FOTO: Guliver image//Adel Hana)

Izraelci srušili dron lansiran iz Jemena: ‘Nitko ne želi vidjeti daljnju eskalaciju’

Autor: Dnevno.hr/I.G.

Jerusalem post piše kako je Iran lansirao desetine dronova kamikaze na Izrael. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se javnosti: “Naše obrambene snage su spremne i mi isto na svaki mogući scenarij, poručio je Netanyahu. “Cijenimo pomoć SAD-a, ali i drugih zemalja. Imamo jedan princip – onaj tko nam naudi, mi uzvratimo”, dodao je.

Tijek događaja pratite uživo na portalu Dnevno:

22.20 Palestinci slave




Iranski napad na Izrael izazvao je danas oduševljenje brojnih Palestinaca u Gazi kao rijetka osveta za izraelsku ofenzivu na njihovu enklavu, iako su neki rekli da sumnjaju da je Teheran napao samo kako bi se prikazao opasnim, a ne uzrokovao stvarnu štetu.

“Prvi put smo vidjeli rakete koje nisu pale na naša područja, nego na okupiranu Palestinu”, rekao je Abu Abdallah (32), misleći na teritorij koji je 1948. postao Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu. Brojni u Gazi osjećaju da su ih bliskoistočni susjedi iznevjerili otkako je Izrael pokrenuo ofenzivu u kojoj je ubijeno više od 33.000 ljudi kao odgovor na napade Hamasa na jug Izraela.

“Vjerujemo da bi se, kada bi Iran ili neka druga zemlja ušli u rat, riješila situacija u Gazi”, dodao je Abdallah. Potpora Palestincima stigla je od Irana i njegovih regionalnih partnera koji su saveznici islamističkog Hamasa u Gazi.

Sirija i jemenski Huti nazvali su iranski napad legitimnim, a iranski saveznik u Libanonu Hezbollah ocijenio ga je “hrabrim”. “Tko god se usudi napasti Izrael u trenutku kada cijeli svijet radi u njegovu interesu, heroj je u očima Palestinaca bez obzira na to dijelimo li njegovu ideologiju ili ne”, rekao je Majed Abu Hamza (52).

21.45 Izraelci: Srušili smo neprijateljski dron

IDF je objavio kako je sumnjiva letjelica, za koju se vjeruje da je neprijateljski dron, oborena protuzračnim sustavom Iron Dome, ali s broda, koji je poznat kao C-Dome.

“Meta je ušla u izraelski zranči prostor iz smjera Crvenog mora, a vojska ju je pratila dok je nije uspješno oborila”, priopćili su iz IDF-a.

Sve se događalo iznad područja Eliata, no sirene se nisu oglasile, jer kako kažu iz IDF-a, nije bilo prijetnje civilima.

21.00 Izrael će odgovoriti

Izrael će odgovoriti na napad Irana, ali još nisu donesene konačne odluke o veličini ili vremenu odgovora, rekao je izraelski dužnosnik za NBC News.

“Jasno je da će Izrael odgovoriti, pitanje je kada i u kojoj mjeri”, dodao je dužnosnik nakon višesatnog sastanka ratnog kabineta.

Dužnosnik je rekao da je među razmatranjima bilo treba li Izrael odmah uzvratiti ili si može priuštiti čekanje te kakav bi utjecaj bilo kakva eskalacija protiv Irana imala na izraelske operacije u Gazi.

19.30 Završio sastanak ratnog kabineta

Završio je sastanak ratnog kabineta koji je vodio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Na sastanku su trebali dogovoriti kako će odgovoriti Iranu. Sastanak je trajao satima.

Dužnosnik izraelske vlade iz ureda premijera Benjamina Netanyahua rekao je da nije donesena nikakva odluka o tome što će Izrael učiniti, ali da će IDF predstaviti opcije te da je jasno da će Izrael odgovoriti.

Drugi izraelski dužnosnik, pomoćnik jednog člana raznog kabineta rekao je da nitko ne želi vidjeti daljnju eskalaciju te da se nalazimo u vrlo osjetljivom razdoblju.

