Screenshot

PRAVA ISTINA O NAPADU NA BAČVICAMA: Srbin nije napadnut zbog ćirilice, već nečeg puno goreg

Autor: Marin Vlahović

Zloglasni „Informer“, blizak predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, sinoć je objavio tekst o Srbinu kojeg su „ustaše“ napale na plaži Bačvice u Splitu. U dodatnom pojašnjenju, odnosno podnaslovu teksta, tvrdi se da je napadačima zasmetala ćirilica i riječi cara Lazara.

Što je stvarno Hrvatima zasmetalo?

Naime, stanoviti Aleksandar Gundelj iz Subotice, pojavio se na splitskim Bačvicama s velikom tetovažom na leđima. Riječi cara Lazara, koje spominje „Informer“, puno su manje od natpisa „Delije Knin“, naravno, opet na ćirilici. Za tu provokaciju, velikosrpski huškački medij ima sljedeće objašnjenje. Oni tvrde da je Aleksandar rođen u Kninu, koji je s obitelji napustio 1995, prilikom akcije „Oluja“.

Uz navedene tetovaže, Aleksandar Gundelj ponosno nosi i tetovažu s likom četničkog vojvode i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, Momčila Đujića. I tako, tetoviran četničkom ikonografijom, ovaj mladić se u društvu prijateljice šetao po plaži Bačvice, kada ga je okružilo deset Hrvata. Ne znamo da li ih je Aleksandar brojao, ali razni mangupi, kada se nađu u nezavidnoj situaciji protiv brojnijeg ili jačeg protivnika, uvijek prepričavaju da ih je napalo deset ljudi. „Ma bilo ih je deset“, često je opravdanje za bijeg ili batine, svima onima koji se prave nepobjedivima i neranjivima. Prije nego što su ga napali, Aleksandar je za „Informer“ ispričao da su ga Hrvati pitali, „što ste ovdje došli provocirati“? Djevojka srećom nije napadnuta, a i sam Aleksandar je prošao bez ozljeda. Uspio je pobjeći u obližnji kafić, ali su ga od tamo navodno istjerali, pa se na kraju sakrio u stambenu zgradu.

Screenshot

Jedna stanarka, tada je pozvala policiju i Aleksandar je završio u policijskoj stanici, gdje je prijavio svoje napadače.

Policija zamolila Aleksandra da napusti grad?

Prema njegovim tvrdnjama, tamo su mu policajci rekli da više ne može ostati u Splitu, te da što prije mora napustiti grad. Mi zapravo, iz ove priče, ne znamo do kraja što se to dogodilo na Bačvicama. Vrlo vjerojatno, nakon što su primijetili njegovu tetovažu, Aleksandru je prišla grupa mladića i natjerala ga u bijeg s plaže. Zanimljiv je i opis napada. Informer piše da su „nasrnuli“ na Aleksandra. Nigdje se ne piše o udarcima, što je čudno, jer malo ljudi može izbjeći fizički napad od strane deset napadača, i pritom proći bez ikakvih povreda. Po svemu sudeći, u pitanju je neuspjela provokacija, koja bi mogla imati i paraobavještajnu pozadinu. Uoči, obljetnice Oluje, ponovno imamo obilježavanja takozvanog „Ustanka u Srbu“, povijesnog događaja u kojem su najveću ulogu imali četnici, uz potporu fašističke Italije. Na kompletnom prostoru „ustanka“, koji se odvijao u Hrvatskoj i Bosni, protjerani su, ili poubijani, svi Hrvati i Muslimani, koji su stoljećima živjeli na tom području. Kao da ta provokacija nije dovoljna, sada iz Srbije u Dalmaciju stižu i krajišnici koji ponosno nose tetovaže s četničkim obilježjima i likovima ratnih zločinaca. Prošlu godinu, obilježile su rasprave o pozdravu „ZDS“, dok se o velikosrpskom i četničkom znakovlju, nije previše govorilo. Kako bi se izbjegli incidenti poput ovog na Bačvicama, krajnje je vrijeme da se „četnikovanje“, barem u Hrvatskoj, i zakonom zabrani.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.