Unsplash

Ovih 5 stvari SIGURNO NISTE ZNALI o špinatu, a prijeko nam je potreban

Autor: Iva Hanzen

Sjećate se Popaja i scena u kojima ovaj lik iz crtića pojede špinat i automatski dobije nadljudsku snagu? Pa tako nekako špinat djeluje na nas i u pravom životu. Osim što je iznimno zdrav, krasi ga ugodan okus pa će se mnogi od nas rado sjetiti špinata na mlijeku u kombinaciji s kremastim pireom, jela kojeg smo toliko obožavali kada smo bili djeca.

Unsplash

1. Špinat nikako ne smijete podgrijavati nakon što ste ga termički obradili jer time postaje toksičan, točnije prilikom zagrijavanja nitrat  u špinatu pretvara se u otrovni nitrit.

2. Špinat sadrži klorofil kojem i ‘duguje’ svoju zelenu boju, a klorofil je zaista čudotvoran za naše zdravlje jer između ostalog sadrži klorofilin, tvar koja se smatra najjačim prirodnim sredstvom za zaštitu stanica od mutacija, odnosno od raka.

3. Još je u 16. stoljeću francuska kraljica Katarina de Medici znala koliko je špinat zdrav. Svojim je kuharima zapovjedila da uz svaki obrok poslužuju špinat.

4. Ono što je odlično kod ovog borca protiv astme, visokog krvnog tlaka i dijabetesa te čuvara kostiju i kože je to što ga se može saditi i jesti tokom gotovo cijele godine, pogotovo zimi kada su nam vitamini i minerali prijeko potrebni.

5. Premda nam je toliko poznat i kao da je oduvijek rastao u našim vrtovima, ne znamo da u biti potječe s Bliskog istoka gdje  već stoljećima raste kao samonikla biljka.




Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.