Daniel Hagari u obraćanju novinarima na pitanje je li dogovoreno hoće li odgovoriti i kako na iranski napad rekao je sljedeće: “Imamo planove za defenzivu i ofenzivu, ali ništa više od toga ne mogu reći. Naš je cilj zaštititi naše građane.

Ova izjava ukazuje na to da izraelske obrambene snage imaju pripremljene strategije za obranu i napad, ali detalji o tim planovima nisu javno dostupni.”

19.00 ‘Mogli bismo gađati Amerikance’

Iran je danas priopćio da je obavijestio Sjedinjene Države o svojoj namjeri da provede “ograničenu” operaciju protiv Izraela kao odgovor na smrtonosni napad početkom travnja na iranski konzulat u Siriji, koji se pripisuje Izraelu.

“Najavili smo Bijeloj kući u poruci da će naša operacija biti ograničena, minimalna i da će cilj biti kažnjavanje izraelskog režima”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Iranski ministar rekao je to tijekom brifinga sa stranim diplomatima u Teheranu o napadu bespilotnim letjelicama i projektilima koji je tijekom noći pokrenula Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike, protiv Izraela.

Amir-Abdolahian rekao je veleposlanicima da je Teheran obavijestio susjedne zemlje o svom planiranom napadu “72 sata prije operacije”. Iranski čelnici, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, obećali su da će “kazniti” Izrael za smrtonosni napad u kojem je ubijeno sedam časnika Revolucionarne garde u Damasku 1. travnja.

“Najavili smo našoj braći i prijateljima u regiji, uključujući zemlje u kojima se nalaze američke vojne baze, da je naš cilj samo kazniti izraelski režim”, rekao je ministar. “Ne želimo gađati američki narod ili američke baze u regiji”, dodao je, upozorivši da bi Iran mogao gađati američke vojne položaje ako su uključeni u “obranu i potporu” Izraelu.

18.50 G7 osudio napad

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, sastao se s čelnicima G7 nakon iranskih napada na Izrael tijekom noći. U objavi na X-u, Michel je napisao: “S čelnicima #G7, jednoglasno smo osudili iranski napad bez presedana na Izrael.

Sve strane moraju biti suzdržane. Nastavit ćemo sa svim našim naporima raditi na deeskalaciji. Završetak krize u Gazi što je prije moguće, posebno trenutačnim prekidom vatre, učinit će razliku.

O situaciji na Bliskom istoku, uključujući Libanon, raspravljat će se na Europskom vijeću sljedeći tjedan.”

18.20 Otkazana nastava u cijelom Izraelu

Škole u Izraelu neće raditi ni u ponedjeljak, objavile su Izraelske obrambene snage.

17:55 G7 osudile napad na Izrael

Zemlje organizacije G7 održale su video-konferencije kojom je predsjedao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji je rekao da je grupacija “jednoglasno osudila” napad na Izrael. Dodao je da se sve strane moraju obuzdati.

“Nastavit ćemo raditi na de-eskalaciji. Cilj nam je što prije zaustaviti krizu u Gazi. Najboželjnije bi primirje sad i odmah.”, zaključio je.

16:55 Izraelski ministar razgovarao s njemačkom ministricom vanjskih poslova

Ministar Benny Gantz iz zraelskog Ratnog kabineta razgovarao je s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock. Zahvalio joj se na pomoći i objavio je poruku na X-u.

“Razgovarali smo prvenstveno o imperativu formiranju globalne ujedinjene fronte kojom bismo potisnuli iransku agresiju, kako izravno tako i kroz njihove plaćenike, regionalno i globalno”, napisao je Gantz.

15: 30 Izraelski ministri traže čvršći odgovor

Dvojica ministara izraelske vlade zatražila su žešći odgovor na noćni napad iranskih bespilotnih letjelica i raketa na Izrael. Sastanak Vojnog kongresa i dalje je u tijeku.

15:00 Netanyahu razgovarao s Bidenom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgoavarao je s američkim predsjednik Joeom Bidenom. Biden mu je rekao da bi na današnji događaj trebao gledati kao na pobjedu jer su gotovi svi projektili uspješno presretnuti i nije bilo stradanja. Rekao je da SAD neće sudjelovati u vojnom odgovoru na napad ako do njega dođe.

14:55 Izrael objavio “početnu cijenu” i što traži od međunarodne zajednice

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je “početnu cijenu” za koju kaže da je Iran mora platiti za svoj napad.

Izrael traži da međunarodna zajednica prepozna Iransku revolucionarnu gardu  kao teroristička organizacija, prenosi glasnogovornik Lior Haiat. Izrael traži i nametanje “bolnih sankcija”.

“Izrael ima pravo braniti se pred masivnim napadom Irana. Izrael se uspješno obranio od iranske agresije i nastavit će to činiti u budućnosti. Iranski napad na Izrael, njegove prijetnje upućene SAD-u i opskrba Rusijom oružjem “ugrožavaju svjetski mir”, rekao je Haiat. “Upravo je to razlog zašto Iran nikada ne smije nabaviti nuklearno oružje”, stoji u priopćenju.

14:55 Italija sazvala sastanak G7

Talijansko predsjedništvo G7 sazvalo je sastanak na daljinu “kako bi se raspravljalo o napadu Irana na Izrael”, stoji u priopćenju na službenoj stranici talijanskog predsjedništva G7. Talijanska premijerka Giorgia Meloni također je rekla da je talijansko predsjedništvo G7 zakazalo konferenciju danas poslijepodne.

14: 20 Brianski premijer: naši avioni su obarali iranske dronove

Britanski premijer Rishi Sunak izvijestio je da su britanski avioni sudjelovali u rušenju iranskih dronova kamikaza.

“Mogu potvrditi da su naši zrakoplovi oborili brojne iranske bespilotne letjelice”, rekao je Sunak novinarima. Borbeni zrakoplovi bazirani u Iraku i Siriji bili su raspoređeni da presretnu dronove i rakete nakon što je Teheran objavio da pokreće napad.

“Zalažemo se za sigurnost Izraela i šire regije, što je, naravno, važno i za našu sigurnost ovdje kod kuće. Sada svi trebamo razmisliti hladne glave i pribrano”, istaknuo je britanski premijer koji će se tijekom dana pridružiti sastanku G7. “Važno je da se koordiniramo sa saveznicima i tada ćemo razgovarati o sljedećim koracima”, rekao je.

14:20 Milanović: to su sve segmenti 3. svjetskog rata 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je komentirao napad Irana na Izrael. “To su sve segmenti trećeg svjetskog rata. Drago mi je da nije bilo većih žrtava i bilo bi dobro da to sada stane da ne ulazimo u sve te priče tko je prvi napao. To nije naš sukob, kao što nije ni onaj u Ukrajini. Ovo samo pokazuje da su Hrvatskoj potrebni hladni i odgovorni ljudi, a to nisu Plenković i njegovi ministri koji su nas pokušali uvući u sukob u Ukrajini kroz obuku vojnika i to smo jedva zaustavili u saboru”.

Milanović duboko zabrinut zobg napada na Izrael: ‘To su segmenti trećeg svjetskog rata’

14:20 Iranski ministar vanjskih poslova javio da su obavijestili o napadu

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian na konferenciji za medije je rekao da su njihovi susjedi bili obaviješteni o napadu na Izrael 72 sata unaprijed: “Otprilike 72 sata prije svojih operacija obavijestili smo naše prijatelje i susjede u regiji da je odgovor Irana protiv Izraela siguran, legitiman i neopoziv”.

14:00 Počelo zasjedanje Vojnog kabineta

Jedan izraelski dužnosnik za CNN je rekao da će Izrael sigurno odgovoriti na napad ali da se još odlučuje o opsegu odmazde. U tijeku je sastanak Vojnog kabineta na kojem se donose odluke o tome kako dalje.

13:30 Zelenski usporedio Iran i Rusiju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad i na platformi X usporedio Iran i Rusiju.

13:15 Papa uputio hitan apel za zaustvljanje spirale nasilja

“Hitno pozivam na prekid svake akcije koja bi mogla potaknuti spiralu nasilja, a ona bi mogla uvući Bliski istok u još veći sukob”, rekao je na kraju tradicionalne nedjeljne molitve na Trgu svetog Petra.

“Uz molitvu, ali i osjećaj zabrinutosti i boli pratim vijesti koje stižu posljednjih sati o pogoršanju situacije u Izraelu zbog intervencije Irana”, poručio je Sveti Otac vjernicima s prozora Apostolske palače. “Nitko ne bi trebao ugrožavati postojanje drugih, no sve zemlje moraju stati na stranu mira i pomoći Izraelcima i Palestincima da žive u dvjema državama, jedni pored drugih. To je njihovo pravo”, istaknuo je Papa.

Događaje vezane uz napad na Izrael pratite uživo na portalu Dnevno:

13:00 napad komentirao i Plenković

“Osuđujem ovaj napad Irana na Izrael, želimo da dođe do deeskalacije i preporučujemo našim državljanima da ne putuju u Izrael’, rekao je premijer Andrej Plenković te dodao kako se Hrvatska, kao i europski partneri zalaže za deeskalaciju sukoba. Rekao je kako hrvatsko veleposlanstvo nema informacija o tome da je bilo koji hrvatski državljanin u Izraelu stradao.

12: 55 Oglasila se Rusija

Rusija, inače bliski saveznik Irana, priopćila je da je izrazito zabrinuta zbog iranskih napada na Izrael i pozvala sve strane da pokažu suzdržanost, dodajući, međutim, da će napetosti trajati sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob. “Izražavamo izrazitu zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regiji. Pozivamo sve strane na suzdržanost”, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova na platformi X.

12:06 Iran se oglasio na X-u

Službeni račun Trajne misije Islamske Republike Iran u UN-u objavio je na X-u “Vojna akcija je provedena prema Članku 51 Povelje UN-a o legitimnoj obrani. Iran je odgovorio na agresiju cionističkog režima protiv našeg konzulata u Damasku. Za nas je stvar zaključena. Doduše ako izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će puno kobniji. Ovo je sukob između Irana i odmetničkog izraelskog režima. SAD se ne smije miješati u sukob.”

12:00 Najavljen sastanak Ratnog kabineta Izraela

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je rekao: “Rekli smo: ako Iran napadne Izrael, mi ćemo napasti Iran. I ta obveza još uvijek vrijedi”. Izraelska televizijska postaja Channel 12 i drugi mediji objavili su u podne da će se ratni kabinet sastati u 15:30 po lokalnom vremenu kako bi razgovarao o sljedećim koracima.

11:15 Macron osudio napad

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je iranski napad bespilotnim letjelicama i raketama na Izrael, za koji kaže da prijeti destabilizacijom regije.

“Francuska radi na deeskalaciji sa svojim partnerima i poziva na suzdržanost”, napisao je na društvenoj mreži X. Francusko ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo je u petak francuskim državljanima da ne putuju u Iran, Libanon, Izrael i palestinska područja.

11:10 Hezbolah poslao upozorenje

Bejrutska zračna luka ponovno je otvorena jutros i nastavljeni su letovi u i iz libanonske prijestolnice.

Dan nakon iranskog napada svi u Libanonu pozorno prate odgovor Izraela, budući da je ranije vođa Hezbolaha upozorio da bi to “moglo dovesti do nove faze sukoba”.

11:00 Glavni tajnik UN-a osudio napad Irana

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad Irana na Izrael, rekavši kako poziva “sve strane na maksimalnu suzdržanost”.

“Pozivam sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegle bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku”, piše u priopćenju.

“Više puta sam naglasio da si ni regija ni svijet ne mogu priuštiti još jedan rat”, dodao je.

09:30 Teheran pomno prati Jordan

Izraelska vojska je objavila da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila te da se sad razgovara o daljnjim opcijama. Izraelski kanal 12 TV citirao je neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je rekao da će biti “značajnog odgovora” na napad, nakon čega je Iran upozorio da će u tom slučaju odgovor biti još snažniji od noćašnjeg Washingtonu su poručili da će u slučaju njegove potpore Izraelu, mete biti američke baze u regiji.

Rat u Gazi koji je počeo Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, pojačao je napetosti u regiji, proširivši se na frontove s Libanonom i Sirijom. i privlačeći dalekometnu vatru na izraelske mete čak iz daljine – iz Jemena i Iraka. Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran u ovom trenutku pomno prati Jordan, koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.

08:20 Blinken će se posavjetovati sa saveznicima 

Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je da će se “savjetovati sa saveznicima i partnerima u regiji i diljem svijeta u satima i danima koji dolaze” dodavši da SAD ne traži eskalaciju, ali da će “nastaviti podržavati obranu Izraela” i “braniti američko osoblje”.

“Sjedinjene Države najoštrije osuđuju napad Irana na Izrael”, rekao je Blinken.

08:18 Nižu se reakcije na iranski napad

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da iranskog napada ne bi bilo da je on predsjednik. “Iranski napad pokazuje veliku slabost Sjedinjenih Država pod Bidenom, rekao je republikanski predsjednički kandidat dok je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio napad Irana i pozvao na suzdržanost i trenutni prekid neprijateljstava.

“Duboko sam zabrinut zbog vrlo stvarne opasnosti od razorne eskalacije u cijeloj regiji. Pozivam sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegle bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku”, rekao je Guterres.

Europska unija “snažno osuđuje” napad bespilotnim letjelicama i projektilima koji je u subotu navečer pokrenuo Iran protiv Izraela, izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell na X-u, osuđujući “eskalaciju bez presedana” i “ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti”.

08:05 Izrael: Hamas odbacio najnoviji sporazum o prekidu vatre

Hamas je odbacio najnoviji nacrt plana koji su iznijeli posrednici, objavila je izraelska obavještajna agencija Mossad, prenosi BBC.  Izraelska agencija u priopćenju navodi da odbijanje “dokazuje da (vođa Hamasa u Gazi Yahya) Sinwar ne želi humanitarni dogovor i povratak talaca”.

Hamas “nastavlja iskorištavati napetosti s Iranom, te nastoji ujediniti sektore i postići opću eskalaciju u regiji”, navodi se u priopćenju.

“Izrael će i dalje nastojati ostvariti ciljeve rata s Hamasom punom snagom i sve će napraviti da se vrate 133 taoca iz Gaze.”

08:00 Objavljen prekid opće opasnosti

Izraelske sigurnosne vlasti su u nedjelju rano ujutro objavile prekid opće opasnosti nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama, a Izrael je od 7.30 opet otvorio zračni prostor. Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada. Putnici su upozoreni da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva te trebaju provjeriti red letova.

07:55 Oglasio se Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u svom prvom javnom odgovoru nakon noćašnjih napada izjavio da će zemlja “pobijediti”.

“Presreli smo. Blokirali smo. Zajedno ćemo pobijediti”, napisao je premijer u kratkoj objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

06:30 Više od 300 prijetnji

Iran je lansirao više od 300 “prijetnji raznih vrsta” prema Izraelu, uključujući balističke rakete, bespilotne letjelice i krstareće rakete, rekao je glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee. “Presreli smo 99 posto prijetnji prema izraelskom teritoriju. Ovo je vrlo važno strateško postignuće,” rekla je Adraee.

U objavi na X-u, glasnogovornik IDF-a dao je pregled broja oružja korištenog za ciljanje Izraela

02:40 Amerikanci Englezi i Jordanci uništavaju dronove

Reuters je citirao dva regionalna sigurnosna izvora koji su rekli da su jordanski zrakoplovi oborili desetke iranskih dronova koji su letjeli preko sjevernog i središnjeg Jordana prema Izraelu.

U izvješću se navodi da su dronovi oboreni iznad istočne obale rijeke Jordan i da su išli u smjeru Jeruzalema, dok su drugi presretnuti u blizini iračko-sirijske granice.

Jordanska vlada nije potvrdila svoju vojnu ulogu. Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da je režim u Teheranu pomno pratio akcije Jordana što bi arapsku državu moglo učiniti “sljedećom metom” ako bude djelovala u obrani Izraela.

02.00 Stižu nove snimke

01:50 Oglasio se Biden

Predsjednik SAD-a Joe Biden je potvrdio da se sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o napadu Irana na Izrael.

Američki predsjednik skratio je svoj vikend-putovanje u Delaware kako bi se vratio u Washington na sastanak.

“Naša predanost sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih posrednika je jako čvrsta”, rekao je.

01:10 Iznad Jeruzalema odjekuju eksplozije

IDF je potvrdio da su balističke rakete lansirane na Izrael te da se čuju eksplozije iznad Jeruzalema, velikih gradova na jugu i sjeveru Izraela.

CNN piše kako njihovi reporteri čuju eksplozije te da se radi o tome da protuzračna obrana uspijeva presresti projektile.

Opet se oglasio i glasnogovornik Hagari. Pozvao je sve da čim čuju sirene odu u skloništa.

01:00 Izraelci građanima rekli da budu u blizini skloništa

Izraelska vojska pozvala je stanovnike određenih područja da ostanu u blizini skloništa od bombi do daljnjega, što sugerira da predviđaju gdje bi projektili i dronovi, koji eventualno probiju protuzračnu obranu, mogli pasti. Konkretno, IDF je pozvao stanovnike sjevernog dijela Golanske visoravni, Nevatima u južnom Izraelu, Dimone i Eilata da nakon što začuju sirene, uđu u zaštićeni prostor. “Ako nema zaštićenog prostora, potrebno je pronaći što zaštićeniji prostor. U svakom slučaju potrebno je čekati deset minuta, nikako manje”, savjetuje IDF.

00:50 Iran poslao prijetnje SAD-u

Iranski napad dronovima odgovor je na izraelsku agresiju na iranski konzulat u Damasku i time se ta stvar može smatrati zaključenom, objavilo je iransko veleposlanstvo pri UN-u.

Iran je upozorio SAD da se drži podalje od sukoba i rekao da ukoliko izraelski režim napravi još jednu pogrešku, iranski odgovor će biti oštriji.

00:40 SAD: Presreli smo dronove

Američki sustavi protuzračne obrane na Bliskom istoku presreli su iranske bespilotne letjelice, prema dvojici američkih dužnosnika. Izvori nisu precizirali kako su SAD presrele dronove i gdje, piše CNN.

00:30 Hezbolah: Lansirali smo rakete

Libanonska skupina Hezbolah poručila je u priopćenju da su njezini militanti ispalili desetke raketa Katyusha ciljajući stožer protuzračne obrane Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u području vojarne Kaila na Golanskoj visoravni. U priopćenju, Hezbollah je objavio svoju potporu palestinskom narodu u Gazi i njihovom otporu protiv izraelskih napada na civilna područja. Hezbolah je priopćio da je napad izveden u nedjelju u 00:35 sati po lokalnom vremenu.

00:10 Oglasio se Iran

Iranski ministar obrane Mohammad Reza Ashtiani izdao je oštro upozorenje svakoj zemlji koja dopusti Izraelu da koristi svoj zračni prostor ili teritorij za napad na Iran, rekavši da će se suočiti s odlučnim odgovorom Irana.

“Svaka zemlja koja otvori svoj zračni prostor ili tlo Izraelu za napad na Iran dobit će naš odlučan odgovor”, objavila je državna agencija IRNA.

Dodali su da će kazniti svaku zemlju koja otvori svoj zračni prostor za izraelski odgovor na večerašnji napad.

00:00 Iran bi mogao napasti s 400-500 dronova

Visoki američki dužnosnik rekao je za ABC News da SAD procjenjuje da će iranski napad na Izrael uključivati između 400 i 500 dronova i projektila.

23:40 Širi se lažna fotografija eksplozije

Nakon što je Iran napao Izrael, društvenim mrežama proširila se lažna slika eksplozije u Teheranu s tvrdnjom da je Izrael već odgovorio na napad dronovima.

“Eksplozija u Teheranu. Je li odgovor stigao prije nego je napad zaista počeo”, samo je jedan od komentara na društvenim mrežama uz fotografiju za koju se navodi da se radi o eksploziji u iranskom Teheranu.

Riječ je o fotografiji koja prikazuje zaista eksploziju u Teheranu, ali ona koja se dogodila 2021. kada je došlo do požara u tamošnjoj rafineriji, a nakon toga i do dvije eksplozije.

Požar je izbio na postrojenju za ukapljeni plin u rafineriji Tondguyan u Teheranu u lipnju 2021. godine, a gusti dim koji se iznad rafinerije mogao se vidjeti iz različitih dijelova Teherana.

Foto: Twitter

23:30 Javio se glasnogovornik IDF-a

23:20 ‘Kaznit ćemo izraelski režim’

Vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Khamenei na Twitteru je objavio video u kojem je obećao da će izraelski zlonamjerni cionistički režim biti kažnjen.

“Ovaj zlonamjerni režim svojim je pogreškama dodao još jednu pogrešku napadom na iranski konzulat u Siriji. Konzulati i veleposlanstva u bilo kojoj zemlji u kojoj postoje smatraju se tlom zemlje kojoj veleposlanstvo pripada. Napad na naš konzulat je kao napad na naše tlo… Zlonamjerni režim je u ovom slučaju napravio pogrešan potez. To treba kazniti, i bit će kažnjeni”, poručio je.

23:10 U Jordanu proglašeno izvanredno stanje

Jordan je proglasio izvanredno stanje nakon što je Iran lansirao desetke dronova i projektila na Izrael.

Ranije je Jordan objavio da zatvara svoj zračni prostor zbog prijetnje iranskog napada.

Dva regionalna sigurnosna izvora rekla su da je protuzračna obrana zemlje također spremna presresti svaki iranski dron ili zrakoplov koji uđe u zračni prostor Jordana.

23.00 Oglasio se Iran

Iran je lansirao dronove i projektile na Izrael, objavila je Iranska revolucionarna garda.

22.50 Svaki dron nosi 20 kg eksploziva

Nekoliko dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulajmanijah, rekla su Reutersu u subotu tri sigurnosna izvora. Kako piše Sky News, dronovi bi do Izraela mogli doći oko 1 sat po našem vremenu.

22.45 ‘Oružane snage su u punoj pripravnosti’

Izraelski Channel 12 TV izvijestio je prije Hagarijeve izjave da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Stručnjak s kojim je televizija razgovarala, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

Dodao je da su unaprijedili svoje sposobnosti na kopnu, moru i u zraku te u obavještajnoj upravi zajedno s partnerima, predvođenim Sjedinjenim Državama. Prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa. Izraelske oružane snage su u punoj pripravnosti i izdale su upute za javnost zbog straha od iranskog napada.

Objavljujući upute na brifingu koji je prenosila televizija, vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su deseci borbenih zrakoplova u zraku u stanju pripravnosti. Školska nastava i druge obrazovne aktivnosti otkazuju se, kao i kampovi i organizirani izleti od nedjelje nadalje, rekao je novinarima Hagari. Nedjelja označava početak dvotjednih školskih praznika za židovski praznik Pashu.

Iran poslao jezivu poruku, očekuje se napad: ‘Prepreke su ispred i iza njih, sakrili smo ih da ne vide‘

Vojne napetosti

Vojne napetosti na Bliskom istoku rastu nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom travnja. Iransko državno vodstvo zaprijetilo je osvetom. Zbog toga je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz odgodio posjet Austriji i Mađarskoj planiran za nedjelju.

Njegov ured objavio je u subotu navečer da je putovanje, tijekom kojeg se Katz planirao susresti sa svojim kolegama u obje zemlje i, među ostalima, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i mađarskim predsjednikom Tamásom Sulyokom, odgođeno “do daljnjega”.

Autor:Dnevno.hr/I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.