Foto: Pexels

Obrve vam mogu reći puno toga o vašem zdravlju: Obratite pozornost na gustoću

Autor: F.F

Obrve, često zanemareni dio lica, zapravo mogu biti pokazatelj zdravlja. Ono što možda niste znali jest da promjene u obrvama mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme. Iako su često povezane s estetikom, obrve mogu otkriti mnogo više – od hormonalnih disbalansa do nedostatka određenih hranjivih tvari.

Na obrvama se mogu primijetiti brojna stanja, a bitno je obratiti pozornost na to jesu li vam se obrve razrijedile. Evo nekoliko čestih problema koji se mogu primijetiti na obrvama:

Hipotireoza: Ako su obrve prorijeđene, osobito na vrhovima, to može ukazivati na hipotireozu, stanje uzrokovano nedostatkom hormona štitnjače. Koža oko obrva može biti suha i perutava.

Foto: Pexels

Obratite pozornost

Psorijaza: Osim hipotireoze, određena kožna stanja poput psorijaze mogu utjecati na obrve. Psorijaza često uzrokuje podignutu, grubu i perutavu kožu oko obrva, što može utjecati na rast dlačica, piše Najžena.

Mnogi rade ovu pogrešku kada kuhaju na maslinovom ulju: Evo na što morate obratiti pozornost

Alopecija: Nedostatak dlačica na obrvama može biti znak alopecije, autoimune bolesti koja može uzrokovati gubitak kose na različitim dijelovima tijela, uključujući obrve. Iako uzrok nije uvijek jasan, nedostatak željeza i stres mogu doprinijeti ovom stanju.




Nedostatak vitamina i minerala: Nedostatak određenih hranjivih tvari, poput masnih kiselina i cinka, može utjecati na gustoću obrva. Na primjer, nedostatak masnih kiselina, koje su prisutne u ribi, orašastim plodovima i sjemenkama, može rezultirati gubitkom dlačica na obrvama, dok nedostatak cinka, koji se nalazi u mesu i plodovima mora, može dovesti do gubitka kose.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.