Foto: Guliver Image/AP Photo/Anna Szilagyi

ŠTO ĆE REĆI NATO I EU? Orban opet udario šakom i pokazao tko je ‘glava kuće’: Osuda već ne nedostaje, strah se rapidno širi

Autor: Ivor Kruljac

Dok ga zapadni partneri iz EU-a i NATO-a redovito optužuju za zlouporabu vlasti, mađarski premijer Viktor Orban od srijede u ponoć uveo je novo izvanredno stanje koje njegovoj Vladi ponovno omogućuje donošenja odluka bez parlamenta, po hitnom postupku.

Mađarska je prethodno imala na snazi izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa te to stanje praktički nije bilo ukinuto (na snazi je trebalo ostati do 31. svibnja), dok se sada novo nije uvelo radi rata u Ukrajini.

“Svijet je na rubu gospodarske krize. Mađarska mora ostati po strani u ovom ratu i štititi financijsku sigurnost svojih obitelji. Koristeći se svojim ustavnim pravom vlada od ponoći proglašava izvanredno stanje zbog rata”, opravdao je Orban ovu odluku na svojem Facebooku.

Orban je početkom travnja osvojio četvrti uzastopni mandat, a Mađarskom vlada posljednjih 12 godina. Njegova stranka Fidesz u parlamentu ima dvotrećinsku većinu te je parlament koji je tek nedavno položio prisegu izmijenio ustav kako bi se izvanredno stanje uvelo zbog sukoba.

Dok se kroz srijedu očekuju prve Orbanove odluke u novom izvanrednom stanju, neprekidno izvanredno stanje osudila je nevladina organizacija za građanska prava TASZ.

“Izvanredno stanje daje Viktoru Orbanu više manevarskog prostora nego inače i omogućuje mu jednostavno ograničavanje i ukidanje temeljnih prava svake osobe”, napominje TASZ.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.