FOTO; Guliver image/ (AP Photo/Moti Milrod)

Tel Aviv u ruševinama: Netanyahu održao dramatičan govor naciji, sprema se odmazda

Autor: Dnevno.hr

Islamistički pokret Hamas izveo je u subotu ujutro najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina.

Tako je iz palestinskog Pojasa Gaze izveden žestok i masovni raketni napad, naoružani napadači su prešli granicu, a Hamas objavio početak “specijalne vojne operacije” protiv Izraela.

Izraelska vojska je kazala kako je spremna za rat, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao na vladu nacionalnog jedinstva i najavio odmazdu i kontraudar.

Događaje iz Izraela pratite na našem portalu:

22.55 Izraelci bombardiraju pojas Gaze

Izraelska vojska počela je bombardirati pojas Gaze. Do sada je ubijeno Šest Palestinaca, uključujući jedno dijete. Više od 120 ranjeno u sukobima s izraelskim snagama i doseljenicima, objavile su palestinske medicinske službe.

22.50 Hamas: Ispalili smo 150 projektila




Oružano krilo militantne skupine HAMAS izvijestilo je da je ispalilo 150 projektila prema Tel Avivu. Brigada Izz as-Din al-Qassam izvijestila je putem Telegrama je da je napad pokrenut kao odgovor na bombardiranje stambenog tornja u središtu Gaze.

“Kao odgovor na bombardiranje stambenog tornja u središtu grada Gaze… brigade Al-Qassama sada usmjeravaju veliki raketni udar sa 150 projektila prema Tel Avivu”, objavili su na Telegramu.

22.10 Netanyahu: Ovo su napadi bez presedana

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pozvao je oporbene čelnike Yaira Lapida i Bennyja Gantza na formiranje izvanredne vlade nacionalnog jedinstva nakon iznenadnog napada Hamasa na zemlju, objavila je u priopćenju njegova stranka Likud, a prenosi BBC.

Netanyahu je tu ponudu iznio na sastanku s Lapidom i Gantzom ranije u subotu, po priopćenju Likuda. Lapid je nešto ranije objavio da je ponudio Netanyahuu formiranje zajedničke koalicije “koja može voditi težak, zamršen i dug rat”.

U večerašnjem obraćanju Netanyahu je poručio kako su današnji napadi militanata “bez presedana”. “Ono što se danas dogodilo nikada nije viđeno u Izraelu. Snažno ćemo se osvetiti za ovaj crni dan”, rekao je Netanyahu u televizijskom govoru iz Tiskovnog ureda izraelske vlade.

“Izrael će doći do svakog mjesta gdje se Hamas skriva. Kažem ljudima iz Gaze da odmah napuste ta mjesta”, dodao je.

21:00 Drugi pogled

Ofer Cassif, član stranke Hadash i zastupnik u izraelskom Knessetu, iznio je svoje komentare u vezi s novom eskalacijom sukoba nakon jutrošnjeg napada Hamasa na Izrael. Cassif je naglasio da su smrti civila s obje strane neoprostive, prema izvještaju Al Jazeere.

“Sve dok traje okupacija zločini će se nastaviti”, rekao je.

Cassif je dodao kako su izraelska okupacija palestinskih teritorija i akcije vlade pod vodstvom premijera Benjamina Netanyahua odgovorni za gubitke života među Izraelcima i Palestincima.

“To je nepodnošljivo. Ali ono što mi govorimo je da je jedini način da se takvi zločini spriječe s obje strane okončanje okupacije.

Sve dok traje okupacija takvi strašni zločini će se nastaviti… a ova vlada to želi”, nastavio je. Cassif je također kritizirao američku vladu, rekavši da se događaji poput današnjeg ne bi dogodili da su Amerikanci izvršili pritisak na Izrael da krene prema mirnom političkom rješenju i prekine okupaciju”, naveo je.

19.45 Broj mrtvih porastao na 150

Dužnosnici Izraela poručili su kako je najmanje 150 Izraelaca poginulo, doj je 1000 je ozlijeđeno u napadima Hamasa, prenose lokalni mediji.

19.50 Njemačka savjetuje svojim građanima da ne putuju u Izrael

Njemačka vlada poručila je kako savjetuje svim svojim građanima da ne putuju u Izrael i na palestinska područja.

19.05 Objavljene šokantne snimke

CNN izvještava o nekoliko videosnimki koje su geolocirane, a na kojima se vidi kako pripadnici Hamasa zadiru u Izraelce u Gazi i njezinoj blizini.

