FOTO: Znaci.net

JUGOSLAVENSKA IKONA: Na današnji dan poginuo kultni ratnik, istaknuo se u borbama s četnicima, nećak mu poginuo u Domovinskom ratu

Autor: Dnevno.hr

Na današnji je dan 1943. godine, u borbi protiv četnika poginuo Boško Buha, partizan i jedna od najvećih ikona Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Boško Buha je rođen u selu Gradina kraj Virovitice, u srpskoj obitelji.

Godine 1941., nakon napada Sila osovine na Kraljevinu Jugoslaviju i uspostavljanja Nezavisne Države Hrvatske, njegova je obitelj bila na meti ustaša i morala je naći spas u Srbiji. Buha je na kraju stigao do teritorija pod kontrolom partizana.

Tu se pokušao pridružiti, ali je zbog tek 15 godina starosti odbijen. Nakon nekoliko pokušaja uspio je pristupiti partizanima. 1942. godine pridružio se Drugoj proleterskoj brigadi NOVJ.

Uskoro je razvio talent za prikradanje do neprijateljskih bunkera i za njihovo uništavanje pomoću ručnih granata. To se dojmilo partizanima, pa je njegova jedinica, s mnogo mladih i djece, dobila nadimak “Partizanska artiljerija”.

Istaknuo se prilikom obrane Užica, krajem studenog 1941. godine, kao i u borbama s četnicima na Trešnjici i Karanu. Dana 27. rujna 1943. godine, Boško Buha pogiba kada je kamion u kome se nalazio upao u zamku četnika u blizini sela Jabuka kraj Prijepolja.

Wikipedia

Premda je Boško najpoznatiji, svakako nije i jedini član obitelji Buha koji je poginuo braneći svoju domovinu. Njegov nećak, Nebojša Buha poginuo je u Domovinskom ratu u Operaciji Bljesak kao pripadnik 81. gardijske bojne iz Virovitice. Imao je čin časničkog namjesnika, najviši dočasnički čin u Hrvatskoj vojsci. Poginuo je prvi dan akcije u Cagama, mjestu koje se nalazi na cesti prema Lipiku, sjeverno od Okučana. Nebojša u operaciji Bljesak uopće nije trebao biti jer je zbog ozljede oka na terenu imao operaciju i na dan operacije je trebao biti na bolovanju, piše Sekularni kalendar.




Kada su vojnici došli u njegovu kuću da razduži mitraljez on im je rekao: “Ne može, kud Garo, tud i ja”. I otišao je. Ime Garo dao je mitraljezu od kojeg se nije htio odvajati. “Baš je bio hrabar, kao njegov stric Boško Buha. Neno je pucao iz mitraljeza, a Boško je bacao bombe” rekla je njegova majka Jagica Buha.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.