Foto: Pexels

Poznati kardiolog zapanjio tvrdnjom: ‘Masti nisu ono što nas ubija, ovo izbacite iz prehrane’

Autor: F.F

Često se čuje da su masnoće štetne za zdravlje jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od srčanih bolesti i uzrokuju pretilost. Međutim, britanski kardiolog dr. Aseem Malhotra tvrdi suprotno i nije usamljen u tom mišljenju. Prema novim istraživanjima, pravi neprijatelj vašeg zdravlja je – šećer.

Dr. Malhotra naglašava kako su punomasni proizvodi zapravo korisni za zdravlje. Dokazi pokazuju da masnoće ne uzrokuju srčane probleme, već prehrana bogata punomasnim mliječnim proizvodima može zaštititi od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. “Preporučujem svojim pacijentima da konzumiraju punomasne proizvode i hranu bogatu zasićenim mastima”, kaže dr. Malhotra.

Malhotra objašnjava kako je sam izbjegavao punomasne proizvode i redovito vježbao, ali je i dalje imao višak sala na trbuhu. To ga je potaknulo da istraži utjecaj masti na zdravlje. Zaključio je da je šećer najveća opasnost za zdravlje, objavljeno je na njegovoj stranici.

Foto: Pexels

Sve je više istomišljenika

Profesor pedijatrije dr. Robert Lustig, koji je proučavao utjecaj masti i šećera na pretilost kod djece, slaže se s Malhotrom. Lustig smatra da bi proizvodi koji sadrže šećer trebali imati istaknuta upozorenja, kao što ih imaju cigarete i alkohol.

Sve više stručnjaka vjeruje da glavni uzrok prekomjerne tjelesne težine i povezanih bolesti nije masnoća, već šećer. Dr. Malhotra ističe da se od masnoće ne deblja, kao što se ne pozeleni od povrća koje jedete. Dr. Gary Tobbs dodaje da pretilost nije povezana s brojem kalorija, već s vrstom hrane koju jedemo.

Oko 23% švedske populacije prakticira prehranu koja uključuje punomasne proizvode i minimalan unos ugljikohidrata. Dr. Andreas Enfeld, švedski stručnjak i tvorac programa prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masnoća, kaže da mnogi smatraju njegovu prehranu “tempiranom bombom”, ali dok broj pretilih ljudi diljem svijeta raste, u Švedskoj se broj osoba s prekomjernom težinom postupno smanjuje.

Jednostavan savjet koji će vam olakšati san: Treba vam samo limun i malo soli




Istraživanja ukazuju na isto

Istraživanje Švedskog zdravstvenog vijeća pokazalo je da je ovakva prehrana najbolja ne samo za mršavljenje, već i za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod pretilih osoba.

Dvije studije koje je 2014. proveo Medical Research Alliance na Sveučilištu Cambridge otkrile su da zasićene masti iz mliječnih proizvoda, kada se konzumiraju umjereno, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.