Na jednom od snimaka, koji je zabilježen u četvrti Shejaiya u Gazi, vidljivo je kako naoružani muškarac izvlači ranjenu ženu iz prtljažnika vozila i potom je smješta na stražnje sjedalo. Ženino lice je povrijeđeno, a zapešća izgledaju kao da su joj bila vezana iza leđa kablovima. Primijetno je da vozilo posjeduje registarsku tablicu Izraelskih obrambenih snaga, što sugerira mogućnost da je bilo ukradeno i prevezeno do Gaze.

19.00 ‘Zarobljeni deseci izraelskih vojnika’

Glasnogovornik Hamasa rekao je kako su deseci izraelskih vojnika su zarobljeni i nalaze se na sigurnim lokacijama i u tunelima.

18.35 ‘Svi teroristi će biti ubijeni’

“Naši ciljevi su da svi teroristi budu ubijeni, da se sva mjesta oslobode terorista”, navodi se u priopćenju IDF-a koje poziva sve građane koji žive u blizini pojasa Gaze da budu u skloništima.

18.30 Brazil će sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

FOTO: Guliver Image/AP Photo/Fatima Shbair)

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova nedavno je objavilo da će sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon najvećeg napada na Izrael u nekoliko godina. Prema UN-ovim diplomatima, sastanak će se održati u nedjelju.

Ovaj potez dolazi nakon što je Brazil preuzeo predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a ovog mjeseca. U izjavi za javnost, brazilski dužnosnici osudili su napade i izrazili solidarnost s narodom Izraela.

17.15 Ameriklanci: Osigurat ćemo Izraelu sve što treba

Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin rekao je da će Sjedinjene Države raditi na tome da Izrael “ima ono što mu je potrebno da se obrani”.

“Tijekom nadolazećih dana Ministarstvo obrane će raditi na tome da Izrael ima ono što mu je potrebno da se obrani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma”, rekao je Austin u izjavi.

Dodao je da pomno prati razvoj događaja i da američka predanost “pravu Izraela da se brani ostaje nepokolebljiva”, prenosi dpa. Austin je izrazio sućut obiteljima poginulih “u ovom gnusnom napadu na civile”.

17.00 Hamas: Zatočili smo izraelske časnike

Zamjenik čelnika Hamasa, Saleh tvrdi da su zarobljeni visoki časnici izraelske vojske, no Izraelci to demantiraju.

Saleh je za arapski kanal Al Jazeere da će ono što je u njihovim rukama osloboditi sve zatvorenike u Izraelu – očito misleći na Palestince u izraelskim zatvorima.

“Zarobili smo više časnike iz okupacijske vojske”, rekao je.

“Mnogo je ubijenih Palestinaca i mnogo mrtvih Izraelaca, kao i zarobljenika, a bitka je još uvijek na vrhuncu.”

FOTO Guliver image/(AP Photo/Hatem Ali)

16.05 Palestina izdala priopćenje

Palestina je izdala priopćenje pozivajući na okončanje izraelske okupacije Palestine.

“Konstantno upozoravamo na posljedice blokiranja političkog horizonta”, stoji u priopćenju u kojemu se dodaje da su stalno upozoravali na svakodnevne provokacije i napade na sveto mjesto Al Asqa.

“Sigurnost, stabilnost i mir u našoj regiji mogu se postići samo okončanjem izraelske okupacije”, navodi se.

15.45 Gotovo 200 mrtvih u izraelskom napadu na Gazu

Kako tvrde palestinski dužnosnici, 198 Palestinaca umrlo je nakon izraelskih zračnih napada na pojas Gaze. Dodaju da je najmanje 1610 ljudi ozlijeđeno.

15.40 MVEP: Nema Hrvata među žrtvama napada

Među žrtvama u subotu započetih napada Hamasa na Izrael nema hrvatskih državljana, a u Izraelu je trenutno nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika koje su se javile hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. “Prema zasad dostupnim informacijama među žrtvama napada nema hrvatskih državljana”, navodi MVEP.

“Nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika koje se nalaze u Izraelu javile su se Veleposlanstvu RH u Tel Avivu te su u stalnom kontaktu. Zračna luka u Tel Avivu, kao i granični prijelaz prema Jordanu su za sada otvoreni”, dodaje se.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman objavom je na Twitteru “snažno osudio masovne terorističke napade na Izrael i nasilje protiv nevinih ljudi”. “Solidarni smo s Izraelom i pozivamo na trenutnu deeskalaciju”, dodao je.

