Foto: Guliver/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

Cvrtili je sasvim jasno što slijedi u Iranu: ‘Njihovom društvu to nije nepoznanica’

Autor: I.G.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš i potencijalni nasljednik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbajdžanom, objavili su dužnosnici i državni mediji u ponedjeljak.

Olupina helikoptera, koji je prevozio Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana, pronađena je rano u ponedjeljak nakon intenzivne potrage po nevremenu. Raisijevu smrt potvrdio je potpredsjednik Mohsen Mansuri u priopćenju na društvenim mrežama i na televiziji.

Državna televizija prikazala je snimke mjesta nesreće, gdje je helikopter udario u vrh planine. Iako uzrok pada još nije službeno potvrđen, država je objavila da je Raisi letio u američkom helikopteru Bell 212.

Cvrtila: Pojačat će se borba za moć u državi

Raisievu iznenadnu smrt za portal Dnevno komentirao je vanjskopolitički analitičar Vlatko Cvrtila, a upitali smo ga što se može očekivati nakon smrti iranskog predsjednika: “S obzirom na činjenicu da u političkom životu svake države postoje različite grupacije koje se natječu za moć, otvara se vjerojatnost da će neka od tih grupacija pokušati okriviti vanjske čimbenike i tu tezu staviti u javnost. Poznato je da su takvi narativi popularni u konzervativnim krugovima Irana, pa bi na taj način dobili određenu količinu moći u nekoj vrsti natjecanja za utjecaj koji žele imati u okviru političkog sustava.
Kako bi se smrt iranskog predsjednika mogla odraziti na Hrvatsku: ‘Svi se toga boje’

Nije nepoznato da tamo postoji više skupina koje se međusobno natječu za moć i koje na određen način čekaju da dođe do promjena. Ipak, unatoč svojim godinama i bolesti, njihov vrhovni vođa i dalje drži sve pod kontrolom, ali te skupine iz različitih dijelova vladajućih struktura čekaju trenutak kada će preuzeti kontrolu nad državom.
Među njima je trenutno svojevrsna kontrolirana ravnoteža, no ipak, između glavnih igrača (među kojima je bio i predsjednik) sada će pojačati borbu za moć u državi”, rekao je.

Upitali smo ga postoji li mogućnost da u budućnosti dođe do određenih sukoba na tom području, na što nam odgovara kako nije isključena mogućnost izbijanja novih prosvjeda među stanovništvom. “Iranskom društvu to nije nepoznanica, a u posljednje vrijeme bilo je puno prosvjeda koji su pružali otpor veoma strogom vjerskom režimu. Međutim, ono što se može iščitati i što je ključ svih tih skupina je da se ovdje ne radi o progresivnim i liberalnim skupinama koje bi otvorile Iran, već upravo suprotno”, rekao je.

Bijela kuća je objavila da je američki predsjednik Joe Biden upućen u izvješća o padu. Kina je kazala da je duboko zabrinuta. Europska unija je ponudila satelitsko mapiranje terena.

Što se tiče reakcije SAD-a i saveznika, Cvrtila navodi kako u bliskoj budućnosti najvjerojatnije neće doći do njihove reakcije na smrt predsjednika. “Očito je da se ovdje ipak radi o helikopterskoj nesreći i istraga mora pokazati što je bio uzrok tome. Možda je riječ o teškim uvjetima ili problemima s održavanje, s obzirom na to da se Iran nalazi pod sankcijama, a radilo se o tipu helikoptera koji se proizvodi na zapadu. Čak i ako se pojave nekakve optužbe o tome kako je sve to dio nekakve veće zavjere, SAD sigurno neće reagirati na to”, rekao je Cvrtila.

Foto: Twitter

Letio američkim helikopterom

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje. Kako je rekao vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton, radi se o helikopteru koji je vjerojatno u prometu od 1960-ih. Dodao je da bi uzrok nesreće mogla biti nabava rezervnih dijelova, odnosno poteškoće u nabavi.

“Jačaju oni koji su konzervativni i koji će nastaviti s politikom izolacije, koja često izaziva i nerede. Ne samo iz vjerskih razloga, već i zbog ekonomske situacije. Iran je trenutno pod sankcijama, a kao i svaka država koja se nađe u toj situaciji, prisiljeni su prilagoditi svoju ekonomiju, pa režim uvijek uspije doći do određenih financijskih sredstava koja mu omogućuju da opstane, ali naravno da se to događa na štetu njihovih vlastitih građana koji posljedično tome žive u siromaštvu”, rekao je.

Šezdesettrogodišnji Raisi, izabran za predsjednika 2021., poznat je po postroživanju zakona o ćudoređu, nasilnom gušenju protuvladinih prosvjeda i tvrdokornom stavu u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.