kako piše Fenix, time se zatvaraju sve otvorene aplikacije te se čisti radna memorija uređaja.

Resetiranjem se ne mijenjaju podaci koji su spremljeni na tvrdi disk uređaja, dakle ne možete izgubiti fotografije koje imate spremljene ili brojeve u imeniku. Resetiranje može pomoći s nekim softverskim problemima koji ometaju rad vašeg uređaja. Moguće je da ćete nakon ponovnog pokretanja uređaja morati unijeti PIN, pa ga imajte pri ruci.

Osim što omogućava vašem uređaju da se riješi smetnji koje su ga zakrčile kroz cijeli tjedan, resetiranje mobitela štiti uređaj od mogućnosti krađe podataka putem virusa kao što je naprimjer trojanski konj.

Foto: Pixabay

Njihova prednost postala je mana

Hakeri sve više koriste viruse na koje korisnici na uređaju ne moraju niti kliknuti, dakle mogu vam na mobitel ubaciti virus i bez da ste otišli na sumnjivu poveznicu. Paralelno razvoju takvih malicioznih programa razvija se i zaštita protiv istih. Proizvođači stavljaju softverske barijere zbog kojih je hakerima sve teže virus ugraditi u softver vašeg uređaja.

Hrvatskim štedišama još nisu vratili novac, ali slovenska banka nakon 30 godina ima plan

Budući da im je teško ubaciti virus na tvrdi disk, hakeri sve više maliciozne programe ubacuju u predmemoriju gdje ih je teže otkriti i pratiti. Međutim mobitel ponovnim pokretanjem briše sve podatke iz predmemorije te se tako možete riješiti malicioznih podataka prije nego naprave štetu vašem uređaju.
Ostale preporuke NSA-e uključuju deaktiviranje funkcija praćenja lokacije, korištenje samo službenih dodataka i aplikacija iz provjerenih izvora, redovita ažuriranja softvera, isključivanje Bluetootha kada se ne koristi i izbjegavanje javnih Wi-Fi mreža.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.