15.30 UN poziva na prekid nasilja

UN je pozvao na trenutačni prekid nasilja u Gazi odakle je islamistički pokret Hamas počeo najveći napad na Izrael s dosad najmanje 40 mrtvih, a napade su osudili EU, zapadni čelnici i Ukrajina, Rusija i arapski svijet pozivaju na suzdržanost, a Hamasu bliske skupine i države napad pozdravljaju.

FOTO: Guliver image/Moti Milrod) ***ISRAEL OUT***

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Tuerk šokiran je izvješćima o stotinama raketa ispaljenih na Izrael u subotu i navodima o izraelskim civilima koji su postali taoci.

15.00 Izrael napao na Gazu

Izrael je napao Gazu kao odgovor na raketne napade palestinskih militanata ranije u subotu. U zračnim napadima ubijeno je 161 osoba, a 1000 je ranjeno, prema palestinskim dužnosnicima.

14.25 Video navodnog razarana izraelskog tenka

Na društvenim mrežama pojavio se video razaranja izraelskog tenka dronom tijekom napada Hamasa na Izrael.

Na videu se vidi tenk na kojeg dron baca bombu. Nakon eksplozije, tenk zahvaća požar.

Na Twitteru kruže razne spekulacije o tome tko je sve pomogao Hamasu u napadu na Izrael, pa je Sergej Sumlenny, osnivač organizacije za promicanje demokracije European Resilience Initiative Center, kazao kako iza uništenja tenka zasigurno stoji Rusija.

“Nijedan saveznik Hamasa osim Rusije nema iskustva s korištenjem dronova za bacanje bombi na moderne borbene tenkove. Samo je Rusija mogla uvježbati Hamas u tome‘, smatra Sumlenny.

14.15 Palestinski predsjednik: ‘Imamo se pravo braniti’

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je danas da se palestinski narod ima pravo braniti protiv “terora doseljenika i okupacijskih snaga”, prenijela je novinska agencija WAFA.

On je na hitnom sastanku u Ramali razgovarao s brojnim najvišim dužnosnicima palestinskih vlasti.

13.20 Izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo brojke stradalih

Izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u napadu palestinskih snaga ranjeno najmanje 545 osoba te da su poginula najmanje 22 Izraelca.

13.15 Stigla podrška Hamasu

Palestinski napad na Izrael podržao je Iran, a savjetnik vrhovnog iranskog vođe Alija Khameneija poručio je:

“Čestitamo palestinskim borcima. Stojimo uz palestinske borce do oslobođenja Palestine i Jeruzalema”, rekao je Rahim Safavi.

12.55 ‘Ratni zarobljenici’

Izraelski televizijski kanal Reshet 13 javlja da palestinski militanti drže Izraelce u zarobljeništvu u južnom gradu Ofakim, prema novinskoj agenciji Reuters.

Na snimkama na društvenim mrežama vidi se kako Palestinci motociklima odvoze civile u Gazu. Glasnogovornik Hamasa rekao je za Al Jazeeru da “oni nisu taoci – oni su ratni zarobljenici”.

12.30 BBC: Veliki propust izraelskih obavještajnih službi

BBC-ev stručnjak za sigurnost Frank Gardner objavio je danas kako je “iznenadni Hamasov napad na Izrael kolosalan  propust izraelskih obavještajnih službi”.

Izrael ima jednu od najrasprostranjenijih i najsofisticiranijih obavještajnih mreža na Bliskom istoku, kako domaću tako i vanjsku. Ima doušnike infiltrirane u militantne skupine ne samo na palestinskim teritorijima već i u Libanonu, Siriji i drugdje. U prošlosti su bili u mogućnosti ubiti vođe militanata preciznim napadima bespilotnim letjelicama ili čak mobilnim telefonima s eksplozivom.

Međutim, ovim Hamasovim napadom na kraju židovskog praznika čini se da je Izrael uhvaćen na spavanju. Militanti su izgleda uspjeli isplanirati i pokrenuti pažljivo koordinirani napad na Izrael u potpunoj tajnosti. Da će Izrael uzvratiti velikom silom, nema nikakve sumnje. Ali Izraelci će se sada pitati zašto njihovi špijuni nisu znali da se ovo sprema i upozorili zemlju na to, zaključuje BBC.

12.20 Plenković osudio Hamasov napad

Hrvatski premijer Andrej Plenković također je snažno osudio Hamasov napad na Izrael. “Ti teroristički napadi na civile šokantni su i neprihvatljivi”, objavio je Plenković na društvenoj mreži X. “Hrvatska je u ovom teškom trenutku solidarna s Izraelom i njegovim narodom”, naglasio je.

Islamistički pokret Hamas, koji najveći dio međunarodne zajednice smatra terorističkom organizacijom, izveo je u subotu najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani miltanti na nekoliko mjesta prešli granicu i ušli u Izrael.

12.00 Izraelske obrambene snage su objavile snimke napada na ciljeve Hamasa

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su snimke nekih svojih napada na ciljeve Hamasa.

11.30 Snimke napada

Na društvenim mrežama pojavljuju se prve snimke napada na Izrael kao i upada terorista u izraelski teritorij. Izraelske obrambene snage proglasile su pripravnost na ratno stanje, a u tijeku je mobilizacija.

CNN prenosi da su Izraelske obrambene snage proglasile mobilizaciju, podigle rezerviste i podigle alarm na ratno stanje. Zatvoreno je i više aerodroma u južnom i središnjem Izraelu. Sirene odjekuju i u Jeruzalemu.

Palestinski militanti u Pojasu Gaze neočekivano su rano u subotu ispalili desetke raketa na ciljeve u Izraelu, aktivirajući sirene upozorenja u nekoliko gradova diljem zemlje, priopćila je vojska.

 

10:15 Izraelski premijer: Ovo je rat

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na videosnimci objavljenoj na X-u, nekadašnjem Twitteru, rekao da je njegova zemlja u ratu.

9:00 Hamas objavio početak vojne operacije protiv Izraela

Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije. Islamistički pokret Hamas izveo je danas najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Dok su sirene upozorenja zavijale diljem južnog i središnjeg Izraela, uključujući Jeruzalem, izraelska vojska je rekla da je spremna za rat, a premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitan sastanak sigurnosnih dužnosnika. Ovaj incident je najozbiljniji otkad su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izvještavaju o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Vojni zapovjednik Hamasa Mohamad Deif objavio je početak “vojne operacije” protiv Izraela, pozivajući Palestince posvuda na borbu. “Ovo je dan najveće bitke za okončanje posljednje okupacije na zemlji”, rekao je i dodao da je ispaljeno 5000 raketa.

Jedna je Izraelka poginula, a 15 je ozlijeđeno u raketnim napadima, prema hitnim službama. Izraelska vojska je rekla da njene snage djeluju unutar Gaze, ali nije navela detalje. Palestinski mediji su izvijestili da su brojne Izraelce zarobili borci, a Hamasovi mediji su objavili videosnimku na kojoj se očito vidi uništen izraelski tenk.

Ministar obrane Yoav Gallant odobrio je mobilizaciju rezervista i proglasio “specijalnu sigurnosnu operaciju” u radijusu do 80 kilometara od Pojasa Gaze kako bi izraelska vojska mogla bolje zaštititi civile.

U Gazi se mogla čuti tutnjava od ispaljivanja raketa, a stanovnici su prijavili oružane sukobe duž ograde za razdvajanje s Izraelom, u blizini južnog grada Khan Younis, i rekli su da su vidjeli značajna kretanja naoružanih boraca. Izraelska služba hitne pomoći rekla je da su timovi poslani u područja u južnom Izraelu u blizini Gaze.

8:40 Raketirali Izrael na blagdan

Vojska je pozvala stanovnike južnih i središnjih dijelova zemlje da ostanu u zaštićenim područjima. Izrael trenutno obilježava židovski blagdan Simhat Tora (Radost Tore).

8.30 Zapovjednik Hamasa pozvao na pobunu protiv Izraela

Muhammad Al-Deif, vojni zapovjednik Hamasa, pozvao je danas na pobunu protiv Izraela. “Ako imate pištolj, izvadite ga. Ovo je vrijeme da ga iskoristite. Izađite s kamionima, automobilima, sjekirama. Danas počinje najbolja i najčasnija povijest”, poručio je Al-Deif u poruci.

Dodao je da je napad na Izrael reakcija na napade na žene, skrnavljenje džamije al-Aqsa i opsadu Gaze.

Hamas preuzeo odgovornost za napad

Palestinska militantna islamistička skupina Hamas preuzela je odgovornost za napad. Vojni zapovjednik Hamasa Muhammad Al-Deif je danas najavio operaciju Oluja Al-Aqsa i naveo da je palestinska militantna skupina gađala neprijateljske položaje, zračne luke i vojne položaje s 5000 raketa.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.