Foto: Darko Tomas / CROPIX

Pupovac i Plenkovićevi partneri šute: Evo kada bi se mogla znati Turudićeva sudbina

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Za nama je turbulentan politički vikend. Prvo je predsjednik Zoran Milanović u subotu naprasno sazvao konferenciju za medije, na kojoj se još žešće obrušio na Vladinog kandidata za šefa DORH-a, Ivana Turudića, rekavši da za njegov izbor postoje ‘sigurnosne zapreke’ te ispričao kako je od SOA-e dobio informaciju o Turudićevim noćnim sastancima sa Zdravkom Mamićem 2015. godine.

Nanizale su se reakcije, oporba se obrušila na Turudića, vladajući su ga branili argumentom da je jako neobična ta Milanovićeva osmogodišnja šutnja. No, onda je stiglo nešto još veće. Jutarnji je objavio poruke koje su tijekom više godina razmjenjivali Turudić i bivša državna tajnica, sada optužena za korupciju, Josipa Pleslić (bivša Rimac).

I sam Turudić danas je gostujući u Dnevniku Nove TV potvrdio da su neke od njih autentične, a iz njih se saznaje da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na Županijskom sudu u Zagrebu, te da je od njega znala tražiti i pravne savjete i usluge. Turudić se brani da nije prijatelj s Rimac, već samo bliski poznanik. Ponovio je da je Rimac tražila informacije o nekom predmetu na sudu, ali da joj on nije pomogao.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Kakva je sudbina Ivana Turudića?

Kako doznaje Jutarnji list, konačna odluka o tome hoće li Ivan Turudić ostati Vladin kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika donijet će se nakon sastanka vodstva HDZ-a zakazanog za ponedjeljak poslijepodne i nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i njegovih najbližih suradnika sa svojim koalicijskim partnerima (Miloradom Pupovcem iz SDSS-a, Darijom Hrebakom iz HSLS-a i ostalim članovima parlamentarne većine) koji će se održati u utorak – dan prije glasanja o izboru novog glavnog državnog odvjetnika u Saboru.

Kako stvari sada stoje, predsjednik Vlade će u sljedećih 48 sati vagati je li percepcija u javnosti o sucu Turudiću toliko narušena da bi mogla ozbiljno naštetiti i izbornim šansama vladajuće stranke ili se s Turudićevom nominacijom ipak može ići dalje.

Osim u HDZ-u, u nedjelju su šutjeli i koalicijski partneri, ne želeći otkriti hoće li u slučaju da premijer Plenković ne odustane od svog izbora koji je digao na noge sve u zemlji, otkazati poslušnost HDZ-u. Hrebak se danas nije javljao na telefon, kao ni Milorad Pupovac, Furio Radin i Silvano Hrelja. 

Zbog Turudićevih poruka uključio se Vrhovni sud: Ovo slijedi ako ispadne da je lagao







Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.