Ove bobice imaju čudesno svojstvo: Ako ih jedete svaki dan poboljšat će vam pamćenje
(RECEPT) RIJEŠITE SE LOŠEG KOLESTEROLA: Ovaj napitak od limuna i peršina jak je saveznik u borbi s masnoćom u organizmu
Kolesterol je rizični čimbenik za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Međutim to je i tvar koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma. Kolesterol prisutan u svakoj živoj stanici ljudi i životinja jer je esencijalni metabolit, a najviše ga ima u namirnicama životinjskog podrijetla.
Sastavni je dio stanične membrane, sudjeluje u metaboličkim procesima u izmjeni tvari, služi za sintezu hormona kore nadbubrežne žlijezde i spolnih hormona, te vitamina topivih u mastima kao i za sintezu vitamina D, prekursor je žučnih kiselina koje služe u probavi i apsorpciji masti. Ako su vrijednosti kolesterola povišene postaju rizični čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Važno je napomenuti da postoje dvije frakcije.
LDL-čestice (lipoproteini male gustoće) – prenose kolesterol iz jetre do stanica. Višak kolesterola može se taložiti na stijenkama arterija, te uz još neke druge tvari stvara aterosklerotski plak, a koji s vremenom može uzrokovati začepljenje krvnih žila. Iz tog se razloga LDL kolesterol naziva i lošim kolesterolom.
HDL-čestice (lipoproteini velike gustoće) – sakupljaju na sebe suvišan kolesterol iz krvi i tkiva i prenose ga u jetru. Na taj način smanjuju vjerojatnost nagomilavanja kolesterola na stijenkama krvnih žila i vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Iz tog se razloga HDL-kolesterol naziva dobrim kolesterolom.
U narodnoj medicini postoji sok koji bi vam mogao pomoći u borbi s povišenim kolesterolom.
Moćna kombinacija
Operite limun u što hladnijoj vodi. Potom ga potopite u toplu vodu u koju ste prije toga nasuli sodu bikarbonu. Sačekajte najmanje jedan sat kako bi se limun smekšao.
Potom što sitnije isjeckate peršin, i to zajedno sa stabljikom.
Isijecite limun s korom te ga s peršinim ubacite u lonac. Preko toga nalijte tri litre vode te kuhajte dva do tri sata na laganoj vatri, sve dok se oba sastojka ne raskuhaju i rastope.
Zatim procijedite tekućinu, a ljekoviti sirup koji je ostao u loncu prelijte u čiste staklenke ili boce. Obično ga ostane oko 1,5 l.
Zatvorite staklenke. Kada se ohlade, odložite ih u hladnjak.
Svaki dan ujutro natašte popijte po jednu čašicu za rakiju.
Terapija traje dva tjedna.
Napomena:
Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.
ZADNJE VIJESTI
Ovu biljku mnogi koriste kako bi ublažili alergije: Pomaže s nizom stvari, a lako se uzgaja
Trik za čišćenje zidova koji štedi vrijeme i novac: Dom će vam biti kao nov
Evo kako kava utječe na vas iz minute u minutu: ‘Svi misle da kofein brzo nestane’