Foto: Pixabay

Opasne nuspojave pretjeranog unosa proteina: Ako želite izgraditi mišićnu masu, nemojte ponavljati početničke greške

Autor: Zlatko Govedić

Posljednjih dvadesetak godina, proteini su postali središnja tema u svijetu prehrane i fitnessa. Mnogi im se ljudi okreću kako bi izgradili mišićnu masu, smršavjeli ili poboljšali opću tjelesnu kondiciju. Međutim, kao i kod svega ostalog, pretjerivanje može imati negativne posljedice. U slučaju proteina, takva praksa može dovesti do niza nuspojava koje je važno razumjeti i uzeti u obzir prilikom planiranja prehrane.

Za početak, dušik se pojavljuje kao produkt razgradnje proteina, a velike količine dušika jesu toksične i mogu uzrokovati žeđ. Prema tome, morat ćete piti više tekućine.

Mnogi ljudi povećavaju unos proteina dok smanjuju unos ugljikohidrata. A kad jedemo manje ugljikohidrata, tijelo crpi energiju iz masti. Iako je to dobro za trbušne mišiće, barem u početku, mogli biste imati neugodan zadah iz usta.

Kada pretjerate s bijelim mesom piletine, proteinskim shakeovima i jajima, vaši probavni enzimi to teško podnose pa možete imati probavne smetnje i mučninu.

Napad na vitalne organe

Jedna od najčešćih nuspojava pretjeranog unosa proteina jest preopterećenje bubrega. Proteini se razgrađuju u tijelu i stvaraju otpadne tvari koje se izlučuju putem bubrega. Kada unos proteina premaši preporučene razine, bubrezi se moraju nositi s povećanim opterećenjem. To može dovesti do oštećenja bubrega i povećanog rizika od razvoja bolesti.

Isto tako, Pretjerani unos proteina, napose ako se temelji na unosu velike količine crvenog mesa i prerađene hrane, može povećati razinu kolesterola i krvnog tlaka, a to su čimbenici koji povećavaju rizik od srčanih bolesti poput srčanog udara i moždanog udara.

Nadalje, jetra je organ od vitalne važnosti za metabolizam i razgradnju tvari u tijelu, uključujući proteine. Pretjerani unos proteina može dovesti do povećanog stresa na jetru, što može rezultirati oštećenjem i smanjenom funkcijom jetre.




Pretjerani unos proteina može uzrokovati i gastrointestinalne probleme. Naime, prevelika količina proteina može biti teška za probavni sustav i uzrokovati simptome poput nadutosti, proljeva, zatvora ili nadraženosti crijeva.

Pretjerivanjem do nedostatka

Ovdje naročito treba napomenuti da pretjerani unos proteina može dovesti do nedostatka drugih hranjivih tvari. Ako velik dio prehrane čine proteini, postoji rizik da se zanemare drugi važni nutrijenti poput vlakana, vitamina i minerala koji su esencijalni za cjelokupno zdravlje.

Naravno, ne treba potpuno izbjegavati unos proteina. Oni su važan dio prehrane i igraju ključnu ulogu u izgradnji mišića, obnavljanju tkiva i održavanju zdravog imunosnog sustava. Međutim, preporučuje se umjeren unos proteina, koji zadovoljava dnevne prehrambene potrebe, ali ne prelazi preporučene količine.




Kao i kod bilo koje druge prehrambene promjene, važno je konzultirati se sa stručnjakom ili nutricionistom prije nego što se donesu drastične odluke o prehrani. Stručnjak će moći procijeniti individualne prehrambene potrebe i pružiti smjernice o pravilnom unosu proteina, uzimajući u obzir ciljeve pojedinca i zdravstveno stanje.

Ravnoteža i umjerenost ključni su kako bi se postigla optimalna prehrana i izbjegle nepoželjne posljedice